Op 10 februari 2010 kreeg Groenlinks afdoende antwoord op haar vragen over het communicatiesysteem C2000. Vragen achtereenvolgens gesteld werden op de raadsvergadering van 1 oktober 2009, de oriënterende raadsavond op 7 januari 2010 en schriftelijk op 13 januari 2010.
Bedankt hiervoor burgemeester.
De vragen waren betrekkelijk eenvoudig, zeker gezien het antwoord dat we van de burgemeester mochten ontvangen (zie bijlage onderaan). Het ging om de inpandige werking van het C2000 systeem in Vlaardingen. En wie is er verantwoordelijk voor de inpandige dekking? De vragen werden gesteld in het kader van de landelijke onrust die ontstaan is over de werking van het C2000 systeem.
In het antwoord van de burgemeester lezen we dat alle speciale locaties en bedrijven op 10 februari 2010 of eerder in Vlaardingen getest zijn en heeft de brandweer overal een 100% inpandige dekking kunnen constateren.
De enige uitzondering hierop zijn de liftschachten in zeer hoge gebouwen. En daar moet volgens GroenLinks niemand in gaan zitten als er brand is.
De testrapporten over de dekking van de Stadsgehoorzaal zijn bijgevoegd (zie bijlage onderaan). Bovendien meldt de brandweer dat er in de Stadsgehoorzaal in 2009 zes oefeningen zijn gehouden. Dat hadden we begrepen in onze briefwisseling met de directeur van de Stadsgehoorzaal Xandra Bruinsma.
Over de C2000 binnendekking repte zij (toen nog) niet.
Omdat, gegeven het antwoord van de burgemeester, voor de realisatie van de brandveiligheid het bedrijf zelf verantwoordelijk is kan Xandra Bruinsma dit schrijven over de binnenpandige dekking aan haar dossier toevoegen. De Stadsgehoorzaal is veilig!
Gelukkig maar. Groenlinks draagt de Stadsgehoorzaal een warm hart toe.
In Vlaardingen kan elke brandweerman in heel Vlaardingen in alle relevante panden, zowel inpandig als buitenhuis, met de collega’s communiceren. Kerken, stadhuis, sporthallen, Vrije Akademie en het Unilever Research Laboratorium zijn inpandig bereikbaar voor het C2000 systeem.
Dat is volgens de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) overigens niet overal zo.
In Apeldoorn liep het Koninklijk Huis en een deel van het kabinet vorig jaar mei nog gevaar in de plaatselijke schouwburg Orpheus, volgens de VBV.
Jammer dat we dat op 1 oktober, respectievelijk 7 januari, het goede nieuws niet direct uit de mond van de brandweercommandant Lieben of de leidinggevenden de heren Koper en Heer konden horen.
Dat lijkt me een kwestie van ‘interne communicatie’, maar “daar wordt aan gewerkt” vertelde mevrouw Lieben ons al in januari.
Wij zijn gerustgesteld, mede omdat de burgemeester verzekert dat voor de realisatie van de brandveiligheid het bedrijf of instelling zelf verantwoordelijk is. Voor de controle en naleving is de gemeenteraad c.q. de burgemeester verantwoordelijk.
De directeur generaal Veiligheid, dhr. D. Schoof, die vorig jaar meldde dat de inpandige dekking een probleem is, stelde dat “Voor zover gemeenten het niet hebben geregeld zij verantwoording moeten afleggen als er iets ernstig fout gaat”. Hij weet bij deze dat de burgemeester, de brandweer en de gemeenteraadsfractie van GroenLinks Vlaardingen hun rol adequaat vervullen.