Het was een spannende tijd voor de Van Ruytenburch-vrijwilligers sinds ze per 1 november geen stadslandbouwakker én vrijwilligersonderkomen meer hadden aan de Hoflaan. Zou er ergens in Vlaardingen een plek te vinden zijn om verder te gaan met het op biologische wijze produceren van groenten en bloemen? Dat is gelukt!

Het college van B&W onderschrijft het belang van Stadslandbouw voor haar stad en heeft met de Stichting van Ruytenburch afspraken gemaakt voor een nieuw vrijwilligersonderkomen én een nieuwe Stadslandbouwakker. Een goed begin van 2016 voor iedereen die bewust biologisch voedsel en bloemen wil produceren, consumeren, en met elkaar wil werken aan een inspirerende groene en duurzame stad.

De Kas: nieuw vrijwilligersonderkomen

Allereerst werd met de gemeente overeen gekomen dat de Kas van het Duurzaamheidscentrum aan de Hofsingel door Van Ruytenburch gebruikt kan worden als vrijwilligersonderkomen. Voorwaarde voor dit gebruik is, dat het Kindertuinproject, dat door met het sluiten van het Duurzaamheidscentrum ook zou stoppen, als deelproject van Van Ruytenburch door kan gaan. Van Ruytenburch vindt het belangrijk dat kinderen al doende ervaren hoe leuk het is om zelf groente & bloemen te verbouwen en zo bewust worden van de productie van voedsel. En is dus erg blij met deze nieuwe activiteit onder haar paraplu. Jong geleerd is oud gedaan.

De Kas biedt ook de mogelijkheid om een groot gedeelte van het plantgoed voor de Stadslandbouwakker en kindertuinen zelf biologisch op te kweken. Door de vrijwilligers wordt op het moment hard gewerkt om een keuken in te richten waar maaltijden met producten van de stadslandbouwakker ook wederom kunnen worden bereid. Tevens zijn er allerlei plannen voor andere gezamenlijke activiteiten met de vrijwilligers, bewoners en organisaties.

Maar bij de Kas is geen ruimte voor een nieuwe grote Stadslandbouwakker……

Landgoed Hoogstad: een nieuwe Stadslandbouwakker

Wethouder Arnout Hoekstra: "Het afgelopen jaar heeft een werkgroep van diverse betrokken bewoners en organisaties gewerkt aan een advies over de toekomst van Landgoed Hoogstad. Aan de hand van dit advies gaat de gemeente in gesprek met geïnteresseerden die het landgoed willen kopen en het een nieuwe toekomst willen geven. Totdat er een nieuwe eigenaar voor het landgoed is gevonden kan de akker voor stadslandbouw worden gebruikt. Onderzocht wordt of de nieuwe invulling van het terrein gecombineerd kan worden met een permanente plek voor Stadslandbouw."

Jan Robberegt, voorzitter van Stichting van Ruytenburch: “We zijn heel erg blij dat het College het belang van Stadslandbouw voor Vlaardingen erkend en zo positief heeft meegedacht naar mogelijkheden om onze werkzaamheden voort te zetten. Wij staan voor de productie van voedsel en bloemen binnen de stad, op een biologische en duurzame wijze geteeld. Tevens willen we met onze stichting een bijdrage leveren aan de sociale samenhang met vrijwilligers en andere organisaties in de stad. Alleen met elkaar zijn we in staat om een leefbare, inspirerende en vooral duurzame, gezonde stad te creëren. Voor nu en voor onze kinderen willen we, binnen onze mogelijkheden, bijdragen aan klimaatsverbetering van onze aarde, te beginnen in onze mooie stad Vlaardingen.”

Geïnteresseerd om vrijwilliger te worden bij Van Ruytenburch?

Lijkt het jou leuk om te leren en te helpen om op biologische wijze groenten en bloemen te telen? Vind je het leuk om samen met anderen een onderdeel te zijn van je ‘eigenste’ voedselproces? Wat inhoud, trots naar huis met de groenten waarvan jijzelf het hele proces van zaadje naar oogst hebt meegemaakt. Wil je meehelpen met de activiteiten van Van Ruytenburch om de eigen producten te verwerken en bekend te maken bij andere Vlaardingers?

Ervaar het buiten zijn, het genieten met elkaar en de voldoening van zelf geproduceerd biologisch voedsel! Meedoen bij Van Ruytenburch = mee-eten!

In het voorjaar zal er in de Kas aan de Hofsingel een informatieavond komen over Stadslandbouw, haar werkwijze en de mogelijkheden voor vrijwilligers.