Ruim twee weken waren drie Vlaardingers te gast op de Filippijnen. In het kader van de al ruim 25 jaar bestaande vriendschaps-en kerkenbanden van Vlaardingen met Bacolod. Ruim 300 kinderen kregen vijf dagen circusles. Een politieke gevangene kwam voorlopig op vrije voeten, mede dankzij handtekeningenactie van Vlaardingse kerkgangers.... en op 50 kilometer afstand woedde een alles verwoestende tyfoon.... Al met al een zeer indrukwekkende reis!
Van 29 oktober tot en met 12 november waren Kees en Gisela Clement en Anne Kuipers te gast op het suikerrieteiland Negros. Al sinds 1985 bestaat er een vriendschapsband tussen Vlaardingen en Bacolod, de hoofdstad van Negros waar inmiddels 600.000 mensen wonen. Vanaf 1992 is daar een kerkenband bijgekomen tussen de katholieke kerk in Vlaardingen en die van het plattelandsdorp La Granja eveneens op Negros. Er worden vanuit de kerk in Vlaardingen twaalf kleine kleuterschooltjes met meer dan 300 kinderen financieel ondersteund. De Vlaardingers hebben vijf circusworkshops gegeven en gesprekken gevoerd over de relatie met Vlaardingen en over een politieke gevangene.
En dat alles terwijl duizenden mensen in dat zelfde land het leven verloren bij een tyfoon, Yolanda, zoals de naam op Filippijnen luidt.
Circusproject groot succes
Anne Kuipers van Circusschool Hannes en Co doet al jaren circusprojecten in Nederland maar ook in heel veel derde wereld landen. Bovendien heeft hij ruim dertig jaar geleden een jaar op de Filippijnen gewoond. En is hij in 1995 met vijf andere Vlaardingers waaronder Kees Clement naar Bacolod geweest in het kader van de toen tienjarige vriendschapsband.
Dit keer zijn maar liefst vijf circusworkshops gehouden waaraan ruim 300 kinderen en flink wat onderwijzeressen meededen. Elke workshop bestond uit in elk geval drie onderdelen.
Ten eerste kennismaking met het uitvoeren van 'acts' met allerlei soorten materialen. Daarbij gaat het om jongleren met kegels, balletjes, ringen en doekjes, het in evenwicht houden van de diabolo, dansstokken, de Chinese bordjes en de hoela-hoep. Maar ook echte acrobatiek met letterlijk en figuurlijke hoogstandjes. In groepjes van vijf tot tien kinderen verkent men alle materialen en de acrobatiek.
Nadat men zo bij tien 'stationnetjes' alles heeft verkend, moet vervolgens de meest favoriete 'act' worden gekozen. En als klap op de vuurpijl een echt optreden in de piste, op het ronde rode zeil, voor de rode gordijnen, geleid door circusdirecteur Anne met goudkleurig jacquet, dito vlinderstrik en een prachtige zwarte hoed.
Het is fantastisch te zien hoe kinderen even weg zijn van de harde dagelijkse werkelijkheid in een straatarm land. Hun ogen stralen, ze gaan helemaal op in hùn act. En dat alles op fantastische opzwepende, zeer ritmische muziek van allerlei herkomst. En het mooiste is, ook nadat het bezoek is vertrokken, kan men circus als onderdeel van een gewoon lesprogramma blijven doen, want als cadeau vanuit de kerkenband zijn alle materialen achtergelaten.
Inzet voor politieke gevangene vanuit Vlaardingse kerken niet zonder resultaat
In april van dit jaar is in de katholieke kerk van Vlaardingen een handtekeningenactie gehouden voor vrijlating Cheche Rojo. Zij is pastoraal werkster bij het bisdom van Bacolod en was al sinds maart 2010 op de vlucht omdat ze verdacht werd van betrokkenheid bij de moord op een politieman, brandstichting en diefstal. Allemaal daden van het ondergrondse verzetsleger New Peoples Army (NPA) waarmee zij absoluut geen banden heeft. Cheche, moeder van vier kinderen en oma van twee kleinkinderen, is een zeer bescheiden, zachtzinnige vrouw, getrouwd met de kunstenaar Rodel Rojo die in 1990 en 1994 in het kader van de vriendschapsbanden in Vlaardingen was. Cheche is op 7 december 2012, nota bene in een kerk, gearresteerd en gevangen gezet. In het Filippijns systeem zijn mensen die zich vanuit hun kerkelijke functie inzetten voor bijvoorbeeld onderdrukte suikerrietwerkers, per definitie verdacht van banden met de NPA. Zij kunnen zo min of meer willekeurig op een lijst van verdachte, te arresteren personen worden gezet....
Cheche en dochter
Uit gesprekken met Cheche is gebleken dat de handtekeningenactie in Vlaardingen absoluut invloed heeft gehad. Ze vertelde in een ontmoeting met Kees en Gisela, dat allereerst de beschuldiging van moord en brandstichting zijn ingetrokken en dat ze vervolgens op borgtocht voorlopig in vrijheid is gesteld. Op 10 december a.s., uitgerekend de internationale dag van de rechten van de mens, wordt de (nu nog resterende) beschuldiging van diefstal tegen haar behandeld. De stellige verwachting van alle betrokkenen is dat ze zal worden vrijgesproken. Uit dankbaarheid voor de actie in de kerk in Vlaardingen heeft ze ruim honderd kleine kunstvoorwerpen (kettingen en armbanden) die ze in de gevangenis heeft gemaakt, meegegeven voor de ondertekenaars van de petitie.
Alhoewel ze nu dus vrij is, maken zij en haar man, een gebroken indruk. De impact van een jarenlange onterecht opjagen en gevangenschap waren op hun gezichten te lezen.....
Tyfoon gaat aan mensen in Bacolod en vele anderen voorbij.....
De “supertyfoon Yolanda” heeft vooral op het eiland Leyte, ten noordoosten van Negros, zeer veel slachtoffers gemaakt. In Bacolod, ongeveer vijftig kilometer te zuiden van de noordpunt van Negros, waren slechts een aantal ontwortelde bomen en wat, gebruikelijker, ondergelopen wegen het gevolg. In het noorden van Negros was aanmerkelijk meer schade, maar geen slachtoffers. Opvallend is de gelatenheid waarmee men met dit soort natuurgeweld om gaat als het niet de eigen omgeving betreft, men praat er nauwelijks over. Het meest illustratief is de opmaak van een nationale krant, de Philippines Stars, drie dagen na de ramp. De krant opent met een pagina brede zin over een Filippijnse bokser. Op ongeveer een derde van de bovenkant een pagina brede zin: “10.000 doden, vermisten” en daarboven een pagina brede foto van een bokswedstrijd in Texas met daarin een tekst dat de Filippijnse bokser in gedachten bij de slachtoffers is. Onder de geciteerde zin een eveneens vrijwel paginabrede foto van een vijftal schoonheidskoninginnen met de tekst dat de derde plaats van een Filippijnse in een schoonheidswedstrijd in Moskou een “zonnestraal is te midden van de tragedie van Yolanda”.