Zonder, in het kader van de Voorjaarsnota, te overleggen met de Federatie Broekpolder stelt het college voor om 90% te bezuinigen op de plannen voor de Broekpolder. Yvonne Batenburg, voorzitter van de Federatie, maakte daarom gebruik van het 'Spreekrecht burgers', voorafgaande aan de raadsvergadering van 30 juni 2010, waarin zij voorstelt om een investeringsfonds voor de Broekpolder in te stellen. Hieronder de tekst die zij uitsprak.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inspraak Voorjaarsnota 2010
OVER GESCHONDEN VERTROUWEN EN EEN VERLOREN BROEKPOLDER
Vlaardingen, 30 juni 2010: uitgesproken tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2010
Geachte leden van de raad,
Mijn naam is Yvonne Batenburg.
Ik sta hier namens de Stichting Federatie van Gebruikers van de Broekpolder.
Wat ik u ga zeggen heb ik ook op papier gezet en daar boven staat met grote letters "Geschonden Vertrouwen en een verloren Broekpolder". U kunt het nog eens nalezen.
Het is waar, in Vlaardingen, evenals in alle andere Nederlandse gemeenten moet bezuinigd worden. Dat kan op ons begrip rekenen, maar bezuinigen op het vertrouwen dat de burger in de overheid stelt is geen goede zaak en dat is wat hier staat te gebeuren als u instemt met het wegbezuinigen van het Integraal Inrichtingsplan Broekpolder wat tevens raakt aan het voortbestaan van de Federatie Broekpolder. Want dat is in feite wat het college voorstelt door 90% te bezuinigen op de plannen voor de Broekpolder zonder ook maar met ons te overleggen in de aanloop tot de Voorjaarsnota. De eindverantwoordelijkheid hiervoor ligt bij u, want uw raad beslist, heeft het laatste woord.
In de afgelopen zeven jaar is door samenwerking tussen burgers en overheid in Vlaardingen een doorbraak gerealiseerd in een decennia durende politieke patstelling: de bestemming van de Broekpolder. De gemeenteraad heeft in januari 2006 de politieke moed gehad om de Federatie van Gebruikers van de Broekpolder te benoemen als democratisch experiment. Er zijn vele gesprekken gevoerd met college en gemeenteraad over de principes die aan die samenwerking ten grondslag liggen. Die zijn vastgelegd in een convenant tussen de Federatie en de gemeente.
Deze afspraken met burgers verenigd in de Federatie Broekpolder , het democratisch instrument van burgerparticipatie op het hoogste niveau 5 waarover de burgemeester in zijn burgerjaarverslag van 2009 zo lovend spreekt, worden domweg terzijde gezet, de burger heeft het nakijken!
Al die burgers die zich voor de Broekpolder inzetten hebben het nakijken, al die burgers die in hun dagelijkse leefomgeving behoefte hebben aan dat stuk Vlaardingen om even te vergeten dat ze in het zo zwaar door de industrie belaste Rijnmond gebied wonen, hebben het nakijken als u instemt met het voorstel Groen in deze voorjaarsnota.
Het IIB is zoals bekend een doordachte, samenhangende aanpak met een duurzaam, kwaliteitsgericht eindresultaat waarin vele aspecten tot hun recht komen. Uw raad heeft dit plan vastgesteld, daar kunnen niet ongestraft 2 zaken worden uitgelicht en de rest voor onbepaalde tijd zonder geld in de ijskast worden geplaatst.
Wij hebben u in dit weekend een notitie gezonden die duidelijk maakt hoe en in welke mate hier het vertrouwen is geschonden dat burgers mochten stellen in de afspraken die met de gemeente zijn gemaakt. Hoe de geloofwaardigheid van de gemeente zelf daarmee op het spel staat, zodanig dat het - om het zacht uit te drukken - neigt naar ‘onbehoorlijk bestuur’.
Ik kom hiermee aan het einde van mijn betoog:
Door de belangeloze inzet van burgers in die Federatie blijkt het mogelijk om dingen te organiseren en te realiseren die al jaren eerder aangepakt hadden moeten worden om te voorkomen dat andere overheden de Broekpolder nog steeds als mooie bouwlocatie willen aanmerken. Deze Federatie betrekt burgers en bedrijven en instellingen en scholen in Vlaardingen, Schiedam en Maassluis positief bij de Broekpolder, met zeer veel succes. Ik kan u vele voorbeelden noemen. Ook zoeken wij met succes naar co-financiering van projecten, ook daarvan kan ik u voorbeelden noemen. Vlaardingen is mede dankzij onze inzet voor de Broekpolder uitgeroepen tot groenste stad van het land, Vlaardingen wil meedingen naar de Europese titel.
Zonder de steun van de gemeente, college en raad, voor het Integraal Inrichtingsplan Broekpolder verliezen wij, verliest Vlaardingen, zijn geloofwaardigheid bij de burgers en dat tast de integriteit aan van het wezen van de Federatie Broekpolder. Bovendien werkt het tegen ons als het gaat om gelden van derden te verwerven. Ook landelijk gezien verliest Vlaardingen de bijzondere plaats die het inneemt met dit democratisch Vlaardings Model. Wij kunnen onze rol als publieke ontwikkelaar van de Broekpolder met tal van groepen en als werver van fondsen niet geloofwaardig spelen als onze primaire partner, de gemeente, niet achter ons staat. Dat zou ook niet eerlijk zijn naar de andere burgers die wij vragen mee te denken en werken in het vertrouwen dat met de resultaten van deze inzet redelijk en verstandig door het gemeentebestuur wordt omgegaan.
Wij kunnen en willen dat niet voor onze rekening nemen.
Tot slot:
Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat een fantastische Broekpolder met een hoogwaardig groen en recreatie aanbod te realiseren is, maar daar is wel uw steun voor nodig. Daarom een laatste oproep aan u: “Raad let op Uw zaak” en, zoals uitgelegd in onze eerdere notitie:
1. Stel passend binnen het geschetste financiële kader een Investeringsfonds in voor de Broekpolder van drie miljoen.
2. Draag het college op om over de organisatie en aanwending met ons tot bindende afspraken te komen.
Dank u wel voor uw aandacht.
Yvonne Batenburg
Voorzitter Federatie Broekpolder