Op 17 april heeft GroenLinks vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het opheffen van de bewaking van de fietenstalling aan de Westhavenkade. Met het antwoord waren we op zijn zachtst gezegd niet blij. Er werd amper op onze vragen ingegaan en al helemaal niet op onze suggesties. We wagen nog een poging.
----------------------------------------------------------------
Aan het College van burgemeester en wethouders
Vlaardingen, 26 mei 2013
Betreft: fietsenstalling Westhavenkade, vervolg
Geacht college,
Met enige verbazing hebben wij kennisgenomen van uw antwoorden van 21 mei jl. betreffende onze vragen van 17 april over het fietsponton aan de Westhavenkade.
Wij vinden het eerlijk gezegd maar een magere reactie, met antwoorden die we al kennen.
In onze brief hebben wij immers zelf ook aangegeven dat het weinige gebruik van de fietsenstalling en de bezuinigingen redenen waren voor het opheffen van de bewaking.
Een deel van de onderbenutting van de stalling is te wijten aan de onduidelijke bewegwijzering en de ontoegankelijkheid. Geen wonder dat er dan weinig bezoekers komen.
De aanleg van het ponton heeft zo'n 130.000 euro gekost. Als er (te) weinig gebruik van wordt gemaakt zijn er in onze ogen twee opties:
- afwachtend: we laten het zo als het nu is, weinig gebruikt, dus weinig investeren en we kijken er nog wel eens naar (bij de herinrichting van de Blokmakersplaats).
- actief: we proberen op korte termijn met geringe middelen de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van het ponton te verhogen. Het ligt er niet voor niets!
Dat laatste verdient naar onze mening de voorkeur, is het anders geen weggegooid geld geweest? Hoe moeilijk is het een zichtbaar bord te plaatsen en in Groot Vlaardingen dit met foto te melden? U gaat niet in op onze suggestie daaromtrent.
U geeft in uw brief aan dat de bewaking is opgeheven in verband met de bezuinigingen.
Ook hier gaat u niet in op onze suggestie. Wij vragen u nl. om in het kader van een van de ‘Aan het Werk projecten’ van Sociale Zaken mensen hier tijdelijk aan te stellen. Bij wijze van proef en alleen in het zomerseizoen wanneer meer mensen op de fiets naar onze bruisende binnenstad komen. Dat is niet kosteloos, dat begrijpen wij, maar kan onderdeel zijn van bestaande werkprojecten, waar toch ook naar werk wordt gezocht.
Opmerkelijk trouwens dat er bij de bewaakte stalling in de binnenstad soms drie bewakers staan!
Iets anders is, dat wij van een voormalig medewerker begrepen hebben, dat de bewakers er het nodige aan hebben gedaan om de stalling en de omgeving aantrekkelijker te maken, zoals, (tijdelijk) opslaan van grote boodschappen, zodat mensen verder konden winkelen, in de stille uren de plek en het water rondom het ponton van zwerfvuil ontdoen enz. Ook was er de suggestie om een deel van het ponton in te richten als fietsenbox voor omwonenden. Ook dit soort extra’s zouden in de PR dan meegenomen kunnen worden.
Kortom zo 'n stalling kan meer zijn dan nu het geval is.
College, wij vragen u dringend nader in te gaan op onze suggesties uit de brief van 17 april en de aanvullingen uit het onderhavige stuk mee te nemen in een mogelijke heroverweging van uw besluit.
We zien uw volgende reactie met vertrouwen tegemoet.
Met vriendelijke groet,
namens de fractie van GroenLinks
Hermine Koning