Toelichting vooraf
Eén van Vlaardings meest unieke natuurgebieden bevindt zich langs de Maassluissedijk en naast het Volksbos: een veenmoeras genaamd de Rietputten. Een veenmoeras is een bijzondere biotoop die in Zuid-Holland nauwelijks voorkomt en waar zeldzame dieren hun thuis vinden. Verschillende vogels hebben dan ook hun huis gemaakt in de Rietputten, zoals kiekendieven en baardmannetjes en in het verleden de roerdomp. Maar ook charismatische zoogdieren zoals boommarters en vossen zijn graag geziene gasten rond de Rietputten. Het gebied behoort tot het zogenaamde ‘Natuurnetwerk Nederland’ en is daarmee beschermd gebied.
De afgelopen weken bereikten verschillende zorgwekkende berichten de fractie van GroenLinks. Daarop is GroenLinks fractievoorzitter Neill Voorburg onder begeleiding van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) op excursie geweest in de Rietputten. Henk van Woerden van de KNNV liet Neill de huidige stand van zaken in de Rietputten zien, en wat hij zag was reden tot zorg.
Dankzij de werkzaamheden van bouwconsortium BAAK aan de Blankenburgverbinding is veel water aan de bodem onttrokken en zijn hele stukken van de Rietputten gedempt. Hierdoor is het waterpeil veel te laag en is het gebied aan het verdrogen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat braamstruiken aan het overwoekeren zijn en er overal wilgen beginnen te groeien. Hierdoor ontstaat het reële risico dat over een paar jaar de Rietputten verdwenen zijn en er alleen bramen en wilgen staan, een enorm verlies voor het unieke karakter van het gebied en de biodiversiteit. Het verlies aan biodiversiteit is al duidelijk te merken. Er komen namelijk steeds minder verschillende vogels in het gebied voor. Een treurig voorbeeld hiervan is de roerdomp. Een erg zeldzame vogel, die inmiddels op de rode lijst staat en daarmee in Nederland met uitsterven is bedreigd. Roerdompen broeden alleen in moerassen die rijk zijn aan stevig, oud waterriet. In de rietputten hadden we, voor de werkzaamheden van BAAK aan de Blankenburgverbinding, meerdere broedparen.
[De tekst gaat door onder de foto.]