De fractie van GroenLinks informeert de wethouder over de laatste innovaties en vraagt daarnaast ook naar de groentoepassing.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vlaardingen, 27 augustus 2006
Betreft: Bouw geluidsschermen langs A20
Geachte heer Versluys, beste Hans,
De geluidsschermen langs de A20 gaan er eindelijk komen.
Het zou zo maar eens kunnen dat de eerste actie wat dat betreft ongeveer vijftien jaar geleden plaatsvond. Gefeliciteerd, en het ziet er nog redelijk uit ook: geïntegreerd in de omgeving.
Desondanks toch nog twee vragen.
Coating?
Meerdere ontwikkelingen hebben de noodzaak van de geluidsschermen versterkt. Het verkeer is toegenomen. Zowel geluidshinder als de zorgen om de luchtkwaliteit spelen in versterkte mate. Fijn stof en uitstoot van CO2 en stikstofdioxide doen een aanslag op onze gezondheid. Op dit ogenblik is er technische innovatie gaande om de kwaliteit van de lucht positief te bevorderen. In Vlaardingen zijn we in het bezit van de een serie klinkers die het stikstof gehalte reduceren; Bloemendaal gaat Vlaardingen en Antwerpen hier binnenkort in volgen. In de vorige raadsperiode maakte voormalig raadslid Edwin van der Raaf in een notitie gewag van geluidsschermen van koolstofbeton. In uw antwoord vermeldde het college: "dat het college zeer positief stond over de technologische ontwikkelingen ter bevordering van een goed milieu en in dit kader de CO2-emissie reductie. Indien de C-fix toepassing bij de bulkproductie van onder andere betonstraatstenen aan de orde is, zullen wij de mogelijkheden daarvan binnen Vlaardingen zeker benutten".
Onze eerste vraag is: heeft u op grondige wijze afgewogen of u de actuele ontwikkeling van geluidsschermen, die op een of andere wijze emissiereductie bevorderen, toe kan passen in Vlaardingen?
Ter informatie
Naast het bedrijf dat de klinkers voor Vlaardingen leverende, zijn ook bij andere bedrijven zowel in Nederland (Tauw/Holland Scherm) als in Italië (Italcementi) en Frankrijk (Eurovia Beton), geluidsschermen met een titaniumcoating (TiO2) in ontwikkeling, geplaatst of wellicht als proefproject te leveren.
Nederland
Advies- en ingenieursbureau Tauw heeft een geluidsscherm in ontwikkeling dat, behalve de normale geluidsreductie, ook stikstofdioxide (NO2) uit uitlaatgassen en een vermindering van fijnstof verregaand kan reduceren. Deze ontwikkeling vindt plaats in samenwerking met producent Holland Scherm. De normale geluidsreductie blijft hier bestaan, de luchtzuiverende werking wordt aan dit scherm toegevoegd. Laboratoriumproeven wijzen uit dat het gebruikte materiaal de hoeveelheid NO2 die het scherm passeert, door middel van een chemische reactie vrijwel volledig afvangt. Tevens geldt dit in zekere mate ook voor fijnstof. Regenbuien of sproeiers spoelen het materiaal weer schoon, waarbij het aflopende water opgevangen en gezuiverd wordt. De werking van het scherm is hiermee blijvend gegarandeerd. Het toegepaste principe maakt gebruik van beschikbare reststoffen die op deze manier zeer nuttig worden hergebruikt. Tauw en Holland Scherm achten de testresultaten zo positief dat zij dit principe op praktijkschaal willen gaan toepassen.
Italië
In Italië zijn er proeven met TX Active langs een snelweg in Milaan genomen. Aan de prijs zal het in Italië niet liggen. Het speciale beton kost 10% meer dan gewoon beton. De Italiaanse firma claimt de hoeveelheid stikstofoxiden met 40% te kunnen terugdringen indien er genoeg gebouwd wordt met het beton 'TX Active'.
Frankrijk
In Parijs staat een soort 'antivervuilingsmuur'’. Ook daar wordt gebruik gemaakt van titaanoxide. Zodra schadelijke stoffen van het verkeer, met name stikstofoxide, de muur raakt, zorgt de titaanoxide ervoor dat de stikstofoxide wordt opgelost en omgezet in nitraat dankzij de straling van de zon (het fotocatalyse-proces). De vervuiling is minimaal: het nitraatgedeelte is lager dan wat men aantreft in mineraal water, zegt Eurovia. De muurbekleding heet 'Noxer'.
Kortom, volop ontwikkelingen die bij ons de wens opriepen om bij de ontwikkeling en aanbesteding van de geluidsschermen deze nieuwe innovaties een doorslaggevende factor te laten worden.
Onze tweede vraag gaat over de groentoepassing. Wij lezen in uw ontwerp dat: "de schermen bij de Westwijk een combinatie moeten zijn van 'stedelijk industriële' en het landschappelijk groen". Dat landschappelijke groen snappen we. Zowel wat betreft aanblik als het milieuaspect. Het 'stedelijk industriële' lijkt ons wat een wat overbodig criterium. Of het zou moeten zijn dat u met deze geluidsschermen de industriële fijnstof-uitstoot wilt beperken.
Het doet GroenLinks vreugde dat nu zelfs Rijkswaterstaat een eenvoudige ingreep om de geluidsschermen effectiever te maken als het gaat om de luchtkwaliteit wil toe gaan passen. Ik citeer: "Wageningen Universiteit & Researchcentrum heeft voor het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit (ILP) een bureaustudie uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de hoogte van een scherm en de combinatie met vegetatie tot verbetering van de luchtkwaliteit kan leiden. De beplanting vangt daarbij in het bijzonder fijn stof af. Dit is als optie interessant vanwege het grote oppervlak dat bijvoorbeeld klimopplanten kunnen bestrijken, waarmee de effectiviteit wordt vergroot".
Uiteraard vinden wij het zinvol dat de geluidsschermen met een adequate begroeiing neergezet worden. Het verbetert de luchtkwaliteit en levert een prettig aanzicht op.
Natuurlijke schermen leveren zo een positieve bijdrage aan het welzijn. Uw keus om géén klimop te nemen zouden we nog eens nader toegelicht willen krijgen. ’s Winters kijken we er ook tegen aan! De argumentatie om maar één zijde te beplanten vinden we niet echt sterk. Er zijn ook delen waar de houtwal niet aanwezig is. Bovendien laat in de wintertijd de veldesdoorn het geheel en al als groendrager afweten. Dat de gemeente Schiedam wèl kiest voor groene klimopschermen geeft al aan dat er ook nog andere keuzemogelijkheden zijn. Het recente literatuuronderzoek van ingenieursbureau Puetz dat voor de ministeries van RWS en VROM een onderzoek heeft gedaan zegt daarover het volgende: "Groenblijvende soorten of soorten die hun dode blad in de winter vasthouden verdienen de voorkeur".
Geachte wethouder Versluys, beste Hans, kijk er nog eens even naar en laat het ons weten.
Tot slot, het zou natuurlijk allemaal veel beter zijn als we de industrie verplichten schone auto’s te leveren. In de boezem van de auto-industrie - de VS, lukt dat in sommige staten wonderwel. Maar daar gaan we niet over. De Tweede Kamer wel! En de keus daarvoor kan een ieder aanstaande verkiezingen gaan maken.
Met vriendelijke groet,
Namens de factie van GroenLinks,
Jack Tsang