Volgens de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers is een meting om de binnendekking van C2000 te testen goed mogelijk en volgens GroenLinks moet dit dan nu ook snel gebeuren. De VVD vindt echter dat GroenLinks moet afwachten... Jack Tsang reageert.

 

------------------------------------------------------------------

 
Tja, in de ogen van de VVD schijnt GroenLinks weer eens iets zoek gemaakt te hebben.

Op hun website reageert VVD’er Pieter Runsink op onze vragen aan de burgemeester over het (niet voldoende) functioneren van het C2000 communicatiesysteem van de verschillende hulpverlenende diensten en onze zorg voor calamiteiten binnen gebouwen, bv. bij brand in de Stadsgehoorzaal. Wij zouden verantwoordelijkheden in deze kwestie zoek maken.

Na deze reactie gelezen te hebben, en daarna het commentaar hierop van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV)*, dacht ik: “Pieter Runsink, je zit er in alle opzichten naast“.

Over de technische aspecten van onze brief aan de Burgemeester hoef ik zelf niet heel veel te zeggen.
Het commentaar van de VBV dat wij op 31 januari 2010 ontvingen is duidelijk.
Het antwoord van de burgemeester krijgen we hopelijk binnenkort.

*) Samenvattend zegt Ronald Kraan - dossierhouder C2000 VBV:

1. De test op inpandige dekking kan onmiddellijk plaatsvinden, neem een C2000 portofoon mee en het resultaat wordt zichtbaar in je display. Dit had eerder moeten gebeuren!

2. Het college heeft de bevoegdheid gebouwen aan te wijzen waar de dekking geregeld moet worden.

3. De gebouweigenaar gaat betalen.

4. Communicatie moet met het C2000 netwerk; het enige alternatief is het GSM netwerk (de mobiele telefoon).

5. Dat een adequate binnendekking van het C2000 netwerk in verschillende gebieden sterk te wensen overlaat betekent bijvoorbeeld: Er had een ramp kunnen gebeuren tijdens de onlangs gehouden herdenkingsbijeenkomst in Orpheus in Apeldoorn waar een deel van het Kabinet en de Koninklijke familie aanwezig was.

6. De uitslag van de lopende onderzoeken gaan niet over Vlaardingen. Bovendien: met afwachten los je in deze kwestie niets op.

7. Mevrouw Lieben onze brandweercommandant weet er alles van. Zij kan ons uitleggen waartoe communicatieproblemen bij de brandweer kunnen leiden.

8. De simpele testen moeten nu uitgevoerd worden.

9. De veronderstelling van Pieter Runsink dat "de brandveiligheid in Vlaardingen adequaat gewaarborgd is" wordt door de VBV "een gewaagde uitspraak" genoemd.

 
Onze conclusie: wij voelen ons in onze zorg zeer gesteund door mensen die er verstand van hebben en Runsink klets maar een eindje weg - hij zou beter moeten weten.

Eén ding wil ik hier nog verduidelijken.
Het gaat ons om alle grote gebouwen in Vlaardingen waar zich regelmatig mensen in bevinden, bijvoorbeeld kerken, schoolgebouwen, grote bedrijfsgebouwen, het Stadskantoor of hotels.
Al deze gebouwen zullen ongetwijfeld aan de reguliere brandweereisen voldoen. Waar het ons op dit ogenblik om gaat is de vraag of communicatie tussen collega’s van de brandweer, politie en ambulancepersoneel goed en veilig mogelijk is. Zowel in het gebouw, als van binnen naar buiten of omgekeerd.
De reactie van Ronald Kraan en het C2000 dossier van de VBV geven hier ruimschoots alle informatie over.

GroenLinks wil weten hoe het in Vlaardingen zit. “Afwachten” is hierbij wel het laatste wat we willen doen! Het antwoord krijgen we hopelijk snel.

Tot zover de techniek, de veiligheid en onze zorg.

 
De reactie van de VVD gaat eigenlijk nog over iets heel anders, namelijk de rol van de gemeenteraad. De VVD kiest volgens het epistel van Pieter Runsink voor een sterk afwachtende en achteraf controlerende rol.
Bij brandbestrijding moet je dat volgens GroenLinks zéker niet doen. Volendam en Enschede zijn branden geweest waar de gemeente vooraf een actievere en scherpere rol had kunnen vervullen; heel Nederland heeft daar van geleerd, de VVD Vlaardingen kennelijk nog niet. Ronald Kraan spreekt van bestuurlijke blindheid voor potentiële risico’s. Zou de VVD daar nou werkelijk bewust voor kiezen...?
 
Tot slot constateer ik dat onze opvatting over wat een gemeenteraadslid eigenlijk moet doen behoorlijk verschilt met die van de VVD.
Dat verschil zit vooral in het feit dat gemeenteraadsleden van GroenLinks altijd bezig zijn met reageren op signalen uit de burgerij, van instellingen en van het bedrijfsleven, en altijd zelf ook suggesties en ideeën lanceren om van Vlaardingen een nog betere stad te maken. Wij wachten niet af, maar nemen bijvoorbeeld actief het initiatief om voorstellen aan het college te doen. Soms op hondenpoepniveau (speeltuin Mendelsohnplein), soms op het niveau van het Kabinet of Tweede kamer (A4, nachtvluchten Zestienhoven). Klachten vanuit de bevolking nemen we serieus en zo nodig stellen we het college vragen (Norfolkline, monumentenzorg, bomenkap). Indien we zelf zorgen hebben over de gang van zaken melden we dat informeel en vaak formeel aan het college. Onze website geeft dat goed weer.
Het C2000 dossier is zo’n punt om in actie te komen. Wij zijn echt ongerust en gaan dus niet afwachten tot het uit de klauw loopt.
Hoe de VVD raadsleden zich opstellen blijkt uit de tekst van Runsink. Zijn opmerking dat we dat via een debat de gemeenteraad moeten overtuigen van ons gelijk slaat in dit geval nergens op blijkt uit het bovenstaande. Bovendien staat die opmerking haaks op zijn gedachte dat we moeten afwachten tot B&W ons rapporteert of een verzoek om extra geld doet.
Wij blijven het C2000- probleem actief volgen, net zolang tot het in Vlaardingen veilig geregeld is, zowel voor drie maart als de komende vier jaar. Het is er belangrijk genoeg voor!


Namens de fractie van GroenLinks,
Jack Tsang.

1 februari 2010

 
Bijlagen:
# Vragen GroenLinks aan de burgemeester
# Tekst VVD website
# Brief Ronald Kaan VBV