GroenLinks fractievoorzitter Lianne van Kalken sprak als vice-voorzitter van de raad namens de gemeenteraad Bas Eenhoorn toe. Lees hieronder haar speech.

De vergadering in De Grote Kerk waar de nieuwe burgemeester werd geïnstalleerd is via deze link terug te zien. Ook hieronder de speech die Lianne hield namens de raad (vanaf 1:10 uur is de speech online te bekijken).

Vanwege Corona werd de Ambtsketen door zijn echtgenote Cora van Nieuwenhuizen omgehangen, en de voorzittershamer door de plaatsvervangend voorzitter van de Raad (Lianne) overhandigd. De GroenLinks fractie en wethouder zien uit naar de samenwerking met de nieuwe burgemeester! Bert, welkom in Vlaardingen.

 

 

Geachte aanwezigen,



Bij een afscheid van een burgemeester horen natuurlijk speeches. Bas wilde dit niet te uitgebreid, dus we hebben het beperkt tot één speech namens de raad en één namens het college. En ook Frans zal nog wat woorden tot onze burgemeester richten.



Ik mag mij dus als eerste, als vice-voorzitter van de raad, namens de Vlaardingse gemeenteraad richten tot onze vertrekkende burgemeester.

Waarde Burgemeester, beste Bas – dat mag denk ik voor deze laatste keer wel.

Iedereen kent het volgens mij: het klassiek geworden televisiespotje van een groot uitzendbureau waarin de emotionele afscheidsreceptie van een jonge medewerker te zien is. De leidinggevende speecht en bespreekt gepassioneerd hoe betrokken de medewerker was. Hij prijst zijn collegialiteit, creativiteit, tomeloze inzet en zijn humor. Om vervolgens verrast te worden door de eindspeech van de jongen: “Het waren twee fan-tas-tische dagen!”

Ik moest bij het voorbereiden van deze speech terugdenken aan die reclame. En wel om een aantal redenen – waarbij ik voor de duidelijkheid én voor het verslag wel expliciet wil zeggen dat ik onze ‘waarnemend burgemeester’ niet, ik herhaal niet, wil vergelijken met een uitzendkracht; laat staan dat ik de Commissaris van de Koning daarmee tot uitzendbureau wil reduceren. Laat dat duidelijk zijn.

Maar wat raakte mij dan zo? Een aantal dingen.

Om te beginnen was ik oprecht verbaasd toen ik zag hoe relatief kort je bij ons bent geweest. Het leek veel en veel langer. Soms is dat geen compliment, ‘het leek wel een eeuwigheid’ of ‘er leek geen eind aan te komen’, maar in dit geval zeker wel. Jij voelde als burgemeester meteen als een vanzelfsprekendheid. Jij was dat gewoon. Alsof het nooit anders geweest was. En dat, is een grote kwaliteit: zo bijzonder, dat je het niet eens meer ziet.

En dan je vele verrichtingen in de periode die je bij ons bent geweest. Je kwam terug in een turbulente tijd, waarin de Vlaardingse politiek even geen prettige plek was. Je hebt ons geholpen om onszelf te herpakken. Je hebt niet ‘orde op zaken gesteld’, zoals mensen dat soms met een portie daadkracht plegen te zeggen, maar je hebt ons geholpen om zelf de orde in onze zaken te herstellen. En ook hier, zo vanzelfsprekend, dat je het bijna niet meer ziet.



Hoe je dat deed is niet te zien in grootse daden. Het zat meer in allerlei kleine interventies. Oog en oor voor iedereen, zorg voor alle fracties en raadsleden, een klein gesprekje of berichtje. Orde in de vergadering, zonder de vuist op tafel. Soms het conflict opzoeken, maar altijd functioneel, en ook altijd netjes afgehecht. Ook hier, zo vanzelfsprekend dat je het bijna niet meer ziet.

Je was burgemeester in een voor alle Vlaardingers, en ook de Vlaardingse gemeenteraadsleden, lastige periode: Corona. Een crisis zonder precedent, die alle lagen van de samenleving raakte en nog raakt. Je hebt de gemeente er goed doorheen geloodst. Je leerde een nieuw vak, het leiden van digitale vergaderingen. En jouw natuurlijk gezag en statuur kwam ook via het beeldscherm als vanzelfsprekend naar onze digitale werkkamers. Je was zoals je bent. Ook digitaal.

Maar je deed meer. Je bracht rust in de stad, in een fase waarin het onzeker en soms apocalyptisch aanvoelde. Je sprak met een teddybeer onder je arm digitaal de Vlaardingse kinderen toe en legde uit waarom ze even niet naar school konden. En waarom papa en mama misschien een beetje nerveus waren. In de veiligheidsregio maakte je je hard voor onze burgers, ondernemers en organisaties. Daarin deed je wat je kon, ook al wilde je soms méér.

Bijzonder was ook dat dit niet jouw ‘eerste dagen’ in Vlaardingen waren. Ik vond dat extra knap. Soms is het makkelijker om ergens terug te komen. Je kent de mensen, je weet de weg, hebt gevoel voor context. Maar als burgemeester in Vlaardingen is dat niet vanzelfsprekend. Je draagt bagage mee. Maar bij jou was het vanaf het begin goed. ‘Als Vlaardingen roept, dan ga je’, zei je in gesprek met het AD. En zo heb je je hier vanaf dag één laten zien. Dat commitment hebben wij allemaal meteen gevoeld. Omdat het oprecht was. Omdat het je iets deed. Omdat Vlaardingen er voor jou toe doet.

En dan, beste burgemeester, komen we bij het laatste deel van mijn reclame-vergelijking. Net als bij de jongen uit de reclame vallen me bij jou twee woorden in: betrokken bescheidenheid – niet te verwarren met ‘een bescheiden betrokkenheid’…

We konden allemaal jouw afscheidsinterview lezen in de krant afgelopen weekend. Je maakt jezelf klein. ‘Ik was er wel, maar och, wat heb ik nou helemaal gedaan.’

Ja och, dat was zonder mij ook allemaal heus wel gebeurd’, zo lijk je te zeggen.

Ik denk dat dat niet zo is, maar het is zoals we je kennen. Niet op de voorgrond, maar vanuit de achterhand aanwezig. Niet op de macht, maar vanuit gezag. Je liet het succes aan de ander. Aan ons. Je bent voorzitter, maar in de spotlight sta je helemaal niet zo graag.

Daarom zetten we je nu even in het licht en bedanken we jou, voor alles wat je voor en met ons hebt gedaan.

Beste Bas, het waren 21 fantastische maanden. Daarvoor verdien je alle waardering, en die willen we jou hier graag geven, en ik stel voor dat we dat doen met een applaus - en dat hoeft dan nu niet meer met die gekke klappende Teams-handjes, maar dat kan gewoon zo:

applaus (…)

Maar Bas, we hebben niet alleen een applausje voor je meegenomen. We hebben ook een cadeau voor je, zodat jij ons nooit meer hoeft te vergeten.

Als wij denken aan Bas, dan zien we een onberispelijk geklede burgemeester. In prachtige pakken, goed gesneden hemden, op schoenen waar de fijnproever instemmend bij knikt.

Bij die esthetische kwaliteit wilden wij graag aansluiten. We hebben gezocht naar een manier waarop je ons letterlijk bij je kan dragen, op de nieuwe avonturen die je ongetwijfeld zal aangaan – want van dat pensioen geloven wij niet veel.

Ik zou je, als blijk van onze dank en waardering, graag deze originele Vlaardingse manchetknopen willen aanbieden. In de hoop dat je ze af en toe draagt en daarbij nog even terugdenkt aan ons. Aan de fantastische dagen die je met ons, in Vlaardingen, hebt beleefd. Dankjewel.

 

 

Geachte aanwezigen,

Ik wil u graag meenemen naar 28 juni van dit jaar. Ik neem u mee naar die dag, zo rond half 9 in de avond en vooral naar het geluid van dat moment. We waren toen namelijk ook in deze Grote Kerk samen met de Vlaardingse gemeenteraad om een nieuwe burgemeester voor te dragen en het geluid wat ik toen hoorde was dit:

(... stilte…).



U vraagt zich misschien af, waar blijft dat geluid. Maar dat was het. Het was stil in ons gezelschap.

Wij hadden zojuist in deze vergadering binnen record-tijd besloten dat we wisten wie onze nieuwe burgemeester zou moeten worden. Geen bezwaren, mitsen, of maren. Geen hoog oplopende debatten en twisten. We waren het eens, zonder voorbehoud of twijfel. En daarom was het dus even stil. En dat, zo moet ik u bekennen, was wel even wennen. Voor ons allemaal.

Rust en overeenstemming zijn namelijk in de Vlaardingse gemeenteraad geen veel voorkomende elementen. Dat heeft onze nieuwe burgemeester dus alvast mooi voor elkaar gekregen. De gemeenteraad heeft breed vertrouwen in zijn kwaliteiten en ziet uit naar jarenlange samenwerking. Daarover geen enkele discussie. Het is een prestatie op zich.

Maar.... dat vertrouwen kreeg de afgelopen week toch even een dreun. Even sloeg bij mij de twijfel toe en ik denk dat het niet meer dan fair is om dat nu met u te delen. Al was het alleen al om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.



Ik las in het Algemeen Dagblad editie Rotterdam op 2 september jongstleden een interview met de nieuwe burgemeester over zijn afscheid als wethouder. Even voor uw informatie… AD Waterweg, Groot Vlaardingen, Vlaardingen24 en Omroep Vlaardingen zijn voor ons raadsleden de primaire nieuwsvoorziening. Dus beste burgemeester. Algemeen Dagblad editie Rotterdam? Weet wat en waar u iets zegt! En het schijnt, ik heb het inmiddels van meerdere mensen bevestigd gekregen, en ook burgemeester Aboutaleb was er getuige van, dat daar het volgende is gezegd, ik citeer: “If you can make it here, you can make it anywhere… also in Vlaardingen.” (stilte)

Dat is natuurlijk een groot misverstand. Rotterdam is dan misschien een maatje groter, Vlaardingen is een maatje mooier. Vlaardingen ligt ook niet onder de rook van Rotterdam; Rotterdam ligt in het verlengde van Vlaardingen. Want de schepen moeten vanaf Vlaardingen nog een stukje doorvaren om in Rotterdam te komen, en niet andersom. Ik snap, burgemeester, het is nog even wennen voor u, en het is u daarom ook vergeven, maar laat die verhoudingen in ieder geval helder zijn.

Dan kom ik eigenlijk als vanzelf bij een belangrijk punt dat ik u over de Vlaardinger zou willen meegeven. U zult merken dat wij Vlaardingers heel goed zijn in het klagen over onze stad. Wij kunnen als geen ander opsommen wat er mis is. Ook in de raad lukt ons dat goed. U heeft onze vergaderingen als voorbereiding op uw sollicitatie bekeken en het is u ongetwijfeld opgevallen dat daar de positieve punten op een hand te tellen zijn en het soms wel lijkt alsof in Vlaardingen geen enkele stoeptegel meer recht ligt en overal waar je kijkt afval zwerft (dat herkent u misschien nog wel als portefeuillehouder Afval in Rotterdam).

Maar al dat geklaag – het is maar dat u het weet – is eerst en vooral een uitdrukking van liefde voor de stad. Wij klagen over de stad, omdat we van haar houden.

We benoemen de gebreken, omdat we zo vol zijn van al het moois dat we er in zien. En we vrezen voortdurend de teloorgang, omdat we voor de stad het allerbeste willen. Mopperen als uitdrukking van waardering, het is een stijlvorm waar u wellicht even aan moet wennen, maar die dus goed bedoeld is.

Totaal anders ligt het overigens wanneer anderen over Vlaardingen mopperen. Dan telt alles wat ik hiervoor gezegd heb niet en springen we meteen uit ons vel. Dat we zelf soms lelijk over Vlaardingen doen betekent niet dat anderen dat óók mogen. Zij moeten gewoon net als wij vinden dat Vlaardingen de mooiste, groenste, beste en fijnste gemeente is die er is. En wij zien graag dat onze burgemeester dat indien nodig met woord – en als het ècht nodig is met zwaardere middelen – voor ons verdedigt. In Rotterdam, of in Den Haag, waar u ook zult komen.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor onze gemeenteraad zelf. U treft in Vlaardingen een raad met een groot aantal fracties, waar het – ik refereerde er al even aan – zelden voorkomt dat we het meteen over zaken eens zijn. En ook na een tijdje zijn we dat vaak niet. Ook hier hoop ik dat u ons ziet voor wat we zijn. Gemeenteraadsleden met liefde voor de stad, die allemaal het allerbeste voor de stad willen, alleen met heel andere ideeën over wat dat beste dan precies is. Dat we elkaar te lijf gaan is omdat we de passie voor Vlaardingen delen. Dat het bij ons knettert, is een uitdrukking van onze ambitie om er het beste van te maken.

En eigenlijk is dat wat we het meest van u vragen. Dat u ons dát laat doen: onze verschillende beelden en dromen voor de stad, onze uiteenlopende zorgen en ergernissen over hoe het met Vlaardingen gaat, zoveel mogelijk op tafel laat brengen. Dat u ons de ruimte biedt om in onze vergaderingen al die verschillende denkwijzen over wat er in Vlaardingen nodig is, uit te wisselen. En, zo hoop ik ook, dat u ons vervolgens een handje helpt om vanuit die verschillen ook de verbinding weer te vinden. Eerst alle meningen op tafel, zo groot en gevarieerd als ze zijn, dan op zoek naar de overeenstemming. Dat is wat we van u vragen: dat u ons de ruimte geeft om politiek te zijn, het oneens te zijn, om vervolgens tot oplossingen voor de urgente maatschappelijke vraagstukken in de stad te komen.

Als burgemeester bent u ons boegbeeld, burgervader van de stad. En dat is geen gemakkelijke taak. Vlaardingen is géén moeilijke gemeente, maar Vlaardingen is wel een gemeente waar veel mensen het moeilijk hebben. Waar mensen niet altijd meer geloven dat hun gemeente en hun overheid voor hen die moeilijkheden helpt oplossen. Sommigen zien de gemeente als veroorzaker van problemen en wantrouwen de mensen die de gemeente vertegenwoordigen. We hopen dat u er voor al die mensen kan zijn. Als boegbeeld, als gezicht, als steun en als het nodig is als schouder.

Beste Bert, waarde Burgemeester, eerder had ik het over de stilte in de vergadering waarin we uw voordracht bespraken. Dat puntje stilte is nog wel iets waar mijn vele bronnen uit uw nabijheid nogal op aansloegen. Stil is het in de buurt van Bert Wijbenga zelden. Vrolijke drukte, sprankelende energie, altijd positief en op zoek naar contact waren termen die we heel veel hebben gehoord als het om uw persoonlijke stijl gaat. Daarom, zo kan ik mij voorstellen, is dit al met al een wat ongemakkelijke bijeenkomst geweest. Al heel lang daar vastgenageld in die stoel en noodgedwongen stil. Ik denk dat het meer dan tijd is dat we aan die gevangenschap een einde maken.

Burgemeester Wijbenga – Van Nieuwenhuizen, het is mij een grote eer en genoegen, om u te mogen uitnodigen naar voren te komen, zodat ik u deze voorzittershamer kan overhandigen, uw vrouw u de ambtsketting kan omhangen en u eindelijk het zwijgen kan doorbreken.



Wij zien er in Vlaardingen meer dan naar uit.