GroenLinks Vlaardingen vindt het bericht dat de aanleg van de Blankenburgtunnel in het afgesloten coalitieakkoord is opgenomen uiterst teleurstellend! VVD en PvdA zijn het eens geworden over nut en noodzaak van deze oeververbinding. Terwijl de verwachtingen zijn dat de werkeloosheid in de komende regeringsperiode zal toenemen, de economie niet of nauwelijks zal gaan groeien en de mobiliteit naar verwachting niet zal groeien, vinden deze partijen de aanleg van de tunnel noodzakelijk.
Lees volkskrantbericht van 29 okt. 2012
De VVD was altijd al voorstander van de aanleg van de Blankenburgtunnel. De PvdA sprak zich echter uit voor het alternatief, de Oranjetunnel, omdat dit verkeerskundig een betere oplossing zou zijn. Tijdens de verkiezingscampagne, eind augustus, bekrachtigde de PvdA dit standpunt nog met een handafdruk van tweede kamerlid Attje Kuiken, in een kleitablet tegen de Blankenburgtunnel en voor het behoud van de natuur.
Attje Kuiken (geheel links) zette op 30 augustus 2012 tijdens een flitsdebat nog vol overtuiging haar
handafdruk in een kleitablet met de belofte in de Kamer te strijden tegen de Blankenburgtunnel.
Bron foto: www.vlaardingen24.nl
GroenLinks en de SP hadden het reeds in hun verkiezingsprogramma’s staan en met de handdruk van de PvdA erbij moest het wel goedkomen. Met de plotselinge ‘draai’ van de PvdA dreigt dus nu in tijden van pijnlijke bezuinigingen 1 miljard euro uitgegeven te worden aan een weg die niets oplost. In het regeerakkoord staat dat de mobiliteit ondanks de crisis is gegroeid terwijl volgens het Ministerie er de afgelopen jaren van groei geen sprake was. *) Bovendien is er geen reden tot haast. Het verkeer zal naar verwachting ook in komende jaren niet groeien.
“De Blankenburgtunnel heeft grote negatieve en onomkeerbare gevolgen voor de leefomgeving en het landschap in een regio waar de leefbaarheid toch al onder druk staat. Het zou dus verstandig zijn om de tijd te nemen om te komen tot een oplossing die zowel de bereikbaarheid als de leefomgeving ten goede komt”. Aldus Natuurmonumenten, Natuur en milieufederatie Zuid-Holland, Milieudefensie, Actiecomité Blankenburgtunnel Nee en Groeiend Verzet.
GroenLinks Vlaardingen sluit zich daar voor honderd procent bij aan: dit is na de aanleg van de A4 opnieuw een onacceptabele, zeer ingrijpende aanslag op ons leefklimaat.
Op deze site zullen we u op de hoogte houden van de komende ontwikkelingen en eventuele acties.
Bestuur, fractie en wethouder GroenLinks Vlaardingen
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*) Te lezen in ‘Mobiliteitsbalans 2011’ – een rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Op de website van de rijksoverheid wordt het rapport zo ingeleid:
MOBILITEITSBALANS 2011
Na een zeer sterke groei in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw neemt de totale binnenlandse mobiliteit van Nederlanders sinds 2005 niet meer toe. Dit geldt vooral voor het gebruik van de auto. Het is niet duidelijk waar dat behalve door de kredietcrisis door komt. Andere westerse landen laten eenzelfde beeld zien.
In 2010 namen de files op het hoofdwegennet toe door de opleving van de economie. In 2011 waren er minder files, mede door uitbreiding van de wegcapaciteit. Het verband tussen de hoeveelheid verkeer op het hoofdwegennet en de files blijkt de laatste jaren niet stabiel te zijn. Er is dan ook geen eenvoudige vuistregel meer om de files te voorspellen.
Het gebruik van de trein nam in 2010 nog wel toe, maar minder hard dan enkele jaren geleden. De luchtvaart zit weer in de lift, maar heeft nog niet het niveau van vóór de kredietcrisis. Het goederenvervoer herstelde in 2010 van de kredietcrisis door de opleving van de wereldhandel, de zeevaart voorop.
Deze conclusies trekt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in de Mobiliteitsbalans 2011.
In de Mobiliteitsbalans geeft het KiM jaarlijks een overzicht van de stand van zaken van de mobiliteit in Nederland. Voor het eerst staat in de balans ook een doorkijkje naar de komende twee jaar.
De Mobiliteitsbalans 2011 is de vijfde balans die het KiM uitbrengt.
In de samenvatting staat o.a. te lezen:
Mobiliteit van personen neemt in Nederland niet meer toe
In 2010 legden de Nederlanders in eigen land ongeveer 3 procent meer kilometers af dan in het jaar 2000. De toename in dit decennium is veel kleiner dan in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Sinds 2005 doet zich in het binnenlandse vervoer een stabilisatie voor, vooral in het autogebruik. Dit is ook zichtbaar op het hoofdwegennet, waar de verkeersomvang in 2009 en 2010 zelfs licht daalde. De kredietcrisis had duidelijk een dempend effect op de groei van de mobiliteit. Het is echter nog niet duidelijk waarom de mobiliteit al vóór de kredietcrisis stabiliseerde. Andere westerse landen laten eenzelfde beeld zien.
• Lees hier voorwoord, inhoudsopgave, samenvatting en conclusies (PDF | 16 pagina’s | 235 kb)
• Download hier het gehele rapport (28 okt. 2011 | PDF | 159 pagina's | 2,6 MB)