In het college van Burgemeester en wethouders is besloten tot een ingreep in een van de reeds goedgekeurde plannen voor de Broekpolder. Raadslid Hermine Koning heeft hierover artikel 36 vragen gesteld.

 

--------------------------------------------------------------

21 december 2010

Betreft: Opnieuw plannen Broekpolder

 
Geacht college,

In de RIB van 14 december jl hebben wij de volgende passage aangetroffen:

Natuurkerngebied en Struinbos Broekpolder
Het college heeft ingestemd met versobering van de plannen voor het Natuurkerngebied door af te zien van de introductie van grote grazers. Ook is ingestemd met versobering van de plannen voor het Struinbos door te kiezen voor onderhoudsvrije speelattributen in plaats van speeltoestellen.

Wij constateren dat er wezenlijke veranderingen plaatsvinden rond een onderdeel van het Integraal Inrichtingsplan Broekpolder (IIB), te weten het natuurkerngebied.
Wij zijn zeer verbaasd omdat naar onze mening dit deelplan van het IBB tijdens de bespreking van de voorjaarsnota is goedgekeurd en omdat de genoemde versobering niet met de Federatie Broekpolder is gecommuniceerd.

Zoals u weet heeft GroenLinks al eerder bezwaren geuit tegen de bezuinigingen op het IIB en de wijze waarop besluitvorming tot stand komt.

In dit verband willen wij u de volgende vragen stellen:

  1. In 2010 zijn er vele onderzoeken gedaan door diverse bureaus (Free en Stroming) naar de effectiviteit van de inzet van de grazers ter bestrijding van de berenklauw. Tot eind november stond dit plan nog fier overeind. Kunt u ons uitleggen  waarom een week later aan het college een plan werd voorgelegd, waarin de grazers ter zijde werden geschoven ten gunste van de schapen? Welke informatie heeft u bereikt waardoor eerdere onderzoeken niet meer van waarde bleken?
  2. Bent u met ons van mening dat in het kader van de burgerparticipatie (vastgelegd in  het convenant tussen de Federatie en de gemeente) er van te voren overleg had moeten plaatsvinden tussen beide partijen over de besluitvorming in deze?
  3. Volgens onze informatie was de Federatie Broekpolder echter helemaal niet op de hoogte van het gewijzigde plan. Kunt u ons uitleggen waarom de Federatie pas na besluitvorming op de hoogte is gesteld? 
  4. Aanwezigheid van de grazers in de Broekpolder is van essentieel belang voor de biodiversiteit van het landschap, waaronder de bosvorming. Schapen leveren deze bijdragen niet. Heeft u zich dit gerealiseerd toen u het eerder genoemde besluit nam?
  5. Wellicht spelen beheerkosten van de berenklauw een rol. Uit toezeggingen en garanties van bovengenoemde organisaties is gebleken, dat deze kosten de komende jaren niet zullen stijgen. Sterker nog: grazers zullen dit beter doen dan schapen. Dus financiële argumenten kunnen geen rol spelen in de besluitvorming. Waarom wordt er dan toch gesproken van ‘versobering’? Is er wellicht een bezuiniging die wij niet kennen?
  6. In het eerder goedgekeurde plan zijn er ook hekken en roosters ten behoeve van de grazers opgenomen. Blijft deze infrastructuur wel gehandhaafd, als de grazers niet worden ingezet?
  7. Mocht het in deze niet om bezuinigingen gaan en als de hekken en roosters toch geplaatst worden, kunt u dan consensus vinden in de volgende gedachte?:  Bij wijze van experiment worden over een afgebakende periode runderen ingezet in de Broekpolder in zodanig getale, dat ze de berenklauw kunnen bestrijden en de biodiversiteit bevorderen. Wat is hierover uw mening?


Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.

Namens de fractie van GroenLinks,
Hermine Koning.