GroenLinks zondagmiddag 9 sept. 2018 tijdens het evenement De Kantine in Actie in de AFAS Live
GroenLinks zondagmiddag 9 sept. 2018 tijdens het evenement De Kantine in Actie in de AFAS Live

Tijd voor een keerpunt

Afgelopen zondag, 9 september, sprak Jesse Klaver in de grootste kantine van Nederland, de met lunchtafels omgetoverde AFAS live, over problemen in de publieke sector. Dit deed hij niet alleen, veel mensen uit die sector deden hun verhaal, waaruit wel bleek hoe nodig het was dat er politiek licht op de problemen wordt geschenen. 1500 mensen waren aanwezig om naar deze mensen te luisteren en met ze te praten.

Deze middag was een slotstuk van de kantinetour die Jesse Klaver overal in het land gemaakt heeft om te praten met zorgmedewerkers, leraren, gevangenispersoneel, treinconducteurs, buschauffeurs, postbezorgers, politieagenten en anderen uit de publieke sector. Daar werd heel duidelijk dat de crisis in de publieke sector realistisch en schrijnend is. De conclusie van Klaver is dat dertig jaar rechts beleid heeft geleid tot een crisis in de publieke sector. Dit kan aangepakt worden met een eerste investering van 2 miljard. Die kan makkelijk betaald worden als er geen aanpassingen worden gedaan aan de dividendenbelasting, wat om een vergelijkbaar bedrag gaat.

Een aantal Vlaardingse leden was aanwezig, waaronder fractielid Robin Bongers: “Het was een inspirerende middag met, behalve GroenLinks leden, ook heel veel mensen uit de sector die terecht een grens stellen. Pijnlijk om hun verhalen te horen, die onderling zo herkenbaar waren. Pijnlijk, maar heel waardevol: dit is het begin van een vuist die gevormd wordt in de publieke sector met een duidelijke boodschap.” Die boodschap werd kernachtig verwoord door een aanwezige: “te lang is de liefde van de werknemers in deze sector misbruikt. Dat kan niet langer!”.

Het is tijd voor een keerpunt!