Op 15 september ontving de gemeente Vlaardingen de erkenning om zich Fair-Trade gemeente te mogen noemen. Een enthousiaste en deskundige werkgroep heeft binnen een jaar het voor elkaar gekregen om aan alle voorwaarden te voldoen. De voorzitter van de Fair-Trade organisatie Jan Pronk kwam bij hoge uitzondering naar Vlaardingen om de oorkonde uit te reiken.
In een bevlogen toespraak gaf Jan Pronk aan dat dit pas het begin van een lang proces is.
Bewust kopen van producten, geen dumping van overschotten in ontwikkelingslanden en het betalen van een faire prijs voor het product. Jan Pronk kon het allemaal fijntjes uitleggen.
Fair-Trade - de eerste stap is gezet!
Hieronder zal Nelleke van der Luit, lid van de Fair-Trade werkgroep, vertellen hoe het proces verlopen is en wat een Fair-Trade gemeente inhoud.
Kees Borsboom
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
FAIR-TRADE GEMEENTE WORDEN IS EEN HEEL BIJZONDER IETS!
Corrie Kortleven (raadslid GroenLinks) had hierover gelezen en vroeg aan het Platform Ander Vlaardingen (PAV) of wij hiervoor het initiatief konden nemen. Samen met mensen van Wereldwinkel Vlaardingen gingen we hiervoor een plan opstellen. Om Fair-Trade gemeente te zijn moet je 6 criteria doorlopen, de eerste is een flinke werkgroep samenstellen waarin ook de gemeente moet participeren. GroenLinks wethouder Jan Robberegt was ons aanspreekpunt en zorgde voor het fiat van het college.
In april 2010 was de startavond van onze campagne. Van de meer dan honderd uitnodigingen was één vertegenwoordiger van een supermarkt gekomen en enkele steunbetuigende briefjes. Toch hadden we na enige tijd een flinke werkgroep met mensen uit diverse branches met hun eigen netwerk. Dit maakt het werken veel gemakkelijker.
Wat houdt Fair-Trade gemeente in? Een van de belangrijkste criteria is dat er in heel de stad producten te koop zijn die Fair-Trade zijn, afhankelijk van het aantal inwoners van de stad. Voor Vlaardingen is dat: 8 supermarkten, 8 kledingzaken, 6 horeca bedrijven, 3 Gifshops, 2 vrije tijd en recreatie, 4 x overige branches, 8 bedrijven en 15 maatschappelijke organisaties. Je mag ook een beetje smokkelen, veel van het één mag iets minder van het ander zijn. U vindt de Vlaardingse lijst van deelnemers op de website: www.fairtradevlaardingen.nl.
Er is door de werkgroep hard gewerkt, winkeliers, scholen, kerken, horeca, alles werd door ons bezocht en ondervraagd. Er werden publieksacties gehouden, we gaven voorlichting, etc. In mei hadden we alle criteria doorlopen en de aanvraag ingediend en in juni kregen we van de jury van de landelijke campagne de uitslag dat Vlaardingse Fair-Trade gemeente mag zijn. De zevende in Nederland, de eerste van Zuid-Holland. Dit is toch een mooi resultaat.
Burgemeester Bruinsma en wethouder Jan Robberegt spraken woensdag lovende woorden voor de inzet van de werkgroep. We kregen het harinkje opgespeld door de burgemeester.
De werkgroep is niet klaar, zoals Jan Pronk aangaf: de campagne heeft een vervolg: nog meer bedrijven, nog meer scholen, kerken, etc. betrekken bij Fair-Trade. Meer burgers bewust maken van ‘eerlijke handel’ en dus eerlijke inkoop. We blijven enthousiast doorgaan.
Nelleke van der Luit, lid werkgroep Fair-Trade campagne