De verkiezingen zijn achter de rug en de nieuwe fractie is aan de slag gegaan! Woensdagavond 11 april was de eerste Algemene Leden Vergadering na de verkiezingen.

 
Terugkoppeling campagne

Er was natuurlijk wat te vieren: we hebben er een zetel bij! Drie zetels in de raad is een mooie score. GroenLinksers zouden echter geen GroenLinksers zijn zonder de gepaste kritische noot. De campagne evaluatie was zeer positief, maar er zijn zeker ook leermomenten voor komende campagnes. GroenLinks kijkt met vertrouwen naar de toekomst; we zijn een duurzame lokale partij die nog sterker de volgende verkiezingen in zal gaan.

“We zullen in contact blijven met Vlaardingers, op deze manier gaan we onze beweging verder uitbouwen en Vlaardingen veranderen” aldus campagneleider Neill Voorburg.

 
Wethouderskandidaat
GroenLinks heeft bovendien een uitstekende wethouderskandidaat gevonden die tijdens de ALV gepresenteerd is. Onze kandidaat: Bart de Leede wil niet alleen de komende vier jaar aan de slag, maar ook alvast investeren in de opvolging van de latere generaties. Hij is momenteel directeur bij een zorginstelling, heeft al acht jaar ervaring als wethouder in Schiedam, is gemeentesecretaris en griffier geweest en is landelijk voor GroenLinks werkzaam geweest, onder andere als campagneleider. Hij kent Vlaardingen goed en heeft zin om voor deze mooie stad aan de slag te gaan.

De fractie heeft samen met Jan Robberegt twee gesprekken gevoerd met Bart en met andere kandidaten en heeft besloten Bart als kandidaat te kiezen. Zijn ruime bestuurlijke ervaring gecombineerd met wortels in de omgeving en zijn enorme enthousiasme om Vlaardingen groener en socialer te maken, maakte dat Lianne, Neill, Robin en Jan unaniem vonden dat Bart onze kandidaat moest zijn. Natuurlijk is hij op dit moment nog slechts een kandidaat: wie weet wat de onderhandelingen brengen. Maar dat GroenLinks Vlaardingen een kandidaat biedt die gewicht in de schaal legt is duidelijk!
 

Update onderhandelingen
Die onderhandelingen zijn nu in volle gang. De uitslag van de verkiezingen in Vlaardingen is een lastige: het toont een grote versplintering in het politieke veld met 12 partijen. Een groot deel van de partijen, waaronder GroenLinks, heeft drie zetels. De duidelijke winnaar is ONS.Vlaardingen met 6 zetels. Dat maakt dat, wil recht gedaan worden aan de uitslag, ONS als eerste aan zet is. Na een wat lastige start met verkenner Bert Blase, zijn nu toch vol goede moed Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) en Arnout Hoekstra (SP) samen als informateurs aan de slag. Deze week worden er gesprekken gehouden met alle partijen om te bezien welke mogelijkheden er liggen voor partijen om een coalitie te vormen. Tevens inventariseren de informateurs welke mogelijkheden er zijn voor een raadsakkoord in Vlaardingen. Dat betekent dat er wel een ‘rompcoalitie’ zal zijn om een coalitieakkoord uit te voeren, maar dat daarnaast alle partijen (dus zowel uit coalitie als uit oppositie) hun bijdrage kunnen leveren voor een raadsakkoord. Zo worden alle Vlaardingers gepresenteerd, niet enkel die van coalitie partijen. Bovendien wordt hiermee de ‘oude politieke cultuur’ van oppositie en coalitie doorbroken. GroenLinks kan zich in dit ideaal vinden en wij werken met liefde mee aan zo’n democratisch akkoord, mits er ruimte is voor duidelijke vergroening in een sociale stad waarin iedereen meetelt en openlijk zichzelf kan zijn. Hoe dat verder vorm gaat krijgen zal in de loop van de weken duidelijk worden.
 

Ondersteuning bij de fracties: Supportteams
Jack Tsang heeft tijdens de vergadering een toelichting gegeven over de ondersteuning van de fractie, de daarbij behorende Supportteams en de cultuurverandering die wij zowel in de partij maar ook in de gemeenteraad moeten en kunnen nastreven. Wil jij je als specialist op een onderwerp aanmelden om de fractie te ondersteunen? Neem dan contact op met Juultje. Op de ledenvergadering is gister Juultje Seinhorst verkozen als secretaris. Juultje is al enkele maanden hard aan het werk binnen het bestuur als aspirant bestuurslid, en zij zal nu vol goede moed aan de slag gaan. Esther van Wieringen neemt daarnaast binnen de nieuwe fractie de functie aan van fractie-assistent, en ook zij groeit de aankomende jaren mee in de beweging van GroenLinks.

Het was een drukbezochte vergadering in de Groene Luiken, met veel goede input vanuit de leden en een positieve sfeer. Vanuit de fractie houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het formeren.
 

Namens de fractie van GroenLinks Vlaardingen,
Robin Bongers.