In een raadsmemo over Careyn wordt onder meer gesproken over het minder toekennen van een bepaalde vorm van huishoudelijke hulp. Hulp die net wat meer is dan alleen schoonmaakwerk, de zogenaamde HH2. GroenLinks raadslid Hermine Koning stelt hierover enige vragen aan wethouder Oosterom.

Download hier de Raadsmemo (PDF)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12 september 2012

Geachte heer Oosterom, beste Cees,

Onlangs hebben wij een raadsmemo ontvangen naar aanleiding van de informatie over de ontslagen bij Careyn. Op de inhoud hiervan wil ik niet ingaan, maar de memo roept bij mij wel enige vragen op.

Er wordt gesteld dat door ROG+ tegenwoordig beduidend minder HH2 wordt toegewezen dan voorheen. HH2 voor de onwetende lezer is hulp in de huishouding met een tikkeltje meer: de medewerker heeft ook een signalerende functie en kan bij vermoeden van achteruitgang, fysiek en/of psychisch snel andere hulp activeren via bijvoorbeeld de eigen thuiszorgorganisatie.

HH1 is puur huishoudelijke hulp. Vaak wordt de HH1 tegenwoordig ook uitbesteed aan/ingehuurd bij schoonmaakbedrijven. Deze medewerkers zijn niet opgeleid om signalen op te pikken.

Prima dat er bezuinigd wordt, ook op de WMO, dat kan immers niet anders.

Ik ben wel heel erg benieuwd of de bezuinigingen nu niet de kostenposten van later zijn. Immers te laat ingezette zorg betekent behalve persoonlijk leed ook meer en hogere (zorg)kosten.

In dat kader zou ik de wethouder willen vragen of hij enig zicht heeft op de gevolgen van het minder toekennen van HH2. Zijn hierover cijfers bekend, met andere woorden: zijn er zieken en ouderen die langer blijven tobben in ongewenste situaties en waar (te) laat zorg wordt ingezet?

Deze vraag zal waarschijnlijk niet eenvoudig te beantwoorden zijn, want de hogere kosten worden vooral verhaald op de AWBZ en blijven dus buiten beeld van de gemeente.

Niettemin: Zorg rond het welzijn en welbevinden van de burgers is wel de taak van de gemeente en bezuinigingen op de Huishoudelijke Verzorging mogen niet leiden tot onbedoelde maar wel ongewenste effecten.

Dus beste wethouder: doe een poging!


Met vriendelijke groet,

Hermine Koning,
Raadslid GroenLinks,