Zojuist op vrijdag 17 december 2010 heeft Femke Halsema bekend gemaakt te vertrekken als fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer.

 
Na 12,5 jaar lid te zijn geweest van het parlement draagt zij het stokje over aan Jolande Sap.
De fractie heeft Jolande unaniem gekozen als haar opvolgster.
Femke is 8 jaar fractievoorzitter geweest en in die periode is GroenLinks geworden tot een sterke partij die haar plaats in de maatschappij stevig heeft neergezet.
De partij is met duizenden leden gegroeid en wordt alom geprezen om het beleid dat de fractie tot uitvoering brengt.
 
Femke gaat, na een korte periode van reflectie, zich beraden op haar toekomstig werk.
In 2011 gaat Femke Halsema als hoogleraar van de Universiteit van Tilburg korte tijd de Leonardoleerstoel bekleden.
Jolande Sap, politiek talent van het jaar, is een goede keus in een periode waar het economisch debat centraal staat. In korte tijd ontwikkelde zij zich als generalist met een economische achtergrond.  
Zij kent de armoedeproblematiek uit eigen ervaring. Groen en Links zijn in goede handen. Zij gaat de ingeslagen weg van GroenLinks voortzetten.
En komt uit Venlo......!

De fractie van GroenLinks Vlaardingen bedankt Femke voor haar werk voor de partij en het land en wenst haar opvolger Jolande Sap veel succes! 

Fractie GroenLinks Vlaardingen
Kees Borsboom
Fractievoorzitter

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Achtergrondinformatie:
# Lees ook het bericht op het GroenLinks web
# Femke Halsema hoogleraar UvT
# Jolande Sap wil regeren


 
Femke Halsema verlaat de politiek -
Jolande Sap nieuwe fractievoorzitter in Tweede Kamer

Femke Halsema heeft vrijdagmiddag bekendgemaakt dat zij per direct stopt met het fractievoorzitterschap van GroenLinks in de Tweede Kamer. Jolande Sap is door de Tweede-Kamerfractie unaniem verkozen tot haar opvolger als fractievoorzitter.
In een verklaring ging Femke Halsema in op de periode dat ze lid was van de Tweede Kamer:

Vanaf mijn 32e, twaalf en een half jaar lang, ben ik met hart en ziel volksvertegenwoordiger geweest. Als fractievoorzitter heb ik GroenLinks de afgelopen 8 jaar, vanaf 2002, mogen leiden in een rumoerige, maar ook historische politieke tijd. Ik stel vast dat nu, in 2010, GroenLinks een sterke, vrijzinnige en progressieve partij is. Mijn werk zit erop... Althans in het parlement.

Er komt een moment dat het verantwoord is om weg te gaan. Ik heb een opvolger die buitengewoon capabel is en de fractie is goed voorbereid op de periode die komt.

Halsema draagt het stokje over aan vice-fractievoorzitter Jolande Sap:

Haar razendsnelle groei tot een politieke generalist - beheerst, overtuigd en wijs - heb ik met bewondering aanschouwd. Samen hebben wij de Paarse onderhandelingen gedaan, en in de voorbereiding op mijn vertrek hebben wij de afgelopen maanden intens met elkaar gepraat. Gisteren heeft de GroenLinksfractie haar unaniem gekozen als nieuwe fractievoorzitter. En ik ben daar ongelooflijk blij om.

Jolande Sap (Venlo, 1963) is sinds 2008 Kamerlid voor GroenLinks. In een speech reageerde ze tijdens dezelfde persconferentie op het vertrek van Femke Halsema:

Met Femke Halsema vertrekt niet zomaar een politicus. Femke heeft in turbulente tijden GroenLinks geleid en gemoderniseerd. In de ontwikkeling van vrijzinnig linkse politiek, heeft ze velen binnen en buiten GroenLinks meegenomen. Het is een eer om van haar het stokje te mogen overnemen. Het is een heerlijk gevoel dat ik het vertrouwen van mijn collega’s heb gekregen om leiding te mogen geven aan de fractie. Femke, de fractie gaat jou missen. Maar je kunt erop vertrouwen dat jouw erfenis in goede handen is.

Kijk voor meer informatie op www.groenlinks.nl Daar vind je ook een profiel van Jolande Sap en nieuwsberichten over het vertrek van Femke Halsema.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Persbericht 22 oktober 2010

FEMKE HALSEMA HOOGLERAAR UvT

De Leonardoleerstoel van de UvT zal in 2011 bekleed worden door politica en politiek auteur Femke Halsema.
 
Femke Halsema (Haarlem, 1966), fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer sinds 2002, geeft vanaf februari 2011 de masterclass ‘Politiek in de 21e eeuw’ aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvT. Halsema werkt in deze masterclass ook aan haar nieuwe boek over politiek in de 21e eeuw. Op 26 mei 2011 verzorgt ze ter afsluiting de openbare Leonardolezing.
Milieu, de sociale rechtsstaat, emancipatie en het populisme in de politiek zijn onderwerpen die Femke Halsema aan het hart gaan. Naast haar baan als politica schreef Femke Halsema onder meer (mee) aan vijf boeken, ontving ze in 2010 de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid en is ze voorzitter van de AKO-literatuurprijs.
Leonardoleerstoel
De Leonardo-wisselleerstoel van de Tilburgse Faculteit Geesteswetenschappen wordt jaarlijks bekleed door een spraakmakende gastdocent die op meer terreinen werkzaam is: de dichter-bioloog, de taalkundige-columnist, de filosoof-romancier, de dichter-psychiater, de acteur-regisseur-fotograaf of de schrijver-journalist. Kortom, de eigentijdse uomo universale. Eerdere Leonardohoogleraren waren Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Ted van Lieshout, Wim T. Schippers, Jan Terlouw, Leo Vroman, Cox Habbema, Thom Hoffman en Joris Luyendijk.
Openbare lezing
Op donderdag 26 mei 2011 neemt Femke Halsema afscheid als bekleder van de Leonardoleerstoel met een openbaar toegankelijke lezing in de aula van de Universiteit van Tilburg.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

JOLANDE SAP WIL REGEREN

(Novum) - GroenLinks is geen eeuwige oppositiepartij maar wil verantwoordelijkheid dragen. Dat zei de nieuwe fractievoorzitter Jolande Sap vrijdag tijdens de persconferentie waarbij Femke Halsema haar vertrek toelichtte.

Deze zomer strandden nog de onderhandelingen voor regeringsdeelname aan een paars kabinet. Sap voerde daarbij samen met Halsema de onderhandelingen. De nieuwe fractievoorzitter kondigde aan dat zij op zoek wil naar 'vormen van samenwerking' zodat haar partij na de volgende verkiezingen wel aan de macht komt.

De 47-jarige Sap kwalificeert de huidige politiek tijden als 'onzeker'. "Als VVD, CDA en PVV geen meerderheid halen in de Eerste Kamer kan het kabinet zomaar zijn langste tijd hebben gehad."

De leiderswisseling is 'zorgvuldig' voorbereid. De afgelopen maanden heeft het tweetal er vaak en intensief over gesproken. "Ik sta nu voor de uitdaging de kiezers te laten zien dat ik een waardig opvolger ben van Femke", zei Sap. "Ik zal me daar met al mijn kunde en passie voor inzetten."

Een koerswijziging is niet aan de orde; Sap onderschrijft de lijn die Halsema de afgelopen jaren inzette.

Het debat over een eventuele nieuwe missie in Afghanistan in januari wordt het eerste grote debat dat Sap zal voeren als nieuwe fractieleider.