De foto's van de boom van deze maand komen dit keer uit Zwitserland. Is dat omdat het Nederlands elftal daar nu voetbalt? Nee, toevallig niet! Gewoon omdat je daar op vakantie van die prachtige bomen digitaal kunt vereeuwigen.
De europese lariks - familienaam: Larix Decidua
Tekst en foto's: Nelleke van der Luit
De lariks of lork (Larix), is een geslacht van coniferen, het enige algemeen in West-Europa voorkomende geslacht dat in de winter zijn naalden laat vallen.
De Europese lariks, Larix decidua, komt van nature voornamelijk voor in de Alpen en de Karpaten, nabij de boomgrens. De boom van de maand is dus een uitheems soort, maar komt hier wel voor in tuinen en parken, aangeplant als sierboom.
De in de Nederlandse bossen voorkomende lariks is meestal een kruising van deze Europese lariks met de Japanse lariks.
Waarom de lariks?
Begin juni liep ik in het Zwitserse Engadiner waar veel lariksen staan. Het is een prachtige naaldboom, ze kleuren in het landschap heel zachtgroen tegen de achtergrond van
donkere dennen.
Het zijn soms geweldig hoge bomen en wanneer ze solitair staan kunnen ze heel breed worden.
Ik ben ook wel eens in de herfst in die streek geweest, was toen diep onder de indruk
van de pracht aan kleuren, veroorzaakt door de lariks: in alle variëteiten van licht tot
fel en diep oranje.
Beschrijving
De twijgen van de lariks zijn er in twee vormen: de lange loten van 10 tot 50 cm, en de dwergloten van 2 tot 5 mm. Aan de lange loten staan de blaadjes solitair, aan de dwergloten staan ze in dichte kransjes van 10 tot 20 stuks. De mannelijke bloemen verschijnen net even eerder dan de bladeren en bestaan uit dichte bundeltjes gelige meeldraden. De vrouwelijke bloemen zijn schubbige rozetjes die verticaal aan de lange loten groeien. Eerst zijn ze groen of rood of paars van kleur; na bevruchting rijpen ze in ongeveer een halfjaar tot grauwbruine frommelige kegeltjes van 1 tot 5 cm groot.
Hout
Larikshout is duurzaam, watervast en sterk. Het wordt onder andere gebruikt voor omheiningen, als bouwhout (zowel binnen als buiten), en voor scheepsrompen. Het kernhout is donker-roodbruin en tekent zich scherp af tegen het bleekbruine spinthout.