De luchtkwaliteit, het milieu, de files en een wens voor 2007
Er is veel goed nieuws te melden
Wat betreft de milieuproblematiek was 2006 voor mij het jaar van de doorbraak. Als zelfs de top van het Nederlandse bedrijfsleven gaat roepen dat het allemaal anders moet is er kennelijk echt iets aan de hand.
Dat de milieubeweging - en GroenLinks - dit al eerder in de peiling had maakt dat feestje niets kleiner.
Helaas bleken niet alle leden van de gemeenteraad in Vlaardingen zover, bleek op de laatste commissievergadering in 2006 toen we een eerste aanzet van de luchtkwaliteitnotitie van onze wethouder Ben van der Velde konden bespreken. Er was geen gelegenheid tot discussie - ja, 'n beetje raar voor een politiek orgaan als de gemeenteraad maar daar hopen we nog wat aan te doen - maar in de woorden van een aantal partijen hoorde ik toch dat áls er in de notitie over verkeersmaatregelen gesproken werd dat we dan bij de komende bespreking van het parkeerbeleid etc. éérst moesten praten over parkeerbeleid of verkeersdoorstroming. Kip of ei. Terwijl het om beiden gaat: hoe krijgen we de gewenste mobiliteit en verbeteren we tegelijkertijd de luchtkwaliteit!
Waarmee de aanpak van de luchtkwaliteit zich uitstekend leent voor een discussie over mobiliteit. Wordt vervolgd!
Goed filenieuws van de Verkeersinformatiedienst (VID).
In de lijst van files is de A13 Rijswijk-Rotterdam richting Kleinpolder gedaald van nummer één naar nummer tien. Ondanks de autonome groei van het aantal auto's!
In een toelichtende tekst staat: "de 100 km maatregel op de A13 heeft enige verlichting gebracht en zorgt voor een soepeler overgang naar het wegvak met een maximum snelheid van 80 km per uur". Volstrekt duidelijk is dat gelijkmatig rijden minder filevorming geeft.
Iedere automobilist die het Kleinpolderplein nadert moet zijn snelheid verminderen om een veilige passage mogelijk te maken. De tè abrupte overgang van 120 naar 80 km. deed dat niét! Door de overgang van de nieuw ingestelde 100 km-beperking naar de toegestane snelheid van 80 km. blijkt het wel heel goed te werken. Alle ingezonden brievenschrijvers en borrelpraatjes ten spijt werkt de 80 km-beperking nu dus wel degelijk als je een knelpunt als het Kleinpolderplein moet passeren. Tegelijkertijd is vanzelfsprekend hiermee ook de luchtkwaliteit verbeterd.
Dat het Kethelplein ook een dergelijk probleem oplevert is zichtbaar in een aantal maatregelen dat Rijkswaterstaat gaat nemen om de file die ontstaat vanuit het zuiden, en die een opstopping in de tunnels geeft, aan te pakken. Verkeersregulatie is de methode, dus ook daar, wanneer nodig, een 80- of 90 km-beperking verplichten om schokgolven met de daarbij behorende files en kopstaartbotsingen te voorkomen. Dat er daarnaast ook op de A20 een strook dichtgaat zal de automobilisten uit het Westland richting Rotterdam misschien juist in de file brengen. Zo gaan we van de ene file naar de andere iets minder erge file.
Vreugdevol was dan ook de visie van de gemeente Schiedam om het OV-verkeer met schone snelbussen uit te breiden, onderdeel van hun Deltaplan Duurzame Bereikbaarheid. Een samenhangend pakket maatregelen dat door het verkeersbureau Goudappel Coffeng met een verkeersmodel is doorgerekend.
Waar kennen we dat bureau nog meer van? Zij hebben in opdracht van de Minister een doorberekening van de filevorming gemaakt die ontstaat door de komst van de A4 MD.
Een rapport dat kennelijk niet echt prettig uitkomt voor de plannenmakers van de A4 Midden-Delfland: het blijft hardnekkig in de bureaula liggen. Als ik de minister was en er stonden cijfers in die nut en noodzaak van de A4 klip en klaar aantoonden dan zou ik natuurlijk al vorig voorjaar met die conclusies naar buiten zijn gekomen... Ook als het bureau zijn werk niet goed gedaan had.
Maar nee, onze wethouder moet almaar vragen of er nog iets van komt van antwoorden op brieven die de gemeente stuurt. Zie de recente brief van Ben van der Velde.
Nog even en we zijn 'klaar' met de A4 Midden-Delfland discussie. Overbodig! Weg ermee! Vlaardingen houdt zijn groene achterland, krijgt géén extra fijn stofwolk via het Kethelplein - dus schonere lucht, en géén extra filevorming. Met de autobereikbaarheid van Vlaardingen, een argument van de pro-A4 lobby, is overigens niks mis: want direct bereikbaar vanaf het zuiden èn direct bereikbaar via de A20.
Laat ik ook nog maar zeggen dat het gemuts over files zwaar overdreven is. We staan gemiddeld minder dan een minuut per dag in de file als we de totale file tijd omslaan over alle Nederlanders.
Als we de totale filetijd omslaan over alle autobezitters dan blijft het nog steeds minder dan twee minuten per dag. (Bron: NRC 3 jan. 2007, Economiebijlage - column Jeroen Wester: 'Het kleine leed dat file heet'.)
Wat natuurlijk wel snel beter moet is een fijnmazig OV-netwerk en fatsoenlijke fietspaden tússen de steden, de zogenaamde flitspaden.
Mijn GroenLinks-wens voor 2007 is dat daar in onze regio snel verbetering in komt!
Voor iedereen persoonlijk hoop ik dat we onbevangen en oprecht 2007 tegemoet gaan.
Jack Tsang.