Op de agenda van de raadsvergadering van 28 juni 2012 stond [naast o.a. het programma Duurzaamheid en Nota Groenbeleid*] het Plan van scholen 2013-2016. Hierin opgenomen het verzoek inzake oprichting van een Islamitische School. Het was een hoofdelijke stemming en de leden van de GroenLinksfractie stemden niet allemaal hetzelfde. Het voorstel is niet aangenomen.** Corrie Kortleven van GroenLinks doet verslag.

*Programma Duurzaamheid en Nota Groenbeleid  | **Het voorstel is niet aangenomen   

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Waar ging het om?
De procedure rondom het stichten van een school is wettelijk geregeld. De gemeente gaat niet over de wenselijkheid, de financiële consequenties of de kwaliteit. De gemeente moet laten toetsen of de school de stichtingsnorm haalt qua aantal leerlingen nu en in de nabije toekomst. Dat wordt gedaan door een onafhankelijk bureau. Die maakt prognoses.
De wethouder adviseert de raad n.a.v. die toetsing. De wethouder gaat na of er leegstand is en of de leerlingen op een andere Islamitische school kunnen binnen een redelijke afstand. Is dat het geval, dan worden die aantallen afgetrokken van de prognose.

Praten over de wenselijkheid is dus niet aan de orde.

De volgende argumenten mogen we dan ook niet meewegen in onze beslissing:
• dat kinderen nu per bus naar Schiedam gaan en liever in de eigen stad naar een school gaan die de ouders verkiezen;
• dat zo’n school niet gunstig kan zijn voor de integratie of juist dat zo’n school goed is voor het zelfvertrouwen om vervolgens sterker te staan bij integratie;
• dat de gemeente vervolgens de financiering van zo’n school moet rond krijgen;
• dat de grondwet ‘vrijheid van onderwijs’ altijd voorop staat;

Dit lijstje is aan te vullen met nog heel veel andere argumenten, maar hier gaan we als gemeenteraadsleden niet over.

Het enige wat we doen is: wel of niet het advies van de wethouder opvolgen.
Nu alles is getoetst, en volgens de wethouder voldoet de aanvraag, adviseert hij ons het verzoek te honoreren en het besluit zo voor te leggen aan de minister.

Maar er rezen gisteravond vragen omtrent die toetsing, was die wel juist?
De regelgeving is niet zo duidelijk over een paar zaken. Soms zijn in de loop der jaren exacte getallen vervangen in ‘redelijkheid’. Zoals bijvoorbeeld ten aanzien van de afstand van de reeds bestaande school. Was het eerst ‘binnen 3 kilometer’ nu staat in de regelgeving ‘op redelijke afstand’. Over de redelijkheid van de afstand naar Schiedam is gisteravond niet gesproken, maar wel ging het om het al dan niet meetellen van de noodlokalen van de Schiedamse school.  Bij de toetsing zijn die noodlokalen niet meegerekend en vele raadsleden vinden dat onterecht. (Als de plaatsen in de noodlokalen wel waren meegeteld zou de aanvraag niet gehonoreerd kunnen worden.)

Al met al veel meningsverschillen over de interpretatie van de regelgeving.
Niemand liet zich uit over zijn of haar politieke opvattingen, maar hield zich strikt aan de procedure.

Als die vragen niet waren gerezen had de hele fractie van GroenLinks gewoon vóór gestemd, immers de wet is gevolgd en we respecteren die. (We hebben tenslotte ook de gelofte/belofte hiervoor afgelegd)

Nu blijkt in deze kwestie dat je je bij zowel voor- als tegenstemmen nog steeds houdt aan de wet.

Spelen er nu bij de stemming dan geen andere -onuitgesproken- opvattingen meer mee?
We zijn niet voor niets in de politiek en hebben bijna overal wel een mening over, en zouden we die dan niet hebben als het om zoiets gaat?
Volgens mij wel, maar de wet staat ons niet toe hierover echt te discussiëren.

Verdeelde raad
Toen bleek dat de raad zo verdeeld was hebben we nog gevraagd of de wethouder de verdeeldheid niet gewoon kon melden aan de minister, de regelgeving is niet duidelijk en daardoor zou het besluit van de raad troebel worden. De minister zal toch nog een keer toetsen.

Het is helderder te zeggen dat er geen positief of negatief advies aan de minister kan worden gestuurd omdat het een grensgeval betreft qua aantallen.
Bij wel meetellen van de Schiedamse noodlokalen zou het advies negatief zijn, en bij niet meetellen is het advies positief. De minister weet ook wel dat zoiets een ‘welles-nietes’ spelletje wordt en achterliggende opvatting DUS mee gaan spelen in de stemming (ondanks dat velen dit zullen ontkennen).

HELAAS vond Wethouder Arnout Hoestra dat zo’n brief niet mee kon en dat we echt het besluit moeten nemen en dat deden we vervolgens weer braaf.....

Overigens heb ik ‘tegen’ gestemd.

Corrie Kortleven

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op donderdag 28 juni 2012 heeft de gemeenteraad vergaderd en o.a. de volgende besluiten genomen:

*) Programma Duurzaamheid
De gemeenteraad heeft het Programma Duurzaamheid Vlaardingen 2012-2015 ‘Samen voor een duurzaam Vlaardingen’ vastgesteld.
Vlaardingen wil zowel voor zijn huidige bewoners als voor toekomstige generaties een duurzame stad aan het water zijn: schoon, groen en gezond. Uitgangspunt is om samen met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden te werken aan een stad met een hoge kwaliteit van leven waar het prettig wonen, werken en recreëren is. De beslissing om extra geld uit te trekken voor dit onderwerp, is niet genomen. De raad wil in een later stadium bezien of dat, gelet op de financiële situatie van de gemeente, verantwoord is.

Groenplan - Vlaardingen Blijvend Groen
De gemeenteraad heeft ingestemd met het ’Groenplan - Vlaardingen blijvend Groen’.
De komende jaren wil de gemeente het groen in Vlaardingen op niveau houden. Dit moet in deze tijd met minder middelen en met andere regels dan voorheen. Dat vereist keuzes. Deze zijn vastgelegd in het nieuwe groenbeleidsplan. Er is gekozen voor vier speerpunten: gebruik en beleving, ecologie, duurzame instandhouding en structuren en netwerken. Het nieuwe beleid is gericht op de lange termijn. De gemeente wil het groen duurzaam in stand houden en kwaliteit bieden tegen realistische kosten. Het doel is gevarieerd groen van voldoende kwaliteit, een duurzaam ingerichte openbare ruimte en voldoende afwisseling voor de burgers.

 

**) Plan van scholen 2013-2016 met daarin opgenomen het verzoek inzake een Islamitische school
De gemeenteraad heeft niet ingestemd met het verzoek van de stichting Islamitisch College om opgenomen te worden in het Plan van scholen 2013-2016. Om een nieuwe school onderdeel te maken van het Plan van scholen, moet de raad strikte wettelijke regels volgen. Deze regels hebben betrekking op te verwachten leerlingenaantallen nu en in de toekomst en op de eventuele beschikbaarheid van ruimte voor leerlingen in bestaande onderwijshuisvesting elders, binnen een redelijke afstand. De raad heeft geoordeeld dat de beschikbaarheid van ruimte in Schiedam aanleiding is om het verzoek van de stichting Islamitisch College nu niet te kunnen honoreren.

Tekst website gemeente Vlaardingen

 

omhoog