In een notitie over de OV chipkaart stelt GroenLinks Vlaardingen dat deze proeftuin om actie vraagt. GroenLinks "wil dat het huidige college en zonodig het toekomstige college met spoed op drie punten actie onderneemt: spoedige verbeteringen, compensatie voor reizigers van geleden schade, en protesteren tegen mogelijke prijsverhoging in de spits." De notitie is vanavond tijdens de raadsvergadering aangeboden aan het college van B&W.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Notitie OV-chipkaart 2010
De ‘proeftuin’ vraagt om actie
De actualiteit
De OV- chipkaart heeft een turbulente geschiedenis. Wie zich wil informeren bezoekt www.Ovchipklacht.nl van GroenLinks en kijkt op Wikipedia - waar een overzicht staat van de voordelen en nadelen van de kaart en de privacyproblematiek.
GroenLinks is niet tegen de chipkaart maar wilde dat de vertrouwde strippenkaart gewoon bleef bestaan zodat mensen zelf kunnen bepalen hoe ze betalen en hoe ze met hun privacy willen omgaan. Als met het gebruik van de OV- chipkaart het reizen echt gemakkelijker wordt en niet duurder, en als de privacy voldoende gewaarborgd is, dan is GroenLinks voorstander van deze manier van betalen.
Helaas blijkt op dit ogenblik dat het reizen met de OV-chipkaart juist lastiger en duurder wordt dan met de strippenkaart en zijn er nog steeds problemen met de privacy. Inmiddels is de strippenkaart, dankzij Staatssecretaris Huizinga, in onze regio niet meer bruikbaar en rijzen de problemen de pan uit.
Proeftuin
De Staatssecretaris noemt de regio Rotterdam en omstreken een ‘proeftuin’.
In een proeftuin wordt geleerd; soms is dat pijnlijk - leren gaat met vallen en opstaan. Bij zeer ingewikkelde acties kan dat ook niet anders. Het lijkt ons redelijk dat de mensen uit deze regio voor deze proeftuin-ellende compensatie krijgen en dat met spoed gesignaleerde ‘fouten’ worden gerepareerd.
Ook speelt nog steeds dat de vervoersmaatschappijen in het kader van de privatisering*) van plan zijn de tarieven in de spits te verhogen. GroenLinks is van mening dat juist in de spits mensen uit de auto moeten en niet uit het openbaar vervoer moeten worden geprijsd. Iets waanzinnigers hebben we de afgelopen jaren niet gehoord. Rechtse en middenpartijen die willens en wetens nog steeds enthousiast zijn over de privatisering komen deze koude maand misschien uit hun winterslaap. Brrr… wat een tegenwerking komt er op deze manier uit de marktsector.
GroenLinks Vlaardingen wil dat het huidige college en zonodig het toekomstige college met spoed op drie punten actie onderneemt:
- Bevorder de verbeteringen van de invoering en met name het tempo, omdat op dit ogenblik veel reizigers afhaken, in de war raken, woedend zijn of gewoon roepen ‘ik ga wel weer met de auto’.
- Vraag aan Staatssecretaris Huizinga en Minister Eurlings**) compensatie voor de pijnlijke rol die de regio voor heel Nederland aan het vervullen is. Soepele financiële medewerking bij OV-projecten als de lightrail is het minste dat het kabinet aan de dag kan leggen. (Compensatie in het OV is natuurlijk al lang bekend, door bijvoorbeeld de NS wanneer zij de reiziger een vergoeding geven ter compensatie van schade als de trein niet, of veel te laat komt.) Vlaardingers mogen niet de dupe zijn van een OV-chipkaart proeftuin, waarin ongetwijfeld veel fijngeslepen, verbeterd en geleerd wordt, zonder dat de gebruikers compensatie krijgen voor de opgelopen schade. Wij vinden dat het Rijk de proeftuin in 2010 een extra bijdrage moet geven om de lightrail naar Hoek van Holland op zo kort mogelijke termijn te laten doorgaan. Concreet zouden deze extra gelden bijvoorbeeld besteed kunnen worden om de NS-stations optimaal toegankelijk en klantvriendelijk te maken.
- Protesteer tegen mogelijke prijsverhoging in de spits. Een artikel uit De Volkskrant is bijgevoegd. Wij verwijzen ook naar het bijgevoegde verslag van de oriënterende avond op 11 februari waar wij dit aan de orde stelden. Wim Meijer (PvdA) stelde daar, terecht, ook de ongewenste ‘gewone’ prijsverhoging aan de orde.
Gewenste actie samengevat:
1. Bevorder een verbeterde invoering
2. Vraag compensatie
3. Protesteer tegen prijsverhogingen in de spits
Achtergronden
- Arno Bonte van Groenlinks Rotterdam heeft een ‘tien punten verbeterplan’ gemaakt. Wij ondersteunen dat. Wij hebben dit plan ‘B’ bijgevoegd.
- Reizigersorganisatie Rover maakte een overzicht van 38 knelpunten die de invoering op dit ogenblik teisteren. Een groot aantal van deze punten is actueel voor Vlaardingers die per bus, trein, tram of metro reizen. De overstapproblematiek (punt 21) is zeker aan de orde voor Vlaardingers. Overstapdroefenis en privacybehoeften werden ons in gesprekken met Vlaardingers duidelijk. De lijst van Rover is bijgevoegd.
- De Chronisch zieken en gehandicaptenraad (CG-raad).
Op donderdag 20 januari 2010 vond een Tweede Kamerdebat plaats. De CG-raad had alle Kamerfracties gealarmeerd. Een samenvatting van de gedachten van de CG-raad over dit debat is bijgesloten. Wij wijzen u met name op de problemen die laaggeletterden en slechtzienden hebben met de boodschappen die op de schermen***) verschijnen of met onvindbare uitcheckpalen. - Op 3 februari werd door een groot aantal organisaties de petitie ‘strippenkaart moet blijven’ aangeboden. Zie bijlage. Rover, de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad, Omroep Max en de CSO [koepel van ouderenorganisaties] willen dat de strippenkaart nog een tijd naast de OV-chipkaart blijft bestaan en dat er langere overgangsregelingen zijn voor mensen met een handicap. In dat kader wijzen wij ook nog op het manifest met 11 reizigerseisen van ANWB, CG-Raad, Consumentenbond,CSO, Fietsersbond en Rover - ook bijgesloten. Het heeft allemaal niet geholpen, dus college, nu maar over op plan B.
- Het griffieverslag van de oriënterende avond over s.v.z. Hoekse Lijn, dd. 11 februari 2010 - bijgevoegd.
Op regioniveau zijn er verschillende vervoersmaatschappijen. Op dat niveau zijn daarvoor ongetwijfeld relevante overlegsituaties waar het college deze kwestie aan de orde kan stellen. Uiteraard hoeft dit het college niet te weerhouden om vanuit Vlaardingen de afzonderlijke vervoersmaatschappijen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheden te wijzen.
Het zou evenmin misstaan om vanuit Vlaardingen ook bij de staatssecretaris op verbeteringen en compensatie aan te dringen.
Wij verzoeken het college van B&W, en/of haar opvolgers een schriftelijke reactie te geven op onze notitie.
De fractie van GroenLinks -
Jack Tsang,
Corrie Kortleven,
Kees Borsboom.
18 februari 2010
*) GroenLinks is tegen de privatisering van het openbaar vervoer, ook de SER heeft ondertussende nodige kritiek op de invoering van de marktwerking. De SER geeft duidelijk aan dat de overheid
de rol heeft van het bewaken van de kwaliteit en de belangen van de consument. GroenLinks vindt
overigens dat er niks te concurreren valt bij het OV en dat daarmede het belangrijkste argument
om te privatiseren wegvalt. De burger krijgt de rekening.
**) Minister Eurlings heeft nog 62,6 miljoen euro over om het OV (ondermeer om de stations en
informatie op de stations) te verbeteren. Bron: Volkskrant 18 februari 2010.
***) In Vlaardingen is het merkbaar dat de schermen die buiten staan door daglicht en nog sterker
door zon zeer moeilijk leesbaar zijn.
Bijlagen (hieronder te downloaden):
- Een artikel uit De Volkskrant
- Het ‘tien punten plan’ van Arno Bonte
- Rover-lijst met 38 knelpunten
- Samenvatting gedachten CG-Raad
- Manifest 11 reizigerseisen ANWB e.a.
- Het griffieverslag van de oriënterende avond over s.v.z. Hoekselijn, dd. 11 februari
- Download de notitie als PDF (de bijlages zijn hierin gelinkt)
Ontwerp kaft: Frederieke Verheijen