Afscheid en dankwoord
29 maart 2022

Beste collega’s, geacht college, geachte voorzitter,

 • Vandaag is mijn laatste raadsvergadering. Voor de laatste keer mag ik hier het woord voeren als lid van de gemeenteraad. Ik vind het een eer en voorrecht om daar van gebruik te mogen maken.
   
 • Nu niet om een lans te breken voor een minibos, voor bomen op de Westhavenkade, voor een Vluchtelingenboot, een afvalpas, een groene binnenstad of een inhaalslag in de bouw van duurzame woningen om onze ernstig overspannen woningmarkt te verlichten. Laat staan over boomspiegels of verdichting…
   
 • Ik zou mijn spreektijd vandaag graag willen besteden aan een dankwoord.
   
 • Dank aan jullie, collega-raadsleden. Omdat jullie hier vier jaar lang, week in week uit, ook als het thuis, privé, in het werk of in de stad lastig was, de energie hebben gevonden om hier de belangen van de stad te dienen. En sommigen van jullie, Ingrid, Raymond, Nol, Desiree, Alke, Bert van Nieuwenhuizen, Wim van Klink die we hier nu moeten missen en ik doe een aantal anderen nu tekort denk ik, al heel lang: ik heb daar grote bewondering voor. En ik vind het fijn om die vandaag hier uit te spreken.
   
 • Raadslid zijn is leuk, maar het is ook hard werken. Wij waren het vaak niet eens, en wat een goede stad is vullen we allemaal net een beetje anders in, maar de liefde voor Vlaardingen delen we allemaal.
   
 • Het was een eer en een genoegen om met jullie die liefde voor de stad te mogen delen. Ik geef in mijn dagelijks leven hoorcollege over de lokale democratie, het politiek staatsrecht en de gemeentewet: hier brengen wij hem met elkaar in praktijk. En ik kijk daar met trots op terug. Ik ga het missen. Ook jou Ron. En nou vooruit, het is feest…. ook jou Tim.
   
 • Dank ook aan het College. We hebben jullie het niet altijd makkelijk gemaakt. En jullie ons ook niet. Het was ook niet eenvoudig. Met financiële zorgen, personele wisselingen, een buslading wethouders en burgemeesters, veel uiteenlopende opvattingen in onze raad, met eigenwijze karakters – waaronder ikzelf – om te bedienen.
   
 • Maar jullie hebben dat met passie en overtuiging gedaan. En met bezieling, als je het mij vraagt. Niet alles wat we vier jaar geleden van plan waren is gebeurd, maar wat is er veel gedaan. Ik wil jullie graag bedanken voor de afgelopen vier jaar. En ik weet dat het niet past binnen het dualisme, maar laat Elzinga maar even voor wat het is: Bart de Leede, ik vind dat je het als wethouder geweldig hebt gedaan en ik ben super trots dat ik vier jaar met je heb mogen werken. Ik weet wat je er voor hebt moeten laten, wat het je soms heeft gekost: we hebben je daar nooit over gehoord, maar we hebben het gezien en het wordt gewaardeerd. Je bent een echte Vlaardinger geworden, voor zover je dat niet al was, en ik hoop dat we je nog lang in onze stad mogen vinden.
   
 • Dank ook aan de griffie, de ambtelijke ondersteuning en iedereen die ons hier achter de schermen van stukken, tijdige informatie, logistiek, catering, koffie, thee, drank, bitterballen (en heel soms ook kaassoufflés) heeft voorzien. Het raadswerk is best zwaar, maar jullie maken het fijn.
   
 • Tot slot wil ik graag dank zeggen aan mijn naaste collega’s, die ik nu na acht jaar als raadslid moet gaan missen. Neill, Esther, en op afstand Robin, het was een voorrecht om met jullie te mogen werken. Vandaag is voor mij als raadslid voor het laatst, maar deze ervaring was voor altijd. Dank voor het plezier wat we de afgelopen jaren hebben gehad en hoe we elkaar er soms doorheen hebben gesleept.
   
 • Collega’s, ik heb vaak gepleit voor positieve politiek en we hadden hier niet zo lang geleden een heel debat over het wel of niet uitdelen van een compliment. Een gepassioneerde minderheid vond dat onzin, maar ik neem het risico dan toch maar: ik vond het heel fijn om acht jaar met jullie samen op te mogen trekken in dit huis. Het ga jullie goed. Ik wens jullie het allerbeste. Bedankt voor de afgelopen acht jaren.

 

FOTO'S LIANNE

ALS LIJSTTREKKER GEKOZEN - 10 oktober 2017
LIANNE IN DE RAADSZAAL – voorjaarsnota juli 2017
FRACTIE IN 2018
MEET-UP MET JESSE KLAVER, 2018
ORANGE THE WORLD, VLAARDINGSE VROUWEN IN HET STADHUIS, 2018
KLIMAAT MARS, LIANNE EN ARNOLD / ESTHER EN LIANNE TIJDENS DEBAT IN STADSGEHOORZAAL, MAART 2018
WARME TRUIENDAG, 2018
CAMPAGNE, ROBIN EN LIANNE
CAMPAGNE, SAMEN MET PVDA (TOM ROMEIJN) EN SP HUIS AAN HUIS
CAMPAGNE, SAMEN MET NEILL DE STRAAT OP
LIANNE ONDERTEKENT HET REGENBOOGAKKOORD, 2018 / STEMMEN, MAART 2018
IN HET ALGEMEEN DAGBLAD, 2018
SAMEN MET ROBIN EN NEILL, 2019
MET NEILL SAMEN BIJ HET GROENLINKS CONGRES
NEILL EN LIANNE: CAMPAGNEVOEREN 2014 en CAMPAGNEVOEREN 2019
LIANNE SAMEN MET JAN ROBBEREGT
CAMPAGNE VOEREN en CAMPAGNE VOEREN SAMEN MET DE SP
GROENLINKS BOOM IN DE FRACTIEKAMER
KUNSTWERK AANGEBODEN AAN HEEL DE GEMEENTERAAD – PERIODE 2018-2022
LIANNE MET COLLEGA’S BART BIKKERS (VVD) EN KOEN KEGEL (D66) - 2019
LIANNE IN 2015 MET BURGEMEESTERSKETEN OM en LIANNE IN DEBAT 2020
LIANNE OP HET STADHUIS – 2021