GroenLinks vraagt zich af of er geen beter aanpak mogelijk is dan simpel maaien en uitputten. Nadat het probleem onder onze aandacht was gebracht door Mari van der Klooster deden we een klein onderzoekje. Conclusie: er blijken betere wegen te zijn. Wethouder Attema krijgt deze als suggestie.

------------------------------------------------------------------

 

Wij hebben begrepen dat de onstuimige groei van de Reuzenberenklauw in de Broekpolder wordt aangepakt. Voor zover onze informatie strekt is uw aanpak gericht op die plekken waar een gevaarlijke situatie voor huidirritatie kan ontstaan. Voorzover wij weten vindt dit plaats via een schone maar traditionele aanpak. Samengevat: maaien en uitputten.
Een echte fundamentele aanpak van de Berenklauw kan dat bepaald niet worden genoemd. Bovendien rukt de plant op dit ogenblik ook de Holywijk en Westwijk binnen.
Een klein onderzoekje bracht ons bij een fundamentelere aanpak, die op dit ogenblik op een aantal plekken in Nederland wordt uitgevoerd.
Het gaat om een biologische bestrijdingsmethodiek middels een organisme dat onder bepaalde omstandigheden in staat blijkt de Reuzenberenklauw effectief te parasiteren en ten gronde te richten.
In 2003 zijn de eerste onderzoekspublicaties over deze werkwijze verschenen.
In een bericht van de Universiteit van Wageningen op 8 jan. 2004 stond in de intro van een persbericht: "Het grootst uitgevallen onkruid in Nederland, de tot zes meter hoge uitheemse reuzenberenklauw, kan effectief bestreden worden met een bioherbicide. Reuzendoder is de schimmel Sclerotina sclerotiorum, die vooral bekend staat als een hardnekkige plaag in de teelt van wortels en sla".

Plant Biocontrol International (PBI) kan u uitgebreid informeren over deze aanpak. (Zie bijlage 1.) Een eerste project in Zutphen is afgerond. In Purmerend en Rivierenland Oost zijn projecten lopend. Wetenschappelijke informatie is beschikbaar bij verschillende wetenschappers beschikbaar. (Zie bijlage 2.)

Een ANP bericht liet ons ook nog zien dat de Reuzenberenklauw heel goed door schapen af te grazen is. Wij weten niet of dat in de Broekpolder tot de mogelijkheden behoort maar boswachter Herman Hake uit Almere is er in ieder geval heel enthousiast over. De uitbreiding is nihil. De moeite waard om mee te nemen in de ontwikkeling van het recreatieve deel van de ontwikkeling van de Broekpolder. (Zie bijlage 2.)

Overigens merken we op dat wij verheugd zijn dat u op dit ogenblik volop experimenteert met alternatieve onkruidbestrijdingmethodes op de wegen zoals 'branden'. Toen wij in een vorige collegeperiode u de suggestie deden het zgn. 'branden' eens als optie te onderzoeken kregen we een nogal defensieve reactie van de desbetreffende dienst. Wij hopen dat u onze suggestie deze maal op een wat meer rationele wijze benaderd. Het zou toch jammer zijn als we door de Reuzenberenklauw het tijdperk van de chemische onkruidbestrijding worden ingedreven.

Graag ontvangen wij van u een reactie op genoemde opties.

Namens de fractie van GroenLinks,
Jack Tsang.

Bijlagen:
1. PBI (download - in Word)
2. Bestrijding Berenklauw (download - in Word)