Eerlijke handel met kansen voor de derde wereld en zorg voor het milieu, dat is Fairtrade. Vlaardingen mag zich sinds 2010 Fairtrade Gemeente noemen. Dit betekent ondermeer dat inmiddels veel bedrijven, waaronder in de horeca, Fairtrade producten gebruiken en verkopen en dat de gemeente een fairtrade aankoopbeleid heeft. Dit alles dankzij de inspanningen van een actieve Fairtrade werkgroep van het Platform Ander Vlaardingen.

“Gefeliciteerd! Jullie mogen je ook het komende jaar een Fairtrade Gemeente blijven noemen. De jury was enthousiast dat jullie ook het afgelopen jaar met zoveel enthousiasme aandacht zijn blijven vragen voor fairtrade. Super!”
Met deze lovende woorden stuurde de (landelijke) campagnecoördinator Fairtrade Gemeenten het juryrapport aan de plaatselijke Fairtrade werkgroep. Die heeft er zo dus voor gezorgd dat Vlaardingen ook het komende jaar deze titel mag dragen.
Iedereen die Vlaardingen binnen rijdt ziet bij het naambord Vlaardingen ook de aanduiding Fairtrade Gemeente.  De gemeente Vlaardingen is er dan ook best trots op dat een kleine groep burgers al jaren actief aandacht vraagt en campagne voert voor eerlijke handel. “Mede door actieve inzet van de werkgroep, heeft de gemeente nog meer stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en fairtrade” aldus de jury.

Een kleine greep uit de activiteiten
Een aantal leden van de werkgroep gaat op bezoek bij restaurants om te stimuleren dat er fairtrade menu’s komen en met succes. En dat is belangrijk aldus de jury omdat de horeca een belangrijke groep grootverbruikers is van fairtrade producten.
De werkgroep verstrekt fairtrade lespakketten aan scholen. Ook organiseerde de werkgroep een fairtrade voorlees-en tekenmiddag en een fairtrade ontbijt op diverse scholen.
Er wordt samengewerkt met de Industriële Kring Vlaardingen: regelmatig verschijnen er artikelen van de werkgroep in het tijdschrift van deze groep.

Tot slot
Dankzij de initiatieven van de werkgroep werd vorige week donderdag de dag van de duurzaamheid op een spetterende manier gevierd in de Kroepoekfabriek met tal van activiteiten zowel voor ondernemers als voor burgers. En in een brede samenwerking met de Gemeente, woningbouwverenigingen, het bedrijfsleven en het Geuzencollege.
De uitdaging is ook de komende tijd dit enthousiasme vast te houden, zodat de jury ook volgend jaar vol overtuiging opnieuw zegt: Vlaardingen mag zich ook het komend jaar Fairtrade gemeente noemen.