Israël heeft een muur gebouwd van 700 kilometer lang, voor een groot deel op Palestijnse grond. Deze muur scheidt mensen van hun vrienden en familie, kinderen van hun school, boeren van hun akkers en arbeiders van hun werk. De muur is een schending van het internationale recht en een obstakel op de weg naar vrede. Daarom: Sloop de Muur!

Sinds vandaag is de nieuwe website van het burgerinitiatief ' sloop de muur' in de lucht.

Teken het burgerinitiatief 'Sloop de Muur'.
Wij gaan voor EEN MILJOEN handtekeningen!!!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het Burgerinitiatief
Wanneer 40.000 Nederlandse burgers het Burgerinitiatief 'Sloop de Muur' ondertekenen, moet het parlement de mogelijkheid van sancties tegen Israël bespreken. Dat zou de eerste keer zijn dat dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer komt. Een krachtig signaal aan onze regering en aan Israël. Nederlandse burgers pikken het niet langer dat Israël ongestraft de Palestijnen blijft onderdrukken!

De voorwaarden om te tekenen zijn:
- Je moet 18 jaar of ouder.
- Je moet de Nederlandse nationaliteit te hebben.
- Je mag het burgerinitiatief slechts 1 keer tekenen, digitaal of op papier

Let op!
Voor degene die 29 maart al heeft getekend op De Dag van het Land in Vlaardingen mag niet nogmaals tekenen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
ENKELE FEITEN OVER DE MUUR
In 2002 begon Israël met de bouw van een 703 kilometer lange barrière (door het International Gerechtshof de muur genoemd) op de grens met Westelijke Jordaanoever. Daarmee zegt Israël zich te willen beschermen tegen terreuraanslagen vanuit dit Palestijnse gebied dat al meer dan veertig jaar door Israël wordt bezet.

Al snel werd duidelijk dat de Muur voor het grootste deel op Palestijns grondgebied werd gebouwd met dramatische gevolgen voor de Palestijnse bevolking. Woningen werden onteigend en gesloopt en tienduizenden Palestijnen raakten afgesneden van hun familie, akkers, scholen, ziekenhuizen en andere voorzieningen.

De toch al ingrijpende reisbeperkingen voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever werden verder verscherpt, waardoor velen uren nodig hebben voor een tocht die eerder enkele minuten kostte. Vreedzame demonstranten tegen de Muur worden regelmatig in de boeien geslagen en vervolgens ernstig mishandeld. Kort gezegd lijdt de Palestijnse bevolking enorme psychische, fysieke, sociale en economische schade als gevolg van de muur.

De bouw van de muur levert Israël veel kritiek op. Het land wordt er terecht van beschuldigd grote delen van de Westoever te annexeren en ondergraaft daarmee de levensvatbaarheid van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Het Internationaal Gerechtshof
In 2004 boog het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zich over de kwestie. Op 9 juli 2004 bepaalde het Hof dat Israël weliswaar het recht heeft een veiligheidsmuur te bouwen, maar alleen aan de Israëlische kant van de grens. De delen van de muur op Palestijns grondgebied moeten worden afgebroken en de benadeelden schadeloos gesteld. Israël heeft echter geen gevolg gegeven aan de uitspraak van het Hof en trekt zich evenmin iets aan van internationale druk. Sterker nog, aan de muur wordt nu in verhoogd tempo doorgewerkt.