Raadslid Hermine Koning stelde wethouder Cees Oosterom enige vragen naar aanleiding van een persbericht over schuldhulpverlening en een raadsmemo over de bezuinigingen ROGplus.
Van de wethouder is snel een uitgebreid antwoord verschenen. Duidelijk wordt dat ‘eigen regie’, ook in de schuldhulpverlening, een steeds grotere rol speelt. GroenLinks zal blijven volgen of ook iedereen wel in staat is die regierol te vervullen.
De verhoging Eigen Bijdrage Huishoudelijke Verzorging zal geen invloed hebben op de mensen met een minimuminkomen.
Schulphulpverlening
Uitgangspunt bij ‘meer maatwerk in de schuldhulpverlening’ is de zelfredzaamheid van de cliënt.
Hoe wordt die zelfredzaamheid gemeten? Zijn daarvoor speciale criteria?
Antwoord van de wethouder
Er is gekozen voor zelfredzaamheid, omdat het wetsvoorstel gemeentelijke schuldhulpverlening ervan uitgaat dat burgers met geldproblemen zelf aan de slag moeten om hun betalingsachterstanden op te lossen. Gemeenten moeten vooral dat stimuleren. Tegenwoordig zijn er middelen (informatie en voorbeeldbrieven) beschikbaar op internet die daarbij ondersteunen zoals www.zelfjeschuldenregelen.nl.
De budgetconsulent bepaalt de zelfredzaamheid in het eerste gesprek met de cliënt tijdens het inloopspreekuur. Hoofdregel bij het bepalen van de zelfredzaamheid is dat cliënt aantoonbaar geen regeling met schuldeisers heeft kunnen treffen. Dit kan blijken uit brieven van schuldeisers waarin de schuldeisers aangeven niet akkoord te gaan met een betalingsregeling. Daarnaast is iemand niet zelfredzaam wanneer iemand lange tijd de vaste lasten niet heeft kunnen betalen (en de cliënt heeft er alles aan gedaan om een regeling te treffen). Uit houding en gedrag tijdens het gesprek of uit het feit dat cliënt al door een organisatie wordt ondersteund, kan ook blijken dat cliënt verstandelijke beperkingen heeft. Ook in een dergelijk geval is er niet sprake van zelfredzaamheid.
En waarom geen schuldhulpverlening aan kleine zelfstandigen met een lopende onderneming? Bij hen kan toch ook de zelfredzaamheid door allerlei redenen (ziekte) in het gedrang zijn gekomen?
Antwoord van de wethouder
Er zijn verschillende redenen waarom ervoor gekozen is geen schuldhulpverlening aan kleine zelfstandigen met een lopende onderneming aan te bieden:
- Commerciële organisaties (zoals Zuidweg en partners) zijn beter in staat om aan deze zelfstandigen maatwerk te bieden dan de gemeente.
- Een zelfstandig ondernemer moet vaak nieuwe schulden maken om het bedrijf draaiende te houden. Daardoor is het treffen van een reguliere schuldregeling, zoals de gemeente die kan leveren, niet mogelijk.
- Het concepwetsontwerp gemeentelijke schuldhulpverlening sluit genoemde groep uit van gemeentelijke schuldhulpverlening.
Voor ziekte e.d. kan een ondernemer een verzekering afsluiten (is bewijs goed ondernemerschap).
Verhoging eigen bijdrage Huishoudelijke Verzorging (HV)in 2011
Hoe zit het met het doorberekenen van de verhoogde eigen bijdrage HV voor mensen met een laag inkomen? Een verdere verhoging van de kosten zou voor hen nl geen beste zaak zijn. Het zijn veelal mensen met een laag inkomen, die ook door andere bezuinigingen worden getroffen.
Antwoord van de wethouder
Via het CAK zijn gegevens bekend over het aantal cliënten met een minimum eigen bijdrage. Deze personen vertegenwoordigen de minima in de gemeente en bevat personen die nooit meer betalen dan de minimale eigen bijdrage, ongeacht de zorgafname. In Vlaardingen betaalt 78% de minimum eigen bijdrage.
De verhoging van de eigen bijdrage heeft dien ten gevolge nauwelijks gevolgen voor mensen met een laag inkomen.