De uitslag van de verkiezingen was een succes voor GroenLinks: van drie naar vier zetels. GroenLinks werd hiermee, samen met de VVD, de 3e partij van Vlaardingen. Alleen VV2000 en de PvdA werden, ieder met zes zetels, groter. Voor de PvdA betekende het echter een verlies van zes zetels en voor VV2000/Leefbaar Vlaardingen een verdubbeling van hun aantal zetels.
Omdat VV2000 de grote winnaar was is Leo ten Have van VV2000/Leefbaar Vlaardingen als informateur aan de slag gegaan. Na een eerste ronde gesprekken kwam hij met het voorstel voor een minderheidscollege van VV2000, PvdA en VVD met drie wethouders. Dit voorstel kon maar op weinig steun van de partijen rekenen. Ook moest er heel wat wantrouwen en oud zeer overwonnen worden. De afgelopen jaren had VV2000 zich nou niet bepaald positief opgesteld tegenover de zittende college’s.
Fase 1 - GroenLinks zit er niet bij
De gedachte van Leo ten Have, om te komen tot een minderheidscollege van drie partijen en drie wethouders, moest hij dus opgeven. Al snel trad het CDA toe tot de onderhandelingen en gingen VV2000, PvdA, VVD en CDA aan de slag. Wekenlang was het een drukte aan vergaderingen en schorsingen achter gesloten deuren waar GroenLinks niet aan meedeed.
De partijen vonden elkaar in een concept-coalitieprogramma en rond 17 april was de stemming dusdanig dat het vrijwel zeker was dat GroenLinks niet mee zou doen.
In het begin van de week daarna sloeg de stemming echter om en bleek de PvdA er toch weinig vertrouwen in te hebben waarop zij uit de onderhandelingen stapte. VV2000, VVD en CDA bleven gedrieen over.
Op donderdag 22 april werd door Leo ten Have, mede namens de andere twee partijen, aan GroenLinks gevraagd om de plaats van de PvdA in te nemen.
Na inzage gekregen te hebben in het concept coalitieprogramma en bedenktijd lieten wij de informateur op vrijdag 23 april weten geen voorstander te zijn van een minderheidscollege en ons in deze combinatie niet echt op ons plaats te voelen. Ons voorstel om de PvdA te vragen weer toe te treden tot de onderhandelingen en gezamenlijk met GroenLinks verder te onderhandelen werd op dat moment afgewezen.
Vervolg - GroenLinks toch gevraagd mee te doen!
Al op zaterdag 24 april kregen wij vervolgens het verzoek om gezamenlijk met PvdA mee op te trekken in het nieuwe college. Er lag een voorstel voor een portefeuilleverdeling die er aantrekkelijk uitzag. We hebben daar toen gezegd in principe positief tegenover deelname te staan, maar eerst het programma te willen bespreken.
Het toen uiteindelijke coalitieprogramma kenden we niet en de portefeuilleverdeling kwam zaterdagmiddag voor het eerst op tafel.
Zondag 25 april heeft de fractie, aangevuld met de voorzitter en de penningmeester van het bestuur, het programma besproken en hebben we onze wensen/aanvullingen etcetera geformuleerd.
Resultaat - Het coalitieakkoord
Het coalitieakkoord is een programma op hoofdlijnen (zie publicatie onderaan). Een verdere uitwerking zal de komende tijd plaatsvinden en bij de begrotingsbehandeling in het najaar worden gepresenteerd. Een belangrijk uitgangsspunt is , dat alle beleid dat niet in het coalitieakkoord wordt vermeld, wordt gecontinueerd. En dat is het beleid van het College waar GroenLinks zijn stempel op heeft gedrukt.
Als belangrijke thema's voor de komende vier jaar worden genoemd:
- een takendiscussie, het doorlichten van de organisatie, een andere manier van werken moeten leiden tot ombuigingsvoorstellen;
- de uitvoering van het actieplan wonen;
- de kwaliteit van de dienstverlening;
- veiligheid;
- keuze voor werk, werkgelegenheid en ondernemen;
- Door inbreng van GroenLinks is hieraan toegevoegd: duurzame ontwikkeling.
Wat betreft de komende ombuigingen is het uitgangspunt dat de zwakkeren in de samenleving zoveel mogelijk worden ontzien. Ook wordt het bestaande armoedebeleid gehandhaafd. Er zal naar verwachting de komende vier jaar zo'n 10 miljoen moeten worden bezuinigd ten gevolge van Rijksbeleid, ook hebben we nog zo'n 10 miljoen nodig voor nieuw beleid.
Op intitatief van GroenLinks is het coalitieakkoord op een aantal punten aangepast en zijn er een aantal punten apart vastgelegd:
- Genoemd werd al "duurzame ontwikkeling". De vorig jaar ingediende (en aangenomen) motie van GroenLinks, waarin gevraagd werd ervoor te zorgen dat duurzaamheid in alle beleidsprogramma´s een rol gaat spelen, is lopend beleid.
- Bij de uitvoering van de taken van de gemeente wordt ook gezocht naar co-financiering door andere partijen en worden gemeenschappelijke regelingen doorgelicht.
- Het inrichten van Vlaardingen als jongeren- en kindvriendelijke stad wordt als bestaand beleid onderschreven.
- Het belang van een positief cultureel klimaat voor de ontwikkeling van de (binnen)stad wordt onderschreven.
- Het belang dat jongeren met minimaal een startkwalificatie het onderwijs verlaten wordt onderschreven. De oorzaken van schoolverzuim worden opgespoord, opvoedingsondersteuning wordt geboden, en: vindt desondanks spijbelen plaats dan wordt dit streng aangepakt.
- Een oplossing voor de Marathonweg is niet direct voor handen. Op basis van de komende Milieu Effect Rapportage zal er een variant gekozen moeten worden waarbij de financiele consequenties bij de begroting worden meegenomen.
- De Blankenburgtunnel wordt afwezen, de voorkeur gaat uit naar de aanleg van de Oranjetunnel.
- Dierenwelzijn is door Groenlinks als beleidsonderwerp ingebracht. Afgeproken is dat er een samenhangend dierenwelzijnsbeleid wordt ontwikkeld.
- Punt van discussie bleef het mogelijk opstarten van een humanitair project met Nabloes. De meerderheid van de coalitie voelt hier niet voor. De verhoudingen in de Raad zijn wat dat betreft veranderd. Met die politieke realiteit hebben we te maken. De discussie hierover is echter nog niet afgerond.
De portefeuille die GroenLinks is toebedacht bevat de volgende onderdelen:
- Milieu en duurzaamheid.
- Groen en wijkbeheer (o.a. schoon, heel, fleurig, de buitenlijn, heemtuin, parken kinderboerderijen, NME, Vlaardingen groenste stad van Nederland).
- Afvalinzameling.
- Burgerparticipatie (waaronder leefbaarheidsplatforms).
- Kunst en Cultuur.
- Subsidiebeleid.
- Gebiedsmanagement.
Kortom, een prachtige GroenLinkse portefeuille!
Alles overziende is de fractie van GroenLinks maandagvond 26 april tot het besluit gekomen in te stemmen met het coalitie-akkoord en met deelname aan het College.
De GroenLinks ledenvergadering is dinsdag 27 april geïnformeerd over het verloop van de formatieperiode en het coalitieakkoord. Daar werd instemmend gereageerd op het bereikte resultaat en de deelname aan het College.
Donderdag 29 april zal in een speciale raadsvergadering het coalitieakkoord aan de Raad worden aangeboden en de wethouders benoemd.
De overige kandidaat-wethouders zijn:
- Leo ten Have ( VV2000/leefbaar Vlaardingen: Middelen);
- Hans Versluijs ( PvdA: Bouwen en Wonen);
- Vera Kalf-Muller ( VVD: Ondernemen en Sport) en
- Cees Oosterom ( CDA: Zorg en Mobiliteit)
Ook Stadsbelangen Vlaardingen onderschrijft het Collegeprogramma maar zij leveren geen wethouder.
Als GroenLinks fractielid Jan Robberegt gekozen wordt tot wethouder zal zijn plaats in de Raad worden ingenomen door Hermine Koning; Kees Borsboom gaat als fractievoorzitter optreden.
Met een fractie van Kees Borsboom, Corrie Kortleven, Hasan Göbek en Hermine Koning en met Jan Robberegt als wethouder gaan we er de komende tijd tegenaan. Wij hebben er zin in en zullen het Groenlinksgedachtengoed hoog houden.
Kees Borsboom
Jan Robberegt
Downloads
coalitieakkoord_2010-2014.pdf (115.59 KB)