GroenLinks organiseerde op 8 juni een A4 Midden-Delfland informatieavond voor bewoners uit Schiedam en Vlaardingen en voor voor- en tegenstanders. Onderstaand een verslag van deze avond van de hand van fractievoorzitter GroenLinks Vlaardingen Jack Tsang. Het verslag wordt gevolgd door de GroenLinks visie op HET ALTERNATIEF VOOR DE A4 MIDDEN-DELFLAND.
------------------------------------------------------------------
Honderd mensen gingen in de Nazarenerkerk in Vlaardingen op maandag 8 juni in gesprek met elkaar over de mogelijke aanleg van de A4 DS.
De uitstekende inleiding van John Witjes van GroenLinks Schiedam gaf de aanwezigen duidelijke informatie over de plannen van Rijkswaterstaat. Met behulp van de tekeningen en uitspraken van RWS zelf kon John verduidelijken wat ons allemaal te wachten staat als de aanleg door zou gaan. Een onderdeel daarvan was de verslechterde bereikbaarheid van het Vlietlandziekenhuis bij aanleg van de A4. Opzienbarend was het tekeningetje waar de bewoners de hoogte van de ‘landtunnel’ konden waarnemen.
Wijnand Duyvendak gaf twee boodschappen.
Het is nu het moment om op een geheel andere wijze het mobiliteitsvraagstuk op te lossen. En als tweede: het verzet tegen de A4 Vlaardingen en Schiedam is voor heel Nederland een voorbeeld geworden. Op dit ogenblik is de vanzelfsprekendheid om snelwegen aan te leggen fundamenteel gewijzigd.
Ton van der Boom van de ondernemersfederatie Schiedam en voorstander van de aanleg kreeg ook met zijn verhaal de aandacht die gewenst was.
Hij wees er ondermeer op dat de plannen van Winsemius als het ging om de Blankenburgtunnel nu niet bepaald op de GroenLinks lijn zaten. Daarnaast is hij van mening dat, hoewel de weg veel nadelen heeft, de weg er toch moet komen.
Het verhaal van John van Gestel, vertegenwoordiger van SOBO (Schiedams Overleg Bewonersorganisatie) kwam er op neer dat bij hen de helft tegen en de andere helft voor is. Het bleef een politieke zaak volgens John. Uiteindelijk was het toch duidelijk dat hij zelf geen voorstander was.
Chris Smitskamp, de vertegenwoordiger van Stop Rijksweg 19, was, zoals de naam het al zegt, gewoon tegen. En al vijftig jaar! En met argumenten, laten we wel zijn.
Vervolgens kwamen de beide wethouders van verkeer en vervoer aan het woord.
Schiedams wethouder Yorrick Haan gaf een helder overzicht waarom het college de keus maakte om tegen de A4 te zijn. Zijn Deltaplan Duurzame Bereikbaarheid is nog steeds een constructieve poging om de mobiliteitproblemen aan te pakken. RWS reageert daar zeker niet constructief op.
De persprimeur van de avond had Jan Robberegt, wethouder voor GroenLinks in Vlaardingen. Het College had zojuist besloten minister Eurlings te adviseren om de A4 niet aan te leggen. Hiermede was het een feit geworden dat zowel het Schiedamse College als het Vlaardingse college niet meedoen. Jan Robberegt benadrukte dat de twee wethouders namens de Colleges spraken. In Vlaardingen bestaat het college uit PvdA, CDA en GroenLinks, en in Schiedam uit PvdA, CDA en SP.
De argumenten van Jan Robberegt vielen uiteen in twee delen. Als eerste gaf hij aan, waarom de plannen niet voldoen aan het IODS convenant en als tweede verduidelijkte hij dat RWS de eigen doelen absoluut niet waarmaakt. Dit alles op basis van de actuele MER Trajectnota waarop advies aan de colleges is gevraagd.
Enkele punten uit zijn verhaal:
- Het tunnelcomplex komt 13 meter boven het maaiveld uit. Wat neerkomt op de zesde
verdieping Zwaluwenlaan.
- Geluid- en gezondheidsproblemen rond Kethelplein worden erger.
- De bereikbaarheid van Vlaardingen neemt af.
- Ook op het thema leefbaarheid vallen veel negatieve punten te melden.
Na de pauze zat er een uitgebreid forum achter de tafel dat inging op de gestelde vragen en opmerkingen. De sfeer was prettig en respectvol. Voor- en tegenstanders kwamen aan het woord.
Het was duidelijk dat de argumentatie van de tegenstanders van de A4 nauwelijks weerlegd werd.
Het probleem Overschie kreeg ruimschoots aandacht.
De vraag hoe GroenLinks Rotterdam erin zat verduidelijkte dat GroenLinks uiteraard ook de ernstige problemen die de mensen in Overschie nu hebben serieus neemt. Duidelijk werd wel dat de aanleg van de A4 de problemen in Overschie niet oplost. Val Klein, aanwezig namens de bewonersverenigingen in Holy, was duidelijk in zijn constatering dat de geluidsoverlast in de Holy nu al op sommige plekken de wettelijk aangegeven grenzen overschrijdt.
Het alternatief Ton Poot waarin de tunnel door een eerst te graven kanaal ingevaren wordt, wordt met geld van de gemeenten Schiedam en Vlaardingen nog nader onderzocht. De minister had dat geweigerd. Yorrick Haan gaf aan dat het kostenverhaal van de minister over deze variant onzin is.
Overigens bleek dat deze variant voor de verkeers- en Kethelpleinproblematiek waarschijnlijk ook niet echt werkt.
Dat er tot slot nog wat verduidelijkende vragen gesteld werden over de procedure gaf aan dat de strijd door gaat, daar kan Wijnand gerust op zijn. GroenLinks Schiedam en Vlaardingen blijven een voorbeeld!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HET ALTERNATIEF VOOR DE A4 MIDDEN-DELFLAND
De fractie van GroenLinks Vlaardingen hecht eraan constructief de mobiliteitsproblematiek in de regio (en de rest van Europa, we gaan er niet over, maar toch…) te benaderen.
De groei van onze mobiliteit lijkt een nauwelijks te keren ontwikkeling. GroenLinks realiseert zich dat zonder de auto onze maatschappij niet meer kan functioneren en zeker op het platteland onmisbaar is geworden. Voor noodzakelijk autogebruik moet altijd ruimte blijven.
Tegelijk worden de nadelen van het toenemende autogebruik steeds duidelijker zichtbaar. Het asfalt rukt op. Binnen de bebouwde kom van de grotere gemeenten is het stratenpatroon niet berekend op nog meer auto's, leidt het sluipverkeer tot veel overlast en lijkt de grens van de beschikbare parkeerruimte bereikt.
De groei van het verkeer leidt ook tot een onveiliger leefomgeving, vooral voor kinderen.
Langs veel wegen verslechtert de luchtkwaliteit.
We hebben last van het permanente lawaai. Door de groei van het autoverkeer en de opkomst van zwaardere auto's zal dit alleen nog maar toenemen.
Buiten de bebouwde kom slibben de wegen steeds meer dicht. Dat is slecht voor de bereikbaarheid van scholen en bedrijven. Ook ons klimaat kan de verdere groei van het autoverkeer niet aan. Het wegverkeer is een van de belangrijkste veroorzakers van de klimaatcrisis.
GroenLinks ziet in nieuwe wegen en meer asfalt niet de oplossing voor het bereikbaarheidsprobleem. Op lange termijn trekt het nieuwe verkeersstromen aan. Op korte termijn is het ook geen oplossing voor de niet-autogebruikers (zoals scholieren), voor de overlast en de gezondheidsklachten. Bovendien ontbreekt in de meeste binnensteden simpelweg de ruimte voor bredere wegen. Tegelijk weten we dat het grootste deel van de verreden autokilometers bestaat uit kleine ritjes. De afstanden in de Rotterdamse regio naar scholen en winkels zijn zo kort dat de meeste mensen hiervoor niet per se de auto hoeven te gebruiken. Met de fiets en OV kan het ook, vaak zelfs sneller.
De oplossing ligt daarom in het selectiever kiezen van het juiste vervoermiddel per bestemming en in gebruik van andere vervoermiddelen dan de auto voor woon-werkverkeer en voor winkel- en recreatief verkeer (een meer-sporen-aanpak). Beprijzing is daar een belangrijk instrument in.
Concreet:
• De New Green Deal van Groenlinks Europa geeft aan dat er juist op dit ogenblik een omslag gemaakt kan worden in het denken over welzijn en welvaart. Dat we daar niet de enigen in zijn is ondermeer te lezen in het artikel van Maartje Somers van 1juni ‘09 in de NRC Heerlijke schone wereld Kan democratie klimaatverandering tegengaan?
• Er is ruimte om de economie op peil te houden en op de wegen minder files te creëren door snel de beprijzing snel in te voeren. En schoon verkeer belasting technisch te bevorderen. Vrachtwagens krijgen daardoor ruimte zeker als ze schoon zijn. Schone auto’s gaan voor. Helaas door dit kabinet weer ver weg geschoven.
• Het plan van de Task Force Mobiliteitsmanagement geeft binnen drie jaar 5% minder autoverkeer in de spits.
• De effecten van initiatieven zoals vrije busbanen, de Westland Light rail van GroenLinks Zuid-Holland, het Deltaplan Duurzame Bereikbaarheid van de gemeente Schiedam geven een OV richting aan die hout snijdt . Investeren in OV kan meer en beter. Geld moet verschoven worden. Schiedam en Vlaardingen moeten binnen de regio meer samenwerken als het gaat om mobiliteit.
• Het bevorderen van transport over water zowel OV als voor het bedrijfsleven heeft veel potentie. Er gaan beduidend meer containers op een binnenvaartschip dan op een vrachtwagen. We gaan straks met de OV boot gemakkelijk, plezierig en comfortabel naar Rotterdam.
• Stimuleren van fietsverkeer doorzetten en uitbreiden. Kost weinig en levert veel op. Het Rode Loperplan van GL Vlaardingen is daar een goed voorbeeld van.
• Het geheel is een politieke zaak die overigens niet alleen in de Tweede Kamer en gemeenteraad van Schiedam en Vlaardingen gestreden wordt. Lees: Elsevier: Maar ook GroenLinks – dat in Nederland van twee naar drie zetels was gegaan – zette de trend. De Europese Groenen groeiden van 43 naar schatting 51 zetels.
• De A4 Midden-Delfland zoals nu gepresenteerd is lost niks op en geeft voor heel veel geld meer problemen voor de Vlaardingse, Schiedamse en Rotterdamse bewoners. Staat in de MER Trajectnota. Nee dus!
Fractie GroenLinks Vlaardingen
Jack Tsang
Corrie Kortleven
Kees Borsboom