Uitgaande van wát de minste milieubelasting zou opleveren koos GroenLinks in aanvang voor renovatie van ons stadskantoor. Halverwege de rit hadden we ons er echter van laten overtuigen dat bij nieuwbouw het energieverbruik lager zou uitkomen.
Nu blijkt, dankzij een goede samenwerking tussen opdrachtgever en architect, dat zelfs bij renovatie een nóg iets betere doelstelling op milieugebied, èn lagere investerings- en exploitatiekosten, gerealiseerd kunnen worden.
'Slim Slopen'
De plannen voor renovatie van het stadskantoor worden dus concreet. De GroenLinks fractie stelde begin november vragen aan de wethouders Stadsontwikkeling en Milieu over de toepassingen van "slim slopen" en ontving onlangs - zie hieronder - een positief antwoord.
Kees Borsboom - fractievoorzitter GroenLinks Vlaardingen
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Portefeuillehouder
Wethouder J. Versluijs
Datum
29 november 2011
Onderwerp: Beantwoording vragen inzake "slim slopen"
Geachte leden van de raad,
Op 6 november jl. zijn door de heer Borsboom, namens de fractie van GroenLinks, vragen gesteld over het zgn. "slim slopen". Dit naar aanleiding van een persbericht van de bestuursdienst van de gemeente
Rotterdam d.d. 21 september 2011 "Gebruik meer menskracht en minder machines bij het slopen van gebouwen".
De fractie van GroenLinks heeft de volgende vragen:
Vraag 1:
Bent u op de hoogte van de methode van "slim slopen"?
Antwoord:
Ja, wij zijn op de hoogte van de methode "slim slopen". De methode, die eerst "selectief slopen" werd genoemd, dateert van eind jaren '90. Oorspronkelijk werd met deze methode bedoeld om uitkomende bouwmaterialen goed te hergebruiken. Iets later werd vooral bedoeld om de uitkomende materialen beter en zorgvuldiger op de bouwplaats te scheid en, zodat hergebruik makkelijker werd, minder logistieke bewegingen nodig zijn en de milieubelasting als gevolg daarvan lager wordt.
De methode "slim slopen" is gebaseerd op het gebruik van gezond verstand. Dit kenmerkt zich door: gebruik uitkomende materialen in de buurt van de slooplocatie: weinig logistieke bewegingen. Sloop zoveel mogelijk met menskracht, gebruik (langdurig) werklozen bij het sloopwerk.
Bij het gebouw WestNieuwland zal voor een deel sloopwerkzaamheden plaats vinden, maar voor een belangrijker deel zal het gebouw gedemonteerd worden: zo kunnen het gehele interieur (binnenwanden, plafonds, vloerbedekking) handmatig gedemonteerd worden. Ook de gevels, de natuurstenen gevelpanelen, de stalen roosters aan de gevel en een deel van de betonnen kolommen worden zoveel mogelijk handmatig gedemonteerd. Juist omdat er gedemonteerd wordt (en niet gesloopt) kunnen uitkomende materialen makkelijker hergebruikt worden. Of dat in de directe omgeving van het gebouw kan, is uiteraard afhankelijk van de vraag naar deze materialen.
Omdat handmatig gesloopt wordt is meer menskracht noodzakelijk. Daarmee wordt de inzet van machines, het brandstofverbruik en de uitstoot van gassen beperkt. Tevens wordt als eis aan de sloper gesteld dat 5% van de inzet gebeurd met de inzet van Vlaardingse werklozen. Deze eis geldt wanneer de arbeidscomponent van het werk groter dan € 400.000 is.
Vraag 2:
Zo nee, bent u bereid zich in de methodiek te verdiepen?
Antwoord:
De methodiek is bekend.
Vraag 3:
Bent u bereid om in de oriënterende avond van 1 december, waarbij wij geïnformeerd worden inzake de stand van zaken m.b.t. de renovatie, informatie over de toegepaste methode te verstrekken?
Antwoord:
Ja, wij zijn bereid een toelichting te geven.
Vraag 4:
Ziet u mogelijkheden om deze wijze van werken hier toe te passen?
Antwoord:
Slim slopen past bij de voorliggende sloop- en demontageopgave.
Vraag 5:
Gaat u gebruik maken van de ontwikkelde milieu-sloop scan?
Antwoord:
Wij gaan de milieu-sloop scan gebruiken.
Vraag 6:
Kunt u ons op de hoogte houden van de gerealiseerd voordelen van het toepassen van bovengenoemde toepassing?
Antwoord:
Ja, wij zullen u op de hoogte houden.
Met vriendelijke groet,
Het college van burgemeester en wethouders,
De gemeentesecretaris de burgemeester,
Ir. C Kruyt Mr. T.P.J. Bruinsma