Als dagvoorzitter van een symposium over de Vlaardingencultuur op zaterdag 10 april reikte Leo Verhart*) aan het slot de Westerheem-special uit aan GroenLinks wethouder Jan Robberegt over 50 jaar Vlaardingencultuuronderzoek.
Op het kwalitatief hoogscorende symposium werd het belang van de vondsten en het wetenschap-pelijk onderzoek naar de Vlaardingencultuur op-nieuw duidelijk. Het scheelde trouwens niet veel of het had allemaal anders geheten. Achteraf werd namelijk duidelijk dat eerdere vondsten in het Noord-Hollands Zandwerven, in het bij Spijkenisse gelegen Hekelingen en bij het Zeeuwse Haamstede tot deze cultuur gerekend kunnen worden.
De omvang van het onderzoek en de daaruit voortkomende grote en aansprekende hoeveelheid objecten/vondsten bepaalde uiteindelijk de naam: Vlaardingencultuur.
Op het symposium werd alles nog eens in de historische context geplaatst.
Bijzonder actueel was de presentatie van Bob Beerenhout (ichthyo-archeoloog) die de visvondsten van de Vlaardingencultuurbekeek. Tijdens zijn recente onderzoek stuitte hij in de vergelijkingscollectie van het Amsterdams Archeologisch museum op een doosje met een aantal niet eerder onderzochte visresten uit opgravingen in Vlaardingen. Op grond daarvan is te concluderen dat ook de Meerval en de Dunlipharder - naast de snoek, de steur en vijf andere soorten harders - omstreeks 3500-2500 voor Chr gevangen en gegeten werden in Vlaardingen. De ontdekking was zo nieuw dat een erratum aan de Westerheem-special moest worden toegevoegd.
Het verleidde onze stadsarchivaris Harm-Jan Luth tot de opmerking dat het doosje met de resten nu wel weer naar Vlaardingen terug kon.
Wat Groenlinks betreft zullen we ons sterk maken dat ook in de volgende collegeperiode niet alleen het verloren doosje een plaats in Vlaardingen krijgt maar ook de totale betekenis van de Vlaardingencultuur nog meer de plaats krijgt in Vlaardingen die het verdient.
De AWN (Archeologische werkgemeenschap) en Tim de Ridder (VLAK) konden op een geslaagde dag terugkijken. Vlaardingen was in Leiden, onze oudste Universiteitsstad, weer even op de wetenschappelijke kaart gezet.
Uiteraard waren er een aantal leden van Helinium aanwezig. Deze enthousiaste werkgroep maakt deel uit van de landelijke Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN).
Wie meer wil weten over de Vlaardingencultuur of VLAK en AWN (Helinium) kijkt op de websites van VLAK en AWN**).
Ik mag hopen dat het educatieve materiaal van de tentoonstelling ‘Expeditie Steentijd’ - nu nog te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden - na een rondreis door Nederland nog gebruik gaat worden in een of meerdere onderwijsprojecten in Vlaardingen. Schooldirecteuren en geschiedenisdocenten kunnen wellicht met Tim de Ridder die gedachte verder uitwerken. Zaterdag 10 april vond hij het wel een goed idee!
Jack Tsang.
*) Auteur van het net verschenen boek “De geur van veen” - tot 1 augustus te koop voor
€ 24, 95 daarna € 29,95. Een uitgave in samenwerking met de Gemeente Vlaardingen.
**) www.vlaardingen.nl/Archeologie/VlaardingsVerledeneenoverzicht/id_10089896 /
www.awn-archeologie.nl/
Foto's: Frederieke Verheijen