Verslaggeving van een onderwerp behandeld in de gemeenteraad van 25 januari 2010:
Gratis in bus en tram voor 65+-ers met een laag inkomen nog dit (voor)jaar ook in Vlaardingen.
De Raad heeft donderdag 25 januari besloten het college voorstel uit te voeren. Een pittig debat ging er aan vooraf. De motie van GroenLinks van 6 november 2005 was de aanleiding voor het collegevoorstel.
In zijn verhaal maakte Jack Tsang direct duidelijk waar GroenLinks voor stond.
1. Vanaf de vorige eeuw pleiten de voorgangers van GroenLinks PPR en PSP al voor gratis openbaar vervoer. Dat doen ze als Groenlinks in Vlaardingen nog steeds. Om te beginnen met het vullen van lege stoelen door mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
2. GroenLinks gaat verstandig om met gemeenschapsgeld. De bomen groeien de hemel niet meer in. Als het er niet is kun je het ook niet uitgeven en als je beperkte middelen hebt moet je kritisch zijn op je uitgaven. Ja, politiek zoals het echt is: keuzes maken!
Deze twee punten tesamen maakten dat GroenLinks in de raadsvergadering het collegevoorstel ondersteunde.
Gratis OV kent heel veel pro-argumenten: van ‘doorbreking sociaal isolement’ tot ‘minder auto’s op de weg’ - wat natuurlijk goed is voor het milieu.
In het collegevoorstel ging het vooral om het doorbreken van het sociaal isolement. Voor auto’s van de weg moet er natuurlijk heel wat meer gebeuren. Jack Tsang vroeg aan de wethouder om in de volgende fase gratis OV voor alle mensen met een laag inkomen (maximaal 120 % van het sociaal minimum) als uitwerking mee te nemen. Jan Robberegt antwoordde dat de Regio deze gedachte in hun uitwerkingen zal betrekken.
De echte tegenstanders, VVD en VV2000, werden stevig aangepakt. GroenLinks maakte aan de VVD duidelijk dat de economische crisis waar we ons nu in bevinden toch heel veel te maken heeft met de bankvrienden van de VVD, en vooral niet veroorzaakt is door de Vlaardingse bevolking. Het mogelijk maken dat mensen met weinig geld makkelijk naar hun verre neef in Rotterdam of een vriend in Schiedam kunnen is volgens Tsang als doorbreking van een mogelijk sociaal isolement, heel wat anders dan het overmatige consumptie gepraat van de VVD. Cees Oosterom vond dat de VVD wel heel veel krokodillentranen lieten stromen in hun behoefte om vooral de plaatselijke ondernemers te steunen. Hij memoreerde nog maar eens een keer dat de VVD tegen de inzet van de 8 miljoen was die het college heeft ingezet om de pijn van de recessie in Vlaardingen te verzachten.
Tsang citeerde uit het VVD verkiezingsprogramma 2010-2014 dat de VVD van mening is dat het maar eens uit moet zijn met de ‘uitdeelpremies’ van dit College. Hij gaf aan dat juist de sociale opvattingen van het college waar de mensen die het nu echt nodig hebben ondersteund worden in dit voorstel goed herkenbaar zijn. Het sociale karakter van het college werd trouwens afgelopen week onderstreept, vervolgde hij, door de uitreiking van de Anny Attema trofee door de cliëntenraad aan Anny Attema.
VV2000 meende dat als mensen niet om gratis OV gevraagd hebben je zo iets ook niet moet verzinnen. Leo ten Have kreeg het aan de stok met Jack Tsang toen deze verduidelijkte dat de mensen die zich aanmelden bij een voedselbank ook niet eerst gevraagd hebben om een voedselbank.
Het gedoe van ten Have, over dat het geld beter uitgegeven kon worden aan zout, maakte zijn verhaal niet echt serieuzer, hooguit zoutelozer. Ik hoorde trouwens dat de mensen op de strooiwagens zich uit de naad gewerkt hebben. Maar dat terzijde, want het ging tenslotte over Openbaar Vervoer.
De SP had, ondersteund door een aantal andere partijen, een amendement ingediend om het voor elkaar te krijgen dat nu al alle 65+-ers gratis met het OV konden. In het debat vond Arnout Hoekstra de keus om alleen 65+ met een laag inkomen gratis te laten reizen niet echt sterk. Tot verdriet van Joop van Papeveld die de raad voorhield dat de van goed pensioen voorziene 65+-er best zijn eigen kaartje kon betalen. Jack Tsang vond het onbegrijpelijk dat de SP niet koos voor de mensen met een laag inkomen.
De door Hoekstra gebagatelliseerde kosten om alle 65+ers gratis OV te geven bedragen ongeveer 700.000 euro merkte de burgemeester ter informatie op. Ruim driemaal maal zo duur dus.
Jan Robberegt kon met alle gemak, maar wel in stevige bewoordingen, de opmerkingen van de tegenstanders van het voorstel pareren. De discussie van de VVD om het geheel van de agenda te halen omdat het een soort verkiezingsstunt was keerde hij om door op te merken dat de suggestie van de VVD zelf nogal wat verkiezingsretoriek had. Hij herinnerde hen ook eraan dat voormalig wethouder Jeannette Baljeu - VVD Rotterdam - het gratis OV voor 65+ ers in Rotterdam met verve ingevoerd heeft. Tja, dat zagen we verkeerd volgens Vera Kalf: “de VVD Vlaardingen is de VVD Rotterdam niet”. Hoe flink kun je als een plaatselijke partij zijn?!
Bij de doorbreking van het sociaal isolement gaf Jan Robberegt aan dat de evaluaties voorzichtig positief zijn maar dat de eenzaamheidproblematiek natuurlijk veel meer oorzaken heeft dan wel of niet met de bus kunnen gaan. “We gaan het zorgvuldig evalueren” zei hij vooral voor degenen die de proef nog niet zo zien zitten.
Uiteindelijk werd het amendement van de SP niet overgenomen en stemden alleen VVD, SBV en VV2000 tegen het collegevoorstel. Dus, beste websitelezers, het gaat er ondanks de recessie toch van komen.
Overigens heb ik het nog eens nagekeken, de woorden: ‘sociaal isolement’ en ‘eenzaamheid’, komen geheel niet voor in de motie van GroenLinks. Dat had Jack Tsang wat mij betreft wel eens beter kunnen uitleggen.
*) Klaas Vlaaring
- uw GroenLinks correspondent.
[naam en adres bij redactie website bekend]
Noot redactie:
Ingezonden teksten vallen buiten de veranwoordelijkheid van website-redactie, bestuur en fractie.