Op woensdag 3 en donderdag 4 juli heeft de gemeenteraad de jaarlijkse voorjaarsnota behandeld. Het college had wederom een sluitende meerjarenbegroting neergelegd.
Alle partijen hadden vooraf in Groot Vlaardingen al aangegeven waar het omging en welke punten per partij belangrijk zijn. Daarna konden de partijen in de raad hun wensen en bedenkingen tegenover het college naar voren brengen. (De bijdrage van GroenLinks hieronder.)
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de gemeentelijke schuldenpositie en de bezuinigingen waren de belangrijkste onderwerpen.
Na een reactie vanuit het college en een tweede termijn van de raad werd er overgegaan tot het stemmen over de ingediende amendementen en moties.
Amendementen en motie
Het amendement over het in stand houden van de educatieve functie van het archief werd met royale meerderheid aangenomen.
Het amendement inzake het onderwijs van de Ericaschool werd door het college overgenomen en werd dus niet in stemming gebracht.
De motie inzake de kwijtscheldingsregeling voor de minima werd aangehouden en wordt door het college doorgerekend, waarna de raad de uitkomsten kan meenemen naar de begrotingsraad in november dit jaar.
GroenLinks had een amendement ingediend om niet met de voorjaarsnota in te stemmen maar daar kennis van te nemen en het college te verzoeken om de door de partijen gemaakte opmerkingen te betrekken bij de definitieve begroting 2014.
De GroenLinks fractie wilde de voortgaande discussie van taken en werkzaamheden van de gemeente niet blokkeren maar ruimte laten om deze in het komende halfjaar op de voet te blijven volgen en op deze manier een nog betere begroting 2014 in te kunnen dienen. Met twee stemmen te weinig werd dit amendement afgewezen.
Je zin krijgen en tóch tegen stemmen...
Miraculeus was het slot van de avond: het CDA diende een amendement inzake de WMO in om 1,6 miljoen euro WMO-geld niet toe te voegen aan de reserves maar in de toch al ruim gevulde WMO-reserve te laten zitten. Dit amendement werd met steun van de oppositie aangenomen en er was een gat geslagen in de begroting voor 2016....
Als laatste werd de voorjaarsnota ter stemming gebracht.... en de oppositie partijen die vóór het WMO-amendement waren stemden nu tégen de voorjaarsnota waarin de WMO-wijziging was aangebracht. Dus: je zin krijgen bij het WMO-amendement en tóch tegen de begroting zijn.
Menig raadslid en journalist konden deze gedachtegang niet meer volgen. (Zie ook: http://www.vlaardingen24.nl.)
De voorjaarsnota werd met meerderheid aangenomen.
De raad blijkt moe en is kennelijk toe aan het zomerreces.
Onderstaand de door mij uitgesproken tekst tijdens het raadsdebat.
Mochten jullie hierop willen reageren, mail dan naar: kees.borsboom@vlaardingen.nl.
Jullie reacties zijn zeer welkom!
De gehele fractie inclusief de steunleden wensen jullie een goede vakantie toe!
Kees Borsboom
Fractievoorzitter GroenLinks Vlaardingen.
--------------------------------------------------------------------------------------------
VOORJAARSNOTA 2013
Voorzitter,
Ik wilde wat langer stil blijven staan bij deze laatste voorjaarsnota van dit college.
U geeft aan deze nota een treffende titel namelijk "een stad in balans".
In het raadsvoorstel schets u de ontwikkelingen in de economie, u schets zelfs de situatie dat deze hapering in de economie niet van tijdelijke maar mogelijk structureel van aard is. Voorzitter, collegeleden, volgens mij heeft u gelijk, de economie zal West Europa structureel veranderen. De eerste stap door u is gezet, namelijk accepteren dat we een nieuwe realiteit tegemoet gaan.
U heeft de afgelopen jaren stevig in de stad geïnvesteerd, zelfs nu nog wordt er gebouwd, waar in andere steden de bouw volledig is stilgevallen wordt er in Vlaardingen nog gebouwd.
Voorzitter, de GroenLinks fractie heeft vertrouwen in de toekomst, zo zijn wij, realistisch maar wel vol vertrouwen in de toekomst.
U zegt dat u keuzes maakt op basis van de drie-eenheid: bezuinigen, ombuigen en investeren. Prima, maar volgens ons moet u nog verder bezuinigen, de vrijkomende geldmiddelen kunt u dan investeren in de stad.
Wij hebben de afgelopen jaren stevig geïnvesteerd, wat ons betreft had het nog meer in een duurzame samenleving mogen zijn, investeringen in een energieneutrale school zou heel gewoon moeten zijn. Bij de realisatie van het stadhuis zijn we heel ver gekomen, het ging niet zonder slag of stoot. Met het programma duurzaamheid zijn we op de goede weg. Er is heel wat bereikt.
Als u zich realiseert dat duurzame investeringen zich beter terugverdienen dan de traditionele investeringen dan zou u allang overtuigd moeten zijn.
Deze voorjaarsnota zullen wij voor kennisgeving aannemen, wij nemen kennis van uw ideeën om de begroting 2014 in het najaar aan ons voor te leggen. Het geeft immers ook ruimte om ideeën en suggesties van deze raad in uw plannen te verwerken.
Wij hebben suggesties en tips om het zo noodzakelijke evenwicht in de ontvangsten en uitgaven te realiseren. De exercitie om de vrijkomende erfpachtgelden aan het eigen vermogen toe te voegen zien wij als een versterking van onze financiële buffers. We worden er niet rijker van.
Wij doen u enkele voorstellen.
- Verhoog de grondexploitaties niet meer met de ambtelijke kosten, boek geen rente meer op en laat de waarde staan zoals ze nu is, neem pas de winst als het project gerealiseerd is.
- Mocht u dit toch willen doorzetten, neem dan in de begroting een bedrag van ongeveer 5 miljoen op als voorziening grondexploitaties.
- Overweeg om de gehele rente doorbelasting te laten vervallen, bespaart enorm veel ambtelijke capaciteit.
- Ga nog meer realistischer begroten en kom met een plan om de schuldenproblematiek op langere termijn beheersbaar te houden.
- Vergeet de realisatie van de spoortunnel. Doe met dit geld iets aan de Marathonweg. Het is nog geen 2015.
- Moeite hebben wij om bij een extra personeelsreductie van 10fte's een frictiepot te reserveren van 3 miljoen. Gewoon omdat dat gebruikelijk is. Er moeten toch meer mogelijkheden zijn om deze binnen of buiten de organisatie een plaats te geven.
- lnvesteringen in nieuwe sportvelden en daarmee de jaarlijkse uitgaven voor sport met structureel 50.000 verhogen, probeer het maar binnen budget te vinden, wees creatief!
- Wethouder, waar boekt u het voordeel van het onderwijs in?
- Over de bijdrage aan de VRR hebben we het al uitgebreid gehad in de commissie, tot 2038 (!) hebben we daar last van. De FLO regeling is volledig uit de tijd.
- De stijging van de energiekosten - we hadden juist een verlaging verwacht door duurzaam te investeren zouden de energiekosten lager moeten liggen.
- Het wegbezuinigen van de stadsdichter vinden wij geen goede zaak, levert vrijwel niets op.
Voorzitter, u ziet wij hebben u nog wat suggesties gedaan om de begroting 2014 samen te stellen.
Ik heb nog een vraag:
U stelt dat u 20% van de bezuinigingen al bij de gemeentelijke organisatie zelf gevonden heeft, geeft u daarmee aan dat bij verdere bezuinigingen de gemeentelijke organisatie buiten schot blijft, of is dit slechts een tussenstand?
Ons inziens moet u een organisatie neerzetten waarmee u in de toekomst de stad wenst te besturen. Gewoon van alles minder, kritisch kijken naar de output. U zou nog eens kunnen kijken naar uw niet-personele kosten, alle afdelingen kijken nog eens kritisch naar hun uitgaven. Alleen onderzoek doen naar wat echt nodig is. Uw eigen mensen hebben kennis voldoende. U heeft jarenlang in hen geïnvesteerd, gebruik die kennis.
Een laatste suggestie voorzitter: stel prioriteiten - u kunt niet met alles tegelijk bezig zijn, verlang dit ook van uw medewerkers.
Ik herinner u aan uw eigen woorden: het zou best eens zo kunnen zijn dat we niet in een crisis zitten, maar dat dit de nieuwe realiteit is. College, dat heeft u scherp gezien, u bent nu aan zet. Ga zo door en de stad komt in balans!
Kees Borsboom
Fractievoorzitter GroenLinks