De start van de Kroepoekfabriek is in volle gang, landelijke wordt er ook al aandacht aan gegeven. Bijgaand een interview met directeur Renske Verbeek op www.kunstgebouw.nl van de provinciale stichting voor Kunst en Cultuur in Zuid-Holland.

 
06.10.2010

Begin 2011 opent in Vlaardingen de Kroepoekfabriek, een nieuw cultuurpodium voor jongeren, haar deuren. Renske Verbeek, sinds februari directeur, vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de ambities van dit nieuwe podium, waar talentontwikkeling hoog in het vaandel staat.

Vier jaar geleden maakten een aantal jongeren de Vlaardingse politiek duidelijk dat ze behoefte hadden aan een eigen jongerencentrum. Ook andere culturele en welzijnsinstellingen in de stad gaven aan dat het belangrijk was dat een dergelijk centrum er kwam. Het signaal werd opgepikt en er werd een haalbaarheidsonderzoek gedaan.
Tijdens dit onderzoek zijn de initiatiefnemers uitgebreid geïnterviewd. Verbeek: “Zij kwamen zelf vooral uit de alternatieve scene. Dat is meegenomen in het onderzoek maar omdat de behoefte veel breder was dan alleen alternatieve muziek (punk, hardcore, gothic) zijn er meer jongeren geïnterviewd. Ook de culturele instellingen zijn bij het onderzoek betrokken.”
Het onderzoek was positief en de gemeente Vlaardingen stelde een budget voor de investeringen van 1,5 miljoen euro en een bedrag voor de exploitatie beschikbaar. Als locatie werd een oude fabriek in het havengebied gekozen en op dit moment wordt er nog volop gebouwd en verbouwd.

Tijdelijk kantoor
Aan de Galgkade is er tijdelijk een kantoor ingericht, niet al te ver van de Kroepoekfabriek. “Vanuit dit tijdelijk kantoor worden al vanaf eind 2009 evenementen georganiseerd en vrijwilligers geworven”,  vertelt Renske Verbeek. “Zo willen we naamsbekendheid opbouwen. We kijken per activiteit welke locatie we kiezen. Zo hebben we een drum & bassavond gehouden in Doxx, een ruimte die goed past bij die muziek en een bandproject gepresenteerd in de Ierse Pub. Op 10 oktober is er voor het eerst een evenement in ons kantoor, een deejayproject voor jonge deejays uit Vlaardingen.”     
Renske Verbeek zal de Kroepoekfabriek niet alleen runnen. Het team zal bestaan uit vijf mensen. Verbeek: “We zijn een team aan het samenstellen van professionals voor de programmering en de productie, de marketing, de horeca en de  techniek. Administratie en beveiliging huren we in. Ook gaan we met stagiaires werken en natuurlijk moeten er heel veel vrijwilligers komen.”  

De ‘kroe’
De naam Kroepoekfabriek heeft een directe link met het verleden van het gebouw, een oud pakhuis waar kroepoek werd gemaakt. Verbeek: “In het begin gebruikten we het als werktitel maar omdat het zo’n aparte naam is, bleef het bij iedereen hangen en hebben we de naam gehandhaafd. De vrijwilligers dragen nu t-shirts met ‘kroe’ in plaats van  het Engelse crew.”
Er komen geen oefenruimtes voor bands omdat die er in Vlaardingen al zijn. Over de eerste twee verdiepingen wordt de podiumzaal gebouwd, compleet met balkon. Op de andere twee verdiepingen komen muziek-, theater- en dansstudio’s en een mediaruimte. Hier zullen verschillende workshops worden gegeven.

Talentontwikkeling
Het sleutelwoord voor de Kroepoekfabriek is talentontwikkeling. Verbeek: “Er is een enorme behoefte aan een plek waar jongeren zich kunnen ontwikkelen. Dat geldt voor op het podium maar ook voor achter de schermen. In de programmering zal de koppeling worden gemaakt tussen professionals en de ontwikkeling van lokaal podiumtalent. Zo zal bij een optreden van een bekende band als bijvoorbeeld Moke een lokale band in het voorprogramma staan. Maar daarnaast gaan we ook band-coachingsprojecten opzetten.
Ook achter de schermen is talentontwikkeling belangrijk. Voor de vrijwilligers die straks het hart van de Kroepoekfabriek zijn, zal dit een belangrijke motivatie zijn. We gaan voor hen zowel algemene maar ook individuele trainingen organiseren.” Renske Verbeek noemt als voorbeeld een vrijwilliger die de opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming volgt en een festival met rock, punk en skaten wilde organiseren. “Hij wist niet hoe hij dat aan moest pakken,” zegt Verbeek. “Ik heb hem gevraagd een projectplan te schrijven en van daaruit het festival vorm te geven. Dat is gelukt. Het festival Rock ‘n Ramps vond in juli plaats en was een groot succes.
In februari 2011 organiseert de Kroepoekfabriek een mediadag voor vrijwilligers. “Op die dag kunnen ze kennismaken met verschillende aspecten van de media: schrijven, fotografie, film, internet, sociale media. Ze kunnen meedoen aan verschillende workshops en vrijwilligers die deze workshops hebben gevolgd, kunnen we dan desgewenst inzetten voor de publiciteit van de Kroepoekfabriek.”

Muziek en cultuureducatie
Wat betreft de muziekprogrammering richt de Kroepoekfabriek zich op Nederlandse bands, voor internationale bands is de capaciteit van de grote zaal (250 bezoekers) te klein. Ook is het de bedoeling dat er uitwisselingen worden georganiseerd zodat bands uit Vlaardingen elders kunnen spelen en omgekeerd.
Cultuureducatie staat hoog in het vaandel. Via haar vorige werk bij de Stadsgehoorzaal had Verbeek al goede contacten met CKV-docenten. Door het aanbieden van workshops en masterclasses en bijvoorbeeld door samen met culturele instellingen en scholen uit de regio debatten te organiseren, gaat de Kroepoekfabriek cultuureducatie op een leuke manier en op een goede locatie aanbieden.
Financiering en contacten met andere podia
De gemeente Vlaardingen is eigenaar van het pand van de Kroepoekfabriek. “Ze voeren de regie over de verbouwing,” zegt Verbeek, “en stoppen er een hoop geld in. Daarnaast moeten we zelf ook geld zien te vinden om de financiële puntjes op de i te zetten. We zijn bezig met aanvragen bij onder andere het Prins Bernard Cultuurfonds en het Oranjefonds. Ook zijn we in gesprek met bedrijven die hun naam willen verbinden aan de Kroepoekfabriek. De reacties vanuit de bedrijven zijn positief en ook de politiek is enthousiast over het plan.”
Er is verder contact met andere podia zoals met Capsloc, het nieuwe stedelijk jongerencentrum in Capelle aan de IJssel. “Er is de intentie van beide kanten om kennis uit te wisselen en ook qua programmering zitten we in dezelfde richting,” zegt Verbeek. “De wens voor samenwerking is breder. Zo ben ik in Rotterdam bij Watt langs geweest voordat ze dicht gingen en bij Gebouw T in Bergen op Zoom. Ook in Heerlen is een podium dat ik graag wil gaan kijken. De contacten lopen via het VNPF, de Vereniging voor Nederlandse Poppodia en Festivals die regelmatig netwerk- en themabijeenkomsten organiseren. 

Verbeek: “Ik geloof zo ontzettend sterk in het concept van de Kroepoekfabriek. Samen met het bestuur en het team van vrijwilligers en professionals ga ik er alles aan doen om het te laten slagen!”

 
Contactgegevens:
www.kroepoekfabriek.nl
Renske Verbeek
06-51712125
renske@kroepoekfabriek.nl

 
Interview Rik van Boeckel