Na het vreugdevolle bericht deze week dat Ger van Veen in Amsterdam een toneelschrijfprijs gewonnen heeft (zie elders) was het spannend hoe de uitslag van de tweejaarlijkse Bob Verbiestprijs voor de Vlaardingse inzenders zou zijn.

 

------------------------------------------------------------------

De Bob Verbiest Cultuurprijs 2009

 
In het ‘stevige vrouwen’ programma, met Paulien Cornelisse als presentator en singer-songwriter Marike Jager met een sprankelend muzikaal optreden, gaf Bert van Meggelen (oud-Vlaardinger) als voorzitter van de jury een kijkje in de procesgang van de jury.
Hij benadrukte de zorgvuldige afweging waar projecten bij herhaling kwamen bovendrijven en weer ten onder gingen. De uiteindelijke keus van de jury was unaniem.

De gerenommeerde jury 2009 bestond uit Bert van Meggelen, Esther Didden, Marjan van Gerwen, Sanneke van Hassel, Anna van Leeuwen en Hans Walgenbach.

Er waren dit jaar 23 ingezonden projecten te beoordelen, waarvan 10 uit Vlaardingen. Acht waren eerder afgevallen omdat ze niet voldeden aan de gestelde formele criteria.

De tien te beoordelen Vlaardingse inzendingen waren:
• Het educatief project elektriciteitshuisje Westwijk
• ‘Rolluik’ van kunstenaar Marjon Hoogendijk
• Het project 'Made in China' van Stichting Brains & Hearts, Zhanhong Liao en Rob de Vries
• Streekmuseum Jan Anderson
• Performance podium "De Hooimijt"
• Het boekje “De dood als erfenis” van Jacques Sens
• Gemeente Vlaardingen als opdrachtgever van de brug "De Twist"
• Het project 'Bruidstranen' van het Vlaardings- en Visserijmuseum
• Het project 'Buiten Beeld', kunstenaars Ineke Hagen en Eric van Straaten
• Kunstwerk "Vier elementen" van Dike Hof

Al deze inzendingen kregen lof van de jury maar niet allen behaalden de volle waardering van alle vier de afzonderlijke inhoudelijk beoordelingscriteria:
• Conceptuele kwaliteiten
• Oorspronkelijkheid
• Voorbeeldwerking
• Aandacht buiten de stadsgrenzen

Twee Vlaardingse inzendingen voldeden wel aan deze vier criteria en werden genomineerd:
• Het lichtkunstwerk ‘Vier elementen’ van Dike Hof (zie foto's hieronder)
• De brug De Twist met de gemeente Vlaardingen als opdrachtgever (zie foto's hieronder)
 
Over Dike Hof zei de jury “dat het eigen initiatief zeer wordt gewaardeerd. We kunnen de stad beter lezen met deze vier ijkpunten. De vier zo vanzelfsprekend historische gebouwen worden letterlijk in het licht gezet.”. Dike was de enige individueel genomineerde, in het kader van de avond een sterke vrouw. Maar vooral een doorzetter.
Een kritische aantekening werd o.m. gemaakt bij de keuze van de lettersoort. De vraag over hemel of lucht speelde ook bij de jury.
Over De Twist als kunstwerk, vormgegeven voetgangers- en fietsbrug van architectenbureau West8, sprak Bert van Meggelen zijn waardering uit over het feit dat de gemeente zich sterk maakt voor dergelijke opdrachten. Bepaald geen ‘laffe’ gemeente dus.
Kritiek was er ook. De opgeschroefde waarschuwingsbordjes op de brug horen niet thuis op een kunstwerk. De door de staalprijzen veroorzaakte inkrimping van het ontwerp geven de brug bepaald geen kwaliteitsverbetering. Terecht natuurlijk. Wel jammer. De bordjes gaan er weer af voorspelde Tjerk Bruinsma.
Ik doe hier maar de suggestie dat het handig zou zijn bij een ‘bordjesprobleem’ om voortaan even contact op te nemen met de ontwerpers - een creatieve oplossing is hun toevertrouwd.
Veiligheid en kunst kunnen samengaan. Al eerder bij de algemene beschouwing maakten we er een punt van dat de gemeentelijke diensten te weinig coördinatie voeren op hun ‘afzonderlijke‘ acties. Het college beloofde er actie op te nemen in de persoon van wethouder Hans Versluys.

Bij de genomineerde projecten vond ik het opvallend dat de combinatie ‘monumentaal erfgoed‘ en ‘programmering‘ hoog scoort - drie projecten lagen in deze lijn. Een positieve herwaardering van gebouwen die door een goede programmering een uitzonderlijke betekenis kunnen krijgen voor de stad. De mix van particulier initiatief, mecenaat (kunstbeschermerschap), fondssteun en gemeentelijke steun geeft deze trend een lift. In Vaardingen is dit waar te nemen bij het behoud en uitbreiding van het Vlaardings- & Visserijmuseum. Misschien een inzending over twee jaar?

Geen van de Vlaardingse inzendingen won dit jaar de Bob Verbiest Cultuurprijs – deze ging naar de Stichting ’t Huis te Poort uit Schiedam. Cultuurwethouder Siljee reikte de geldprijs en een zeer goed beeldje van Sjef Henderickx (Schiedam) uit aan het bestuur van de stichting. De belangrijkste overweging van de jury was dat de programmering voor een belangrijk deel uit oud-klassieke concerten van wereldklasse bestaat. Sjef heeft een zevental beeldjes gemaakt. Het ‘voortbestaan’ van de cultuurprijs lijkt hiermede wel een feit.

De oproep van Bert van Meggelen om volgend keer het aantal inzendingen te verdubbelen, en zeker de Geuzenpenning te laten meedoen, moet in Vlaardingen niet vergeten worden. De Geuzenpenning vraagt niet voor niets elk jaar internationale aandacht. De combinatie kunst, historie, kunst en maatschappelijke betekenis zal zeker door de jury in 2011 positief worden gewaardeerd.
Jammer dat de Schiedamse burgemeester er niet was, zeker St. Nicolaas aan het helpen. Ze had nog even kunnen waarnemen hoe Tjerk Bruinsma, elegant en voorkomend als altijd met een vrouwelijke bodybuildster op de foto ging.

 
Jack Tsang

 
Zie ook: www.bobverbiestcultuurprijs.nl

 
(Foto's: Anja Hoogewerff)