GroenLinks is voorstander van een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Omdat de landelijke overheid hier vooralsnog in tekortschiet, hebben verschillende gemeenten om ons heen tijdens de afgelopen jaarwisseling zelf een verbod ingesteld. In de praktijk bleek dit niet voldoende te werken, handhaving ontbrak en vuurwerk mocht wel verkocht worden maar niet afgestoken. Dit leidde tot verwarring en het op grote schaal niet naleven van het verbod. Hierdoor heeft GroenLinks voor dit moment niet gepleit voor een algeheel verbod in Vlaardingen. De landelijke overheid is echt aan zet en moet hierin eindelijk eens echt doorpakken. Om op een andere, positieve manier om te gaan met de jaarwisseling willen we daarom een uitstootvrije centrale viering organiseren in Vlaardingen, met moderne technieken als drones en lasers. Hiermee laten we het alternatief zien en geeft de gemeente Vlaardingen het goede voorbeeld. Onze motie riep op tot een onderzoek naar de mogelijkheden, zodat we op basis daarvan een keuze kunnen maken om het al dan niet te doen. Dit is de juiste volgorde der dingen.

Onze motie werd gelukkig met een ruime meerderheid aangenomen.
                                                                                                    (tekst gaat verder onder de image.)

Motie 'Moderne jaarwisseling'  aangenomen - 11 mei 2023

Nadat de motie is uitgevoerd zal er wederom een gesprek volgen in de gemeenteraad. Uiteraard houden we jullie hiervan op de hoogte.

Hieronder de uitgesproken bijdrage van GroenLinks fractievoorzitter Neill Voorburg.

_________________________________________

Voorzitter,

Ik weet het nog goed: december 1996. Ik was er helemaal klaar voor: m’n aussie was kleurrijk, m’n air maxies zaten lekker en m’n rugzak zat vol astronauten.
M’n beste maat en ik voelde ons letterlijk helemaal de bomb: we gingen knallen! En knallen dat deden we: we hadden grootste lol met het afsteken van het vuurwerk. Althans totdat er een auto naast ons stopte en de bestuurder ons vroeg waar we nu helemaal mee bezig waren. Want weet u voorzitter, het was weliswaar december, maar nog niet de 31e en de auto werd bestuurd door een politieagent.

Voorzitter, ik weet het nog goed: 1 januari 1997. Bureau HALT bleek streng doch rechtvaardig en samen met m’n maat stond ik met een groepje lotgenoten s morgens vroeg met een bezem in m’n hand de rotzooi van de nacht ervoor op te ruimen. Lesje geleerd. Maar het was het waard: vuurwerk had een grote aantrekkingskracht. Als ik tegen mijn jongere zelf zou zeggen dat er een einde moest komen aan het afsteken van vuurwerk, had de huidige ik vast de wind van voren gekregen. Vuurwerk is toch gewoon hartstikke leuk!

De 26 jaar sindsdien hebben mij een hoop geleerd en ervoor gezorgd dat gaandeweg de lol van het vuurwerk voor mij is afgenomen. De impact van vuurwerk op het milieu is groot. Uit cijfers aangeleverd door het RIVM blijkt dat vuurwerk verantwoordelijk is voor 7% van de totale jaaruitstoot van fijnstof en zelfs voor 100% van enkele zware metalen in Vlaardingen. Het zorgt voor gezondheidsklachten bij mensen met longaandoeningen en voor mentale klachten voor mensen met bijvoorbeeld PTSS. Er komt veel zwerfvuil in de stad en haar groen. Het zorgt voor angst en gedragsproblemen bij dieren, zowel in het wild als bij mensen thuis.

Met dit in het achterhoofd vroeg ik me steeds meer af of het leuke van vuurwerk dit allemaal wel waard is. De jaren hebben niet alleen mijn houding ten opzichte van vuurwerk veranderd, ook op technisch vlak is er veel meer mogelijk dan in de jaren ’90 van de vorige eeuw.
Nieuwe en innovatieve technieken met drones en lasers maken spectaculaire shows mogelijk waarbij het klassieke vuurwerk ineens heel gedateerd over komt. Zoek de filmpjes van jaarwisselingen in andere steden maar eens op. Je weet werkelijk niet wat je ziet. En dat alles zonder vervuiling en voor iedereen toegankelijk.

Maar voorzitter, goede dingen zijn niet per se makkelijk. Want als het goed én gemakkelijk was, dan deden we het waarschijnlijk al. Voordat we daadwerkelijk een moderne jaarwisseling in Vlaardingen kunnen vieren moeten dingen uitgezocht worden. Daar dient deze motie dan ook voor. Laten we gaan uitzoeken of dit voor Vlaardingen haalbaar blijkt, qua financiën, qua vergunningen. Volgens mij verdient dit jaar, een jaar waarin we ons 750 jarige bestaan vieren en we terugblikken op al het moois dat ons is voorgegaan, een mooie afsluiting met een jaarwisseling die haar tijd juist ver vooruit is.

Dank u wel voorzitter.