Het haalbaarheidsonderzoek 2001 naar de bouw van een nieuw stadhuis in Vlaardingen had gewoon mee genomen moeten worden in de actuele besluitvorming. Kritische raadsleden moeten ook een kritisch geheugen hebben, aldus Jack Tsang. De logische konsequentie is dat je dan de hand in eigen boezem moet steken.

------------------------------------------------------------------

 
Aan: College van B&W en raadsleden

 
Betreft: Een oud stuk over een nieuw stadhuis, hand in eigen boezem.

Vlaardingen, 21 september 2009

 
Naar aanleiding van:
• Het gedoe met het ambtelijk rapport uit 2001 Rapportage Haalbaarheidsonderzoek Centrale Huisvesting Locatie Westnieuwland 28 mei 2001.
• Vragen van het platform aan de Raad.
• Vragen van de ChristenUnie/SGP aan het college.

Vervelend dat dit stuk niet gewoon bij de discussies over het stadhuis op de centrum locatie is geactualiseerd en ter kennis is gebracht aan de Raad. Het college heeft geen wethouders meer uit die tijd. Ook de gemeentesecretaris en de projectleider uit die tijd zijn niet meer in dienst. Jammer.
In het rapport staat dat een belangrijk element gedurende het gehele proces is: het op de hoogte houden en betrekken van de gemeenteraad bij het haalbaarheidsonderzoek. Tussentijds is gerapporteerd aan de commissie Algemene en Bestuurlijke zaken en iedere fase zou worden afgerond in de gemeenteraad.

Nu moeten we ons toch even afvragen wie er toen 2001 in de Raad en de commissie Algemene en Bestuurlijke Zaken zaten en waarom niemand van die toenmalige raadsleden heeft geroepen: “Er ligt nog een interessant rapport, collega’s. Het gaat over de haalbaarheid van de locatie Centrum”. Is het geheugenverlies, desinteresse of kwam het niet uit? Voor- en tegenstanders hebben voor zover ons bekend niet op deze wijze gereageerd. We hebben het even nagekeken wie was er toen bij en nu een rol speelt in de discussie over het nieuwe stadhuis: in de commissie algemene zaken waren op 6 juni toen het rapport door de projectleider werd toegelicht: de dames Attema en Van Halteren en de heren Lensvelt, Kappers, Brouwer, Van Klink Ten Have Van der Velde, Oosterom en Van der Steen. Van de tien leden zijn er op dit ogenblik nog vier actief in de Raad de heren Brouwer, Van Klink Oosterom en Ten Have. En mevrouw Attema als wethouder. Allen hebben het woord gevoerd op 6 juni. Kijken we op Raadsniveau dan kunnen aan dit rijtje nog toevoegen mevrouw Van Es, en de heren Papeveld, Meijer en Runsink. Alle fracties zijn dus op de hoogte geweest van het bestaan van dit stuk. Voor de geheel ververste fractie van ChristenUnie/SGP en GroenLinks geldt dat het kennelijk niet doorgegeven is aan de nieuwe lichting. Toch jammer.

De vraag of het stuk uit 2001 openbaar is lossen we eenvoudig op door het op onze website te zetten (zie link onderaan). Een stuk dat indertijd naar de bewoners gestuurd is zonder de vermelding vertrouwelijk of geheim is uiteraard openbaar en als tekst had dat er regelmatig gerapporteerd is naar de Raad is natuurlijk niet geheim of vertrouwelijk. Vanaf vandaag kan iedereen het lezen op onze website. Tot zover de procedurele aspecten. Met dank aan het platform.


Nu de inhoud van het Haalbaarheidsonderzoek en met name de eindconclusie:
“realisatie van een centrale huisvesting op de locatie Westnieuwland is niet haalbaar, met name vanwege stedenbouwkundige,- parkeertechnische- en tijdargumenten”.

Uiteraard gaat het college antwoorden geven op de vragen van de ChristenUnie/SGP. Zelf nadenken is geen slechte eigenschap voor Raadsleden, dus alvast drie opmerkingen.
1. 2001 is geen 2009. Bouwtechnieken en materiaalkennis zijn veranderd. Ervaringen zijn opgedaan. Er is geleerd. Dat het proces van leren nog doorgaat ‘leren’ Keulen en Amsterdam. Anders gezegd: een actuele haalbaarheidsstudie of risicoanalyse zal er in 2009 anders uitzien dan in 2001.
2. Wij kunnen ons de ongerustheid van de bewoners voorstellen. Een risicoanalyse zit vooraan in het proces, een aan- en afvoerplan is een uitwerking die later kan plaatsvinden maar uiteraard wèl redelijk vroeg in het proces duidelijk moet zijn. En dat kan nog steeds.
3. Wij vinden de centrumlocatie beter dan de locatie Holyziekenhuis en station Centrum. Een stadhuis hoort midden in de stad te staan.
4. De benoemde problemen in het rapport van 2001 moeten of worden opgelost/verkleind of zijn op basis van nieuwe (technologische )ontwikkelingen niet meer aan de orde.


Namens de fractie van GroenLinks,

Jack Tsang.

 

Bijlage: Haalbaarheidsonderzoek 2001