Verschillende huurwoningen van Waterweg Wonen in de Indische buurt worden gehydrofobeerd - er wordt een middel op de muur aangebracht zodat de muur minder waterdoorlatend wordt. Hierdoor zijn er stankklachten en is er onrust ontstaan bij de bewoners. De belangrijkste vraag is of er gezondheidsrisico’s ontstaan. Uit de antwoorden blijkt dat niet het geval mits ramen en deuren gesloten blijven.
GroenLinks stelde daar 2 november j.l. al vragen over.
Deze vragen zijn hierna verder uitgezet bij de leverancier, Waterweg Wonen, de DCMR en de GGD. De GGD stuurde een reactie.
Vervolgens is er alsnog besloten de bewoners een brief te sturen waarin geadviseerd wordt om tijdens het aanbrengen de ramen en deuren gesloten te houden en eventueel aanwezige mechanische ventilatie uit te zetten om te voorkomen dat er dampen binnen zouden kunnen komen.
Toen het project startte gold het veiligheidsblad van 2002.
Per oktober is er een nieuw veiligheidsblad uitgegeven omdat Europese regelgeving dit voorschrijft; de regels hierin zijn een stuk strenger.
In een van de antwoorden stond het volgende citaat: “In het verleden zijn de muren eerder behandeld met een soortgelijke stof waardoor toepassing van een andere stof niet meer mogelijk is. Hiermee is de optie voor een meer milieuvriendelijker variant niet meer realiseerbaar.”
Volgens de bewoners zijn er in de Indische Buurt nooit eerder impregneerwerkzaamheden uitgevoerd binnen het bezit van Waterweg Wonen. Vandaag stelde de GroenLinksfractie daarom vervolgvragen (zie hieronder).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Van: Corrie Kortleven – fractie GroenLinks
Verzonden: donderdag 22 november 2012 23:43
Aan: Hans Versluijs -wethouder
CC: Griffie
Onderwerp: Vervolgvragen over hydrofoberen in de Indische buurt
Geachte wethouder, beste Hans,
Vele antwoorden hebben we inmiddels van u gekregen nadat wij onze zorg uitte over de werkzaamheden in de Indische buurt op 2 november j.l. Dank hiervoor.
In een van de antwoorden staat dit citaat:
"De aannemer (Directievoerder Kees van Dijk) heeft het volgende aangegeven: De muren zijn in het verleden eerder behandeld met een soortgelijke stof zoals nu is gebruikt. De toepassing van een andere stof is hierdoor niet mogelijk. Hierdoor is de optie voor een meer milieuvriendelijker variant niet realiseerbaar."
Nu vernemen wij van de bewoners dat er nergens in de Indische Buurt eerder is geïmpregneerd binnen het bezit van WaterwegWonen daarom de volgende vervolgvragen:
Wanneer en met welk middel zijn de muren in het verleden behandeld?
En als dat toch niet het geval blijkt te zijn, kan er dan alsnog worden overgestapt op een milieuvriendelijker middel?
Inmiddels dringt de tijd, graag spoedig een antwoord.
Hartelijke groet,
Corrie Kortleven
Gemeenteraadslid voor de Fractie van GroenLinks in Vlaardingen
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mail GroenLinks aan burgemeester Bruinsma en de wethouders Versluijs en Robberegt
met vragen n.a.v. werkzaamheden woningen Indische buurt
vrijdag 2 november 2012
Beste Tjerk, Hans en Jan,
Ik weet niet precies bij wie ik moet zijn, om te voorkomen dat er tijd verloren gaat met duursturen dus dit naar u alledrie als portefeuillehouders Veiligheid, Wonen en Milieu.
Firma Giesbers is in opdracht van Waterweg Wonen met groot onderhoud bezig in de Indische Buurt. Hierbij worden de huurwoningen gehydrofobeerd met Proviglin-U.
WaterwegWonen en Giesbers tonen met een document uit 2002 aan dat het volkomen veilig is.
In het afgelopen jaar is er volgens mij hierover nog een kritische uitzending geweest bij de publieke omroep.
Het internet leverde een document uit 2012 op, waarin het wat minder onschadelijk lijkt dan wordt beweerd.
De dampen uit de muren trekken de woningen binnen gedurende 8 a 9 dagen.
Geven bij het koken een niet goed verbrande petroleumgeur in huis.
Is dit bij B&W bekend en is hiervoor de inspectie voor volksgezondheid en milieu ingeschakeld? Of is dit met de DCMR opgenomen?
Ik hoor of zie graag spoedig uw reactie.
Hartelijke groet,
Corrie Kortleven
Gemeenteraadslid voor GroenLinks Vlaardingen
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Op 8 november een bericht van Afdeling Medische Milieukunde & Technische Hygiënezorg van de
GGD Rotterdam-Rijnmond
Naar aanleiding van de gezondheidseffecten die vermeld staan in het veiligheidsinformatieblad van 2012.
Twee vragen:
Is het raadzaam ramen en deuren gesloten te houden tijdens het impregneren van de gevels en zijn er daarna gedurende het uitharden nog gezondheidsrisico’s voor de bewoners?
Of er een gezondheidsrisico bestaat is altijd afhankelijk van welke stof het betreft, hoe lang de blootstelling duurt en aan welke hoeveelheid (concentratie) men wordt blootgesteld. De informatie in het veiligheidinformatieblad geeft aan met welke mogelijke effecten bij deze stof rekening moet worden gehouden. Het is niet zo dat deze effecten bij elk gebruik optreden. Dergelijke effecten zijn mogelijk te verwachten bij hoge concentraties of langdurige blootstelling, en zijn dus met name van belang voor degene die vaak met deze producten werken.
In dit geval wordt het middel aan de buiten zijde op de gevel aangebracht en trekt het middel gedeeltelijk in de muur, maar niet door de muur. De hoogste concentraties in de lucht zijn te verwachten bij het aanbrengen van het middel. Aangezien het buiten plaatsvindt, is een ophoping van de damp niet aan de orde: het wordt door de lucht/wind afgevoerd en verdund. Na het aanbrengen zal het verder afnemen. De inschatting is dat dit geen hoge concentraties zijn.
Daarnaast kan de stof mogelijk te ruiken zijn. Of een stof te ruiken is, zegt niets over de gezondheidseffecten. De geur kan natuurlijk wel als hinderlijk worden ervaren. Afhankelijk van de aard van de geur, de intensiteit van de geur en de duur, kan er sprake zijn van geurhinder.
Wat betreft uw vragen:
- Is het raadzaam ramen en deuren gesloten te houden?
Als werkzaamheden vlakbij ramen en deuren worden uitgevoerd (de te behandelen muur grenst aan deur of raam), is het goed om aan die zijde ramen en deuren gesloten te houden tijdens het aanbrengen. Door ramen en deuren te sluiten beperkt u de eventuele geuroverlast en zorgt u dat u zo min mogelijk van de stof inademt. Het is echter niet nodig dit gedurende de uithardperiode te doen: goede ventilatie van een woning blijft belangrijk.
- Is er sprake van een gezondheidsrisico als gevolg van behandeling en uitdamping?
Zoals aangegeven zijn de werkzaamheden buiten en is de inschatting dat er geen sprake is van hoge concentraties. De uitdamping zal afnemen met de tijd. Ik verwacht binnen in uw woning geen concentraties die een gezondheidsrisico vormen.
In het veiligheidsblad (bijlage) is terug te vinden dat het middel in de EU-GHS geregistreerd is. Er is hier sprake van geïdentificeerd gebruik en het betreft hier een wettelijk toegestane stof. Dit houdt in dat het middel in de EU te gebruiken is op de wijze zoals is aangegeven in het veiligheidsinformatieblad.