De GroenLinks oogst van de commissies van 10, 17 september en 8 oktober, en van de raadsvergaderingen van 10 september en 1 oktober. Over de Marathonweg, nota Bedrijventerreinen, Meerjarenbeleidsplan Politie, 'Rotterdam Vooruit' over de mobiliteit in de regio, het niet functioneren van het C2000 systeem, het dak- en thuislozencentrum, het nieuwe stadhuis, het tegengaan van rommeltuinen en de invulling van het Holy ziekenhuisterrein.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DE RAAD VAN 10 SEPTEMBER
De MER Marathonweg
Er ontstond een interessante wending in het debat toen Leo ten Have zich afvroeg of een hoofdontsluitingsweg wel door de stad moest gaan, en vervolgens een nieuw verkeerscirculatieplan suggereerde.
De ontsluitingswegen in Vlaardingen nog eens te bekijken zou een aanpak zijn.
Cees Oosterom vroeg zich eerder al af wat er moest gebeuren als het allemaal niet kon. “Gaan we dan een zandweggetje maken?” mijmerde hij. GroenLinks nam deze gedachten mee in de opmerking dat we ons dan wel moeten afvragen of het zo vanzelfsprekend is dat we de ROM Rivierzone zo ontwikkelen als die zich nu ontwikkeld.
Er werd afgesproken dat er een fundamenteel debat komt als het allemaal tegenzit. De MER cijfers zijn in ieder geval noodzakelijk. De MER Marathonweg kan voor het eind van het jaar klaar zijn.
VV2000, CDA, VVD en GroenLinks zaten op de lijn dat een fundamentele heroverweging gewenst is indien de MER 'verkeerd' uitvalt. "Wat als...", zei Cees Oosterom. "Wat voor stad willen we eigenlijk hebben?" is dan de vraag van Groenlinks. In het debat benadrukte GroenLinks dat het daarbij niet over kleinigheden moest gaan. We moeten het beste voor de stad naar boven halen.
Op onze vraag of de GGD de gezondheidsaspecten zou behandelen gaf de wethouder een positief antwoord.
Nota bedrijventerreinen
De kaderstelling bedrijventerreinen werd door GroenLinks geamendeerd op het punt milieucategorieën.
Omdat niet duidelijk in de nota vermeld werd dat in de nabijheid van woningen (VOP Westwijk) en scholen (Geuzenplein) bedrijven met zware milieucategorieën zich niet mogen vestigen is een verduidelijkende tekst opgenomen in de kaderstelling. Aan de randen van de bedrijventerreinen GrootVettenoord (Noord- en Oostzijde) en Vergulde Hand (Noordzijde) mogen in de toekomst geen ‘categorie vier bedrijven’ worden gevestigd. Het GroenLinks amendement werd ondersteund door PvdA en CDA.
Verder werd er een GroenLinks motie aangenomen om de randen van de Vettenoordesepolder als een aantrekkelijk overgangsgebied tussen wonen en werken te beschouwen. Er is daar dan plaats is voor meer bedrijven met etalages en er kunnen zo mogelijk ook woonwerkruimtes gebouwd worden. Functiemenging is gewenst. Veiligheid en sfeer worden bevorderd. Deze motie werd breed ondersteund, alleen de VVD stemde tegen. Wethouder Van der Zwan zegde toe terug te komen op de stand van zaken Volksbos/Vergulde hand West. Groenlinks herinnert de wethouder aan het feit dat eerder is toegezegd een groene overgangszone naar het Volkbos te creëren.
COMMISSIE STAD 17 SEPTEMBER
Meerjarenbeleidsplan politie, Bespreking i.a.v. korpschef Rotterdam-Rijnmond de heer A.J. Meijboom
Na een opmerking van GroenLinks dat in de nota de term milieu- en mensenrechten activisten gebruikt werd om aan te duiden wie er in de gaten gehouden moest worden, zei korpschef de heer Meijboom dat deze term vervangen moest worden door extremist. Wij zullen “het in de gaten houden“ of het inderdaad gewijzigd wordt.
Presentatie ‘Rotterdam Vooruit’. De projectdirecteur, de heer Van der Berg, presenteerde de gang van zaken over deze plannen waarin o.a. de mobiliteit wordt aangepakt
GroenLinks werd niet vrolijk van de oplossingen die men in gedachten heeft. Uiteraard heeft onze wethouder, Jan Robberegt, gezegd te blijven strijden tegen de Blankenburgtunnel. Corrie Kortleven noemde nog dat de beoogde rondweg geen soelaas biedt, beter zou zijn de rondweg echt als een weg rond dit stedelijk gebied te realiseren als er toch meer asfalt moet komen. Dat betekent dat de A20 na Maasluis verder wordt doorgetrokken naar Den Haag waarop dan de door ons gewenste Oranjetunnel kan aansluiten. Dan pas heb je een echte ruit en betrek je de Maasvlakte bij de bereikbaarheid.
De verbetering van het openbaar vervoer is lang niet zo ver uitgewerkt als de aanleg van nieuwe wegen. Ook daarover hebben we onze zorg uitgesproken. Wat ons betreft moet ook voor de OV-verbindingen en fietsverbindingen plannen worden uitgewerkt in samenhang met de aangrenzende regio. Bijvoorbeeld de Lightrail aansluiten op het net in de regio Den Haag.
De heer Van der Berg neemt onze opmerkingen sereius mee.
Kadernota inzake het verslavingsbeleid besproken
Namens de GroenLinks fractie kon Kees Borsboom op hoofdlijnen instemmen met de kaders waarbinnen het verslavingsbeleid moet worden uitgevoerd. GroenLinks plaatste wel vraagtekens bij de te realiseren doelen. Het aanwezige cijfermateriaal dateerde uit 2005 en de wethouder wil in 2012 hierop een verbetering realiseren van 10%. Wij vinden dat het cijfer-materiaal up to date zou moeten zijn.
Op onze vraag hoe wij in 2012 de wethouder zouden kunnen aanspreken bleven wij zonder antwoord zitten. De genoemde 10% zijn inschattingen die dus nergens op gebaseerd zijn.
DE RAAD VAN 1 OKTOBER
C2000
GroenLinks stelde namens de fractie enkele vragen over het disfunctioneren van het C2000 systeem in Pernis en Schiedam. Daarnaast vroeg Jack Tsang zich af of er maatregelen zijn genomen in gebouwen zoals de Stadsgehoorzaal, het nieuwe Vlietlandziekenhuis en straks de vijf bioscopen in het V&D pand om ook binnenshuis de communicatie goed te laten verlopen indien zich rampen voordoen - een zogenaamde binnenhuisdekking. Bovendien wilde hij weten of er nog gaten zaten in het dekkingsysteem van Vlaardingen.
De burgemeester startte de beantwoording met de zinsnede: “Uw zorg is onze zorg”.
De eerste rapportage van Berghuijs gaf aan dat het wel meeviel in Vlaardingen, Pernis en Schiedam. De raad heeft ondertussen het verhaal van de heer Berhuijs toegestuurd gekregen.
Indien gewenst wil de burgemeester daar nog op terugkomen. Wat GroenLinks betreft moet dat zéker omdat er nog geen uitsluitsel gegeven is over de binnenhuisdekking. Bij de lijst van probleemlocaties met binnenhuisdekking was zichtbaar dat Vlietlandziekenhuis en Stadsgehoorzaal niet zijn aangemeld. Wij zullen hier nog vervolgvragen over gaan stellen.
Ingekomen stukken
Aanbesteding dak- en thuislozencentrum
Corrie Kortleven verzocht bij de brief van het Leger des Heils over de aanbesteding van het dak en thuislozen centrum om wat méér dan slechts ‘voor kennisgeving aannemen’. Er komt nu een antwoord van het college; waar de raad zonodig op kan reageren. De burgemeester zegde dit toe. De aanbesteding loopt overigens gewoon door.
Interpellatie debat over het Nieuwe Stadhuis
De vragen die gesteld werden leiden niet tot enige bijstelling van wat dan ook. De Christen Uni/SGP kreeg geen enkele steun van de Raad. De beschuldiging dat de wethouder bewust de waarheid niet zou spreken werd niet staande gehouden. Ook degenen die niet onmiddellijk enthousiast zijn over het nieuwe stadhuis steunden Ruud van Harten niet. Op geen enkele wijze werd de inzet van Christen Unie/SGP waargemaakt. Hun motie werd verder niet ondersteund. GroenLinks noemde de motie ‘een motie van onvermogen’.
In het voorafgaande debat verzocht GroenLinks de wethouder contact te maken met het bewonersplatform omdat volgens zijn informatie er een steeds groter afstand werd ingenomen door platform. De wethouder zegde toe persoonlijk het gesprek opnieuw aan te gaan om mogelijke storingen op te lossen. Een tweede vraag van GroenLinks om nog eens goed te kijken naar het hergebruik van de materialen in het oude Stadskantoor werd eveneens gehonoreerd.
De APV
GroenLinks verzocht in de commissiebehandeling van 17 september de burgemeester met de APV in de hand aandacht te besteden om mogelijke rotzooi (autobanden, oud meubilair etc.) in de tuinen tegen te gaan. De beantwoording was niet van dien aard dat we er tevreden mee waren. Artikel 4.37 geeft voldoende mogelijkheden om deze handhaving ook echt uit te voeren. In de raad van 1 oktober zegde de burgemeester toe dat er inderdaad gehandhaafd kan en gaat worden.
De archeologienota
De uitstekende archeologienota van onze wethouder Jan Robberegt werd met veel complimenten goedgekeurd. De extra aandacht die GroenLinks voor het Vlaardings Museum en voor Helinium gevraagd had, was opgenomen in de nota. Ook komende jaren zal in het cultuurbeleid archeologie een belangrijke rol blijven spelen.
COMMISSIE STAD 8 OKTOBER
Stedenbouwkundig plan Ziekenhuisterrein – bouwplan Hoog Lede
Wat GroenLinks betreft is het ambitieniveau voor duurzaamheid veel te laag. Dat er een wijk gaat ontstaan in de stijl van Vlaardinger Ambacht betekent toch niet dat je gebruik geen maakt van alle mogelijke technieken om energiezuinig te zijn? Ook het parkeren op straat zoals dat heden ten dage gaat wordt gekopieerd. In de tijd dat Ambacht ontstond ging men niet uit van zoveel auto’s in de straten, en nu?
Het geluid van de snelweg zal zoveel mogelijk geweerd worden volgens de wettelijke normen voor nieuwbouw. Op het voorstel van Corrie Kortleven, dat door vele andere partijen gesteund werd, zal de wethouder toch proberen die voorziening door te trekken tot voorbij Het Zonnenhuis.
We betreuren ten slotte dat er zoveel bomen moeten sneuvelen voor dit project.
Het nieuwe Stadhuis, goedkeuring voorbereidingskrediet
Het juryrapport van de jury, die uiteindelijk het ontwerp Kraaivanger Urbis koos, gaf voor GroenLinks aanleiding opnieuw enkele vragen te stellen aan wethouder Versluijs.
Het ging met name om de wijze waarop verschillende factoren uiteindelijk in de bespreking gewicht gekregen hebben. Simpel gezegd: wat woog zwaarder wat woog lichter? En hoe kom je dan uit bij Kraaivanger Urbis?
De wethouder zegde toe hierover een verduidelijking op papier aan de raad toe te sturen. De 350 mensen die de moeite genomen hebben hun stem uit te brengen hebben daar volgens GroenLinks recht op.
De wethouder zegde verder toe middels een notitie antwoord te geven op de vraag hoe de raad de vinger aan de pols kan houden. Hans Versluijs houdt de raad op de hoogte van de poging de communicatie met het bewonersplatform op orde te brengen.
Het voorbereidingskrediet werd met een ruime meerderheid goedgekeurd.
Voorstel voor een humanitair project in Palestina
Het voorstel van burgemeester Bruinsma, om met een uiterst bescheiden commissie, ambtelijk ondersteund, in Nablus te gaan uitzoeken welk humanitair project uiteindelijk ondersteund zou worden, kreeg helaas alleen de steun van GroenLinks, PvdA en SP.
De aanwezigheid van de burgemeester in de commissie bleek voor een aantal partijen een brug te ver.
Jack Tsang: "Zonder de burgemeester gaat het niet". Ondanks de pogingen een breder draagvlak te creëren moest geconstateerd worden dat alleen de linkse meerderheid in de Raad het plan steunde.
Twee sporen blijven in het zicht. Het humanitair project, en de samenwerking met steden als Deventer en Den Haag. VNG-international kent het gebied en zal adviseren. De burgemeester gaat het uitwerken. GroenLinks zal het op de voet volgen.
De fractie van GroenLinks,
Jack Tsang,
Corrie Kortleven,
Kees Borsboom.