Op herfstwandeling met GroenLinks fractievoorzitter Jack Tsang en anderen door de Broekpolder.

Op zaterdag 7 november hebben een zeventigtal Vlaardingers genoten van een herfstwandeling in de Broekpolder. Alvorens aan de wandeling te beginnen presenteerde de Federatie Broekpolder de actuele ontwikkelingen en werden we bijgepraat. Voor sommige Vlaardingers was het voor het eerst dat ze kennismaakten met de plannen. Ik kon ter plekke mijn enthousiasme helaas niet delen met andere gemeenteraadsleden....

 
Nieuw was voor mij het plan om een MudTrap, een zogeheten ‘modderval’ die bagger opvangt, in de Vaart te bouwen ter vervanging van de tienjaarlijkse baggerbeurt. Baggeren gebeurd normaal met groot materiaal en verstoort het ecosysteem. Met de MudTrap wordt het ecologische evenwicht niet verstoord en we krijgen er een aardig educatief project bij wat bovendien goed ingepast wordt in het landschap.
Doordat het water schoner wordt is het ideaal voor enkele vissoorten, waaronder de snoek, en voor verschillende vogelsoorten, zoals de ijsvogel.
Naast het bouwen van de Mudtrap wordt er een kleine, natuurvriendelijke plek gecreëerd langs de kant van de Vaart, ongeveer 5 hectare natuurvriendelijke oever, paaiplaats voor vissen, en met waterriet waardoor het water verder gezuiverd wordt. Een kunstrif met blauwalg etende driehoekmosselen complementeert het geheel.
Ook komt er een pompje (met zonnepanelen) die het water van de Vaart langs de Mudtrap loost.
Al dit moois zullen met eigen ogen kunnen aanschouwen want gelukkig komt er een wandelpad door het gebiedje. (Zie bijlage onderaan.)

Arcadis ontwikkelt dit MudPlan-project samen met enkele andere partners. De Mudtrap is een innovatief idee en moet op verschillende plaatsen worden uitgeprobeerd. Vlaardingen heeft een flinke achterstand met baggeren.
Voor het project krijgt men subsidie uit Brussel. Het Hoogheemraadschap gaat het financieren. Slaagt het project kan men dit op vele plaatsen (in Nederland maar ook internationaal) gaan bouwen en Vlaardingen is weer een stap dichter bij ‘de Groenste stad van Europa 2010’.

Lukt het allemaal niet dan houden we er een aardige kreek met wandelpad aan over en wordt de installatie opgeruimd.

Wat opviel in de plannen was dat de interne samenhang van de plannen steeds meer duidelijk wordt. Educatie is een belangrijk element binnen de verschillende onderdelen. Het contact met de Vlaardingse instituten die zich hier ook voor (kunnen) inzetten moet nog versterkt worden. De Federatie is er klaar voor. De weg van naar de Federatie is niet zo heel ingewikkeld lijkt mij. Dat kan trouwens versterkt worden door in de stad wat meer borden met de verwijzing 'Broekpolder, natuur en recreatiegebied' aan te brengen - voor de bezoekers uit ander steden van belang. Wij zullen het eens vragen aan de wethouder of burgemeester.

Wie contact wil of meer wil weten kijkt op de website van de Federatie: www.federatiebroekpolder.nl/

 
Jack Tsang