Over: de feiten achter de fabels van Rijkswaterstaat; waarom méér asfalt niet helpt tegen files; en hoe het ècht zit met de A4 - georganiseerd door GroenLinks afdelingen uit de regio.

GroenLinks organiseert op 8 juni 2009 een A4 Midden-Delfland informatie-avond voor bewoners uit Schiedam en Vlaardingen in de Nazarenerkerk, Zwanensingel 1. Sprekers zijn o.a. Wijnnand Duyvendak, de Stichting Stop RW19-A4, de afdelingen van GroenLinks Vlaardingen, GL Schiedam en GL ZuidHolland. Tevens zijn de wethouders verkeer en vervoer uit Vlaardingen en Schiedam uitgenodigd om u te informeren wat hun inzet en standpunt is!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WAAROM HELPT MEER ASFALT NIET TEGEN FILES?

Wanneer er meer wegen komen zal dit waarschijnlijk in het begin leiden tot minder files. Na verloop van tijd gaan de mensen die bijvoorbeeld buiten de spits of met het OV reisden echter weer in de spits met de auto reizen omdat het verkeer beter doorstroomt en nemen de files vervolgens weer toe. Daardoor neemt de drukte bij wegverbredingen vaak na verloop van tijd weer toe, maar zijn er wel meer mensen in staat om zich te verplaatsen’.
Dit antwoord is te vinden op de website van… Verkeer en Waterstaat.

Een zoekterm als ‘filebestrijding’ leidt naar een pagina met vragen en antwoorden. Daar staat het bovenstaande te lezen.
Vreemd, dat Verkeer en Waterstaat zelf inziet dat meer asfalt niet tegen files helpt, maar toch staat te popelen om de asfaltmachinerie in werking te zetten. Zonder schroom worden de laatste restanten Zuid-Hollands polderlandschap en stiltegebieden platgewalst om wegen aan te leggen die niet helpen tegen files.

Of zou het venijn in de laatste bijzin zitten? ‘…maar er zijn wel meer mensen in staat om zich te verplaatsen’.
Moeten we hieruit concluderen dat de mensen die eerst buiten de spits of met het OV reizen, zich niet verplaatsen in de betekenis die Verkeer en Waterstaat daaraan geeft?
Betekent ‘verplaatsen’ volgens Verkeer en Waterstaat dan uitsluitend een verplaatsing in de auto, in de spits en op de snelweg?

Met dit soort definities is het niet verwonderlijk dat de linkerhand bij Verkeer en Waterstaat niet weet wat de rechter doet…

HOE ZIT HET NU ECHT MET DE A4?

Bereikbaarheid Schiedam en Vlaardingen verslechtert
Bestaande aansluitingen op de A20 nabij het Kethelplein vervallen. Voor de inwoners van Vlaardingen en Schiedam verslechtert de bereikbaarheid richting Maassluis/Hoek van Holland.

Hulpdiensten in de problemen
Het Vlietland Ziekenhuis alleen nog via het lokale wegennet bereikbaar. Dit geldt ook voor spoedeisend
vervoer. Gegarandeerde bereikbaarheidstijden komen zo onder druk te staan.

Geen oplossing voor het fileprobleem
ALLE onderzoeken hebben aangetoond: de files nemen juist toe. Op de A20, in de Beneluxtunnel op het Terbregse plein. Bovendien zal binnen afzienbare tijd ook de nieuwe A4 weer verstopt zijn door files.

Sluipverkeer blijft
Het onderliggend wegennet zal door bovenstaande punten extra worden belast en het sluipverkeer zal dus verder toenemen. De inwoners van Vlaardingen, Schiedam en Midden-Delfland worden al jaren misleid met de boodschap dat de A4 een oplossing biedt voor het sluipverkeer.

Verdere verslechtering luchtkwaliteit en geluidsoverlast
Het risicogebied wordt uitgebreid van Overschie naar Schiedam en Vlaardingen. Meer bewoners worden blootgesteld aan
extra gezondheidsrisico’s. Door het totale vervuilingsresultaat te verdelen over de hele lengte van de weg, het zgn. salderen, lijkt
het dat de gestelde normen niet worden overschreden. Maar dit neemt niet weg dat de vervuiling op plaatsen waar de huizen staan, de gestelde normen gewoon fors overschrijdt.

Aantasting natuurwaarden in het Midden-Delfland
Weidevogelgebieden van groot Europees belang verdwijnen en flora en fauna wordt onherstelbaar aangetast. Dit geldt ook
voor het landschap.

Kosten zijn onbeheersbaar
Van een verantwoorde besteding van ons belastinggeld is geen sprake meer. Er is sprake van een kostenstijging van 480 naar 920 miljoen. Een weg die 131 miljoen per kilometer moet gaan kosten en de problemen verergert i.p.v. oplost, is niet acceptabel.

 
Hier is deze tekst met nog meer informatie te downloaden als dubbele A4

GroenLinks heeft een zienswijze opgesteld (een reactie-formulier) waarmee de inwoners van de regio hun bezwaren kenbaar kunnen maken. Iedereen kan dit reactie-formulier hier ook downloaden en ingevuld meenemen:
     Reactieformulier_TN-MER_mk2_GL-mei2009.pdf (22.92 KB)