Onder leiding van burgemeester Bruinsma zal een kleine delegatie Nablus gaan bezoeken, zo heeft het college van B&W besloten. Het gaat erom in Nablus een project te benoemen dat humanitaire nood lenigt en tegelijkertijd bijdraagt aan de emancipatie van de Palestijnse Gemeenschap. Goed nieuws dus dit besluit - na de stevige debatten in de commissie over deze kwestie. GroenLinks ondersteunt dit project van harte. Op lange termijn wordt ook nog overwogen om aan te sluiten bij een breder project van een aantal gemeenten. Dit project, Logo South van VNG international wordt ondersteund door een aantal Nederlandse gemeenten.
Hieronder het collegebesluit.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RAADSMEMO
Aan
De gemeenteraad van Vlaardingen registratienummer VLD/2010/3151
Van
Het College van Burgemeester en Wethouders
Datum
26 januari 2010
Onderwerp
Humanitair project in Palestina
Geachte leden van de raad,
Op 14 mei 2009 werd in een commissievergadering van gedachten gewisseld overeen initiatiefvoorstel vanuit de Palestijnse gemeenschap in Vlaardingen over een uit te voeren humanitair project. Het voorstel luidde, samengevat:
1. een project starten in bijv. onderwijs, zorg of volkshuisvesting
2. om een juiste keus te kunnen maken lijkt het wenselijk dat een kleine delegatie van de gemeente en mogelijk andere organisaties, zoals woningbouwcorporaties en zorgorganisaties, zich in Nabloes op de hoogte gaat stellen en met de bevolking gaat overleggen op welk gebied ondersteuning het meest noodzakelijk is.
Daarbij werd de gemeente gevraagd een eerste bezoek te faciliteren, kennis op de betreffende beleidsterreinen te leveren en de Vlaardingers te stimuleren mee te doen of een bijdrage te leveren. Op verzoek van de projectorganisatie zou de gemeente budget en menskracht moeten leveren om de relatie tussen Vlaardingen en Nabloes in Vlaardingen vorm en inhoud te geven.
Dit voorstel kwam voort uit de behoefte van de Palestijnse gemeenschap in Vlaardingen (de grootste in een Nederlandse stad) aan een relatie met Nabloes, als erkenning van haar wortels. Wij waarderen het bijzonder dat de gemeenschap daar zelf het initiatief toe heeft genomen, ook omdat er helaas ook grote nood is die gelenigd moet worden. Ten slotte kan de stilte van de eerste generatie Palestijnen worden doorbroken -jongeren ontdekken dat ze hun Palestijnse wortels niet hoeven te verzwijgen. In feite gaat het hier om de emancipatie van de Palestijnse gemeenschap in onze stad.
De tweede commissiebespreking vond plaats op 8 oktober 2009, op basis van een nadere concretisering. De verhoudingen in de raad bleken nauwelijks gewijzigd, de commissie benadrukte wel de wens tot bredere bestuurlijke betrokkenheid vanuit bijv. Deventer. Bovendien werd duidelijk dat zo'n missie niet kan worden uitgevoerd zonder de burgemeester. Zijn deelname benadrukt het bijzondere karakter van deze missie.
Uitwerking
Doel
Naar aanleiding van deze bespreking is de uitwerking van het project ter hand genomen, samen met de initiatiefnemers. Daarbij' is uitgegaan van de bedoeling dat de Palestijnse gemeenschap in Vlaardingen een humanitair project uitvoert in Nabloes of omgeving dat twee effecten heeft:
• het project lenigt humanitaire nood in Palestina
• het project draagt bij aan de emancipatie van de Palestijnse gemeenschap in Vlaardingen.
Het eerste effect wordt bereikt door het werk zelf, dat vooral door Palestijnen in Vlaardingen wordt opgezet, geholpen door wie zij daarvoor kunnen inschakelen, waarbij nadrukkelijk ook gedacht wordt aan Vlaardingers die niet van Palestijnse komaf zijn.
Het tweede effect wordt met name bereikt door de betrokkenheid van de gemeente bij dit project, vooral bij de start. Een delegatie onder leiding van de Vlaardingse burgemeester die in Nabloes een project formuleert betekent erkenning voor deze gemeenschap en draagt daarmee bij aan haar emancipatie.
Concretisering
Met het oog op deze effecten moet het project starten met een bezoek aan Nabloes en omgeving van een delegatie onder leiding van de burgemeester. Het programma bevat de volgende onderdelen:
• bezoek aan het vluchtelingenkamp Balata bij Nabloes, waar de humanitaire nood het hoogst is. Vooral gehandicapten hebben het daar zwaar
• bezoek aan een medische instelling (zoals het St.Lucasziekenhuis)
• bespreking van een project over domestic tourism. Jongeren in Nabloes hebben nooit hun stad kunnen verlaten en kennen hun eigen land niet. Vanuit Bethlehem worden zulke trips al georganiseerd waarbij bovendien moslim- en christenjongeren elkaar ontmoeten
• bespreking in hoeverre culturele uitwisseling kan bijdragen aan de emancipatie van Palestijnen in Vlaardingen.
Naast deze onderwerpen zal ook enige tijd besteed worden aan ontmoeting met het bestuur van Nabloes en aan verdieping/ bespreking binnen de delegatie. Bovendien zullen de reistijden in Palestina niet kort zijn. De reis naar Palestina duurt naar verwachting zeker een dag, wat ook geldt voor de terugreis. Al met al wordt met deze onderwerpen de werkweek wel gevuld.
Voor alle onderwerpen geldt dat ter plaatse inmiddels contactpersonen bekend zijn, die ervoor zorgen dat de delegatie haar werk kan doen, de juiste mensen kan spreken enz. De gesprekken ter plaatse moeten duidelijk maken waar de nood het hoogst is, wat de bijdrage uit Vlaardingen kan zijn, hoe die bijdrage vorm gegeven kan worden en hoe een humanitair project verder kan worden opgezet.
Na het bezoek moet de Vlaardingse Palestijnse gemeenschap het project zelfverder kunnen uitvoeren. Daarvoor heeft men inmiddels al rond de vijftien personen beschikbaar gevonden.
Samenwerking met andere gemeenten
In de bespreking in de commissie is met name samenwerking met Deventer aan de orde geweest. Vlaardingen en Deventer werken met elkaar samen in een netwerk van gemeenten die zich met projecten in Palestina samenwerken. Hieraan nemen nu ook de gemeenten Opsterland en Emmen deel. Er zijn op dit moment geen concrete plannen voor bezoek vanuit de andere gemeenten - wel wordt gezamenlijk deelname aan het programma Logo South voorbereid. Dit is een programma van VNG-International. Den Haag heeft zich de afgelopen jaren binnen dat programma bezig gehouden met GIS (GEO-informatiesystemen). Deventer neemt die rol zeer waarschijnlijk over; Emmen beraadt zich op aansluiting daarbij en Vlaardingen, met haar goede staat op het terrein van GIS, zou daar ook bij kunnen aansluiten. Duidelijkheid hierover ontstaat in de loop van 2010. Overigens gaat het bij Logo South om samenwerkingsprojecten van gemeenten (vergelijk onze projecten met de Oekraïense stad Romny in het kader van Logo East). Humanitaire projecten kunnen nu juist niet worden ingebracht in Logo South.
Conclusie
Het uitvoeren van een bezoek aan Nabloes dat bijdraagt aan de doelen 'humanitaire hulp' en
'emancipatie van de Vlaardingse Palestijnen' is op korte termijn mogelijk. Aan verdere randvoorwaarden
(zoals een groep mensen in Vlaardingen die de uitvoering van het uiteindelijk gekozen project ter hand nemen) wordt ook voldaan.
Aansluiting bij een breder project met andere gemeenten is op korte termijn niet mogelijk. Wel kan mogelijk worden aangesloten bij Logo South, bijvoorbeeld met een GIS-project maar dan gaat het een project van gemeentelijke overheden worden; de betrokkenheid van de Vlaardingse Palestijnse gemeenschap wordt daardoor veel kleiner.
Wij hebben op 26 januari 2010 besloten in te stemmen met een spoedige voorbereidingsmissie onder leiding van de burgemeester.
Hoogachtend,
Burgemeester en Wethouders van Vlaardingen,
De secretaris, Burgemeester.
ir. C. Kruyt mr. T.P.J. Bruinsma