... en omdat de wethouder hiermee een twee jaar geleden gedane suggestie van GroenLinks uiteindelijk heeft overgenomen.



“Schapen in de Broekpolder om de berenklauw weg te eten” zo vermeldt een persbericht gisteren van het college (zie bijlage).

Mooi! Twee acties in een slag!
We komen zo van die schadelijke berenklauwen af, en kinderen en hun ouders komen weer in aanraking met een historisch fenomeen met een hoog natuurgehalte - de schaapskudde, de hond en de schaapherder.

In augustus 2006 deden we via schriftelijke vragen aan de wethouder onder meer deze suggestie (zie bijlage). Overigens niet zelf verzonnen maar gewoon al uitgeprobeerd in Almere; boswachter Herman Hake was er toen enthousiast over.
Over de andere suggestie die wij noemden in onze brief - van een Vlaardingse burger om de berenklauw op een andere dan traditionele manier aan te pakken - was het nodige voorbehoud. Maaien gaat ook….. vond de gemeente.

Soms duurt het even voor de suggesties van GroenLinks door dit college gehonoreerd worden, in dit geval heeft wethouder Attema ons zeker blij gemaakt met deze schapen in onze prachtige Broekpolder.

Jack Tsang,
GroenLinks Vlaardingen.


Vlaardingen, 9 september 2008


Bijlage

PERSBERICHT GEMEENTE VLAARDINGEN

Vlaardingen, 8 september 2008

Schapen lusten berenklauw rauw

Schaapskudde komt naar de Broekpolder


Er komt een schaapskudde naar de Broekpolder. Op vrijdag 12 september aanstaande komen zo’n 250 schapen samen met hun schaapsherder naar Vlaardingen. De schapen zijn dol op het grazen van de reuzenberenklauw. De gemeente hoopt dan ook dat hun eetlust bijdraagt aan de bestrijding van deze plant.

De gemeente maakt werk van het bestrijden van de reuzenberenklauw. Aanraking van de reuzenberenklauw in combinatie met zonlicht kan lelijke brandplekken veroorzaken. In de Vlaardingse Broekpolder was deze voor mensen onaardige plant massaal aanwezig. Om de berenklauw in te tomen, zijn vanaf het voorjaar de planten langs de paden diverse malen afgemaaid. Verder zijn als proef plekken met veel berenklauwen omgespit en ingezaaid met een graszaadmengsel. Deze proef pakt goed uit: het gras concurreert met de berenklauw en de berenklauw komt veel minder sterk terug.

Grazen in combinatie met machinaal maaien
Elders in het land blijkt dat het inzetten van schapen zeer effectief is bij het bestrijden van de berenklauw. Daarom heeft de gemeente serieus naar deze mogelijkheid gekeken. Schapen laten hun omgeving beter intact dan zware machines en veel mensen vinden een kudde schapen leuk om te zien. Bovendien lusten de schapen de berenklauw graag, omdat de plant eiwitrijk is. In de regio bleek een schaapsherder met vier kudden actief. De gemeente wil graag vanaf volgend voorjaar een schaapskudde in de Broekpolder inzetten. De schapen gaan vooral grazen op plekken waar de maaimachine slecht bij kan komen. Gecombineerd met machinaal maaien verwacht de gemeente veel winst te boeken in het ecologisch beheer en het terugdringen van de reuzenberenklauw.

Proef om ervaring op te doen
De schaapsherder uit de regio heeft inmiddels samen met een ecoloog de Broekpolder bezocht en hij ziet goede mogelijkheden. Hij vindt het een voor hem en zijn schapen ideaal gebied. Omdat het voor de gemeente Vlaardingen uniek is om een hele kudde van zo’n 250 schapen binnen het groen te hebben, start binnenkort een proef om ervaring op te doen. De begrazing vindt plaats in het gedeelte achter de sportvelden van Delta Sport en Victoria ‘04. De berenklauw bereidt zich nu voor op de komende winter en maakt reserves aan. Daarom is het goed om ter bestrijding de planten aan het einde van de zomer en in het najaar nog een keer af te grazen.

Volgens de herder levert de aanwezigheid van een schaapskudde nauwelijks problemen op voor hondenuitlaters en andere recreanten. Hij zet van te voren borden neer waar hij gaat grazen met het verzoek om hier rekening mee te houden en de hond aangelijnd te houden. De verwachting is dat de Broekpolder door de schapen nog aantrekkelijker wordt.

omhoog