Ook GroenLinks Vlaardingen stuurde een zienswijze in - in dit bericht de tekst.

Drie dozen met 2.300 zienswijzen hebben Toine Cooijmans van Natuurmonumenten en Susanne Kuijpers van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland maandag 13 mei afgeleverd op het Participatiecentrum in Den Haag. Deze zienswijzen kon men indienen tegen het plan (officieel genaamd: Ontwerp-Rijksstructuurvisie ‘Bereikbaarheid  Regio Rotterdam en Nieuwe Westelijke Oeververbinding’) om de Blankenburgtunnel aan te leggen.
Dit mag een succesvolle actie heten!
Nu nog het besluit om de tunnel inderdaad NIET aan te leggen....

In de planning wordt dit tacébesluit nog dit jaar genomen. Op dit besluit is nog beroep mogelijk.

Ingediende zienswijze door GroenLinks Vlaardingen:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Aan:
Centrum Publieksparticipatie “bereikbaarheid regio Rotterdam en NWO
Postbus 30316
2500 GH Den Haag

Betreft: ontwerp structuurvisie NWO.

Vlaardingen, 6 mei 2013.

 

Mevrouw, mijne heren,

In het onderstaande geven wij, fractie en bestuur van Groen Links Vlaardingen, onze zienswijze op de structuurvisie NWO.
Graag ontvangen wij een gedetailleerde reactie op onderstaande.

Aanleg van tunnel en aansluitende wegen geven te grote overlast in een gebied dat al zeer veel milieuaantasting heeft en nu ook nog aan de zuidkant omsloten dreigt te worden door een snelweg. Het gaat om directe milieuoverlast zoals luchtverontreiniging en geluidoverlast maar ook barrièrewerking en algemene aantasting van het landschap. We noemen hieronder enkele specifieke punten:

Aantasting van het eeuwenoude slagenlandschap.
Door realisatie van het aansluitende wegtracé op de Blankenburgtunnel wordt het karakter van het landschap definitief verwoest. Het gedeelte tussen het spoor en de Zuidbuurtseweg komt 2 meter boven het huidige niveau van het landschap te liggen. Er ontstaat een barrière tussen beide historische gebieden. Door onderheiing zal de weg niet verder zakken, terwijl de omliggende weidelanden zullen inklinken. Het wegtracé komt dus op den duur relatief nog hoger te liggen, waardoor de barrièrewerking nog sterker wordt.

Toename fijnstof.
De normen voor fijnstof dreigen overschreden te worden. Niet duidelijk is wat er dan moet gebeuren. Voor ultra fijnstof is eveneens geen oplossing voorhanden.

Daarnaast is de aanleg van de weg niet nodig, economisch onverantwoord en ook vanuit veiligheid niet nodig. We noemen hieronder enkele specifieke punten terzake:

Noodzaak van Blankenburgtunnel niet aangetoond.
De berekeningen voor de benodigde wegcapaciteit dateren van voor de economische crisis. Zes jaar na het begin van deze crisis is het algemene inzicht dat deze situatie zich nog zeker tien jaar zal voortduren en dat er daarna sprake zal zijn van minimale groeicijfers. Daarnaast zal de Betuweroute ongetwijfeld intensiever worden gebruikt, zijn er nog allerlei mogelijkheden voor spitsspreiding etc. Er dienen daarom nieuwe berekeningen te worden gemaakt om tot een meer realistische planning te komen. De overtuiging is dat daaruit zal blijken dat de tunnel niet nodig is.

Kosten te laag ingeschat.
De kosten van de tunnel en wegtracé zijn veel te laag ingeschat omdat milieucompensatie te weinig in de plannen is opgenomen. Wanneer compensatie serieus wordt genomen, gaan de kosten drastisch omhoog terwijl door geringer verkeersaanbod de opbrengst veel lager is dan gepland. Hier dreigt ook een vicieuze cirkel: naarmate het tekort groter is moet het toltarief omhoog, hetgeen resulteert in nog minder aanbod, waardoor het tarief omhoog moet etc. etc. Er resulteert derhalve een ook uit macro-economisch oogpunt bezien onverantwoorde uitgave zeker in een tijd met te grote tekorten op de overheidsbegroting. Omdat de kosten veel hoger zijn, terwijl de noodzaak (zie vorige punt) niet is aangetoond, betekent aanleg directe kapitaalvernietiging. Aanleg is derhalve economisch, zeker in deze tijd met grote problemen, onverantwoord.

Vluchtroute vanuit Voorne Putten.
Een van uw argumenten is dat deze weg in geval van calamiteiten kan dienen als vluchtroute. Volgens uw eigen interne instructies worden tunnels en rijkswegen afgesloten om de hulptroepen vrij baan te geven. De door u gesuggereerde vluchtroute is dit dus niet.

Mochten voorgaande argumenten om niet tot aanleg van de tunnel en aansluitende wegen over te gaan, onverhoopt niet worden gehonoreerd, dan dienen op zijn minst onderstaande aspecten te worden meegenomen:

De maximale snelheid dient 80 kilometer per uur te zijn.
Ter voorkoming van extra geluidsoverlast en onnodig veel uitstoot van fijnstof dient er op het tunneltracé en de aansluitende rijksweg 20 richting Rotterdam een maximale snelheid van 80 kilometer te worden ingesteld.

Jaarlijkse compensatie voor verlies en in stand houden van de resterende gebieden.
Het verlies aan natuurgebied is nooit te compenseren. De toegezegde 25 miljoen dient voor compensatie van overlast en het verlies van natuur- en weidegebied (alles zaken die buiten de wettelijke en reguliere verplichtingen bij de aanleg van het tracé vallen, zoals uitkoop, compensatie en aanleg van natuur elders als gevolg van natuurverlies). Jaarlijks dienen daarnaast extra kosten gemaakt te worden om de natuur in dit gebied zoveel als mogelijk weer terug te brengen. Gedacht kan worden aan 10% van de tolopbrengsten.

Compensatie moet concreet in de plannen worden opgenomen.
Bij milieucompensatie gaat het om directe fysieke compensatie van aantoonbaar verlies van aantal belangrijke natuurwaarden (deel rietputten met flora/fauna, weidevogelstand, bestaande stiltegebieden in directe omgeving, uitzicht over ongestoord weidelandschap, milieukwaliteiten Broekpolder etc.). Die compensatie zou alsnog concreet in de plannen moeten worden opgenomen. Dus aangeven zou moeten worden waar precies de, aantoonbaar gelijkwaardige, compensatie plaats vindt, inclusief het bijbehorend kostenplaatje.

Aanvliegroute naar de eendenkooi.
Het tunneltracé ligt precies op de aanvliegroute naar de eendenkooi. Wanneer blijkt dat de eeuwenoude eendenkooi daardoor niet meer goed gebruikt kan worden, dient op een vergelijkbare plek een nieuwe eendenkooi gerealiseerd te worden.

Verbreding A20
Door verbreding van de A20 ontstaat er meer verkeer in dit gebied. Dit veroorzaakt fijnstof en geluidsoverlast. De realisering van ondermaatse geluidsschermen veroorzaken meer geluidsoverlast aan beide zijden van de A20 verder landinwaarts. Ook hier dient nieuw onderzoek plaats te vinden op basis van de modernste meettechnieken.

Geluidsisolatie.
Als uit nieuwe metingen in een ruime omgeving van de weg blijkt dat de geluidswaarden aan beide zijden van de weg worden overschreden, dan dient er compensatie te komen voor de eigenaren van de betreffende woningen. Deze eigenaren kunnen verbeterde gevelisolatie laten plaatsen.


Namens Fractie en Bestuur van GroenLinks Vlaardingen,
Schiedamseweg 133,
3134 BG Vlaardingen.

Kees Borsboom, voorzitter fractie GroenLinks Vlaardingen
Bronja Nijk, voorzitter bestuur GroenLinks Vlaardingen