Agnetalezing online
     via de FB-pagina van Museum Vlaardingen
     maandag 8 maart 2021, 20.00 uur
     mede mogelijk gemaakt door de Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen

Gastspreker Judith Stevens van de stichting Stem op een Vrouw verzorgt dit jaar de lezing met de prikkelende titel 'Girl Power op het Binnenhof'. Een week vóór de landelijke verkiezingen daagt zij ons uit om na te denken over het belang van een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Met dit onderwerp sluit de lezing ook aan op de belangrijke thema’s uit de Geuzenmaand: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van expressie en vrijheid om jezelf te zijn.

Na de lezing volgt een paneldiscussie onder leiding van de Vlaardingse historicus Cora Laan. Twee lokale politica’s: wethouder Jacky Silos (CDA) en Lianne van Kalken (fractievoorzitter van Groen Links Vlaardingen) gaan met Judith Stevens in discussie over de betekenis van vrouwen in zowel de landelijke als de lokale politiek.

 
*) Jaarlijks organiseert Museum Vlaardingen op 8 maart, Internationale Vrouwendag, de Agnetalezing. Deze lezing is vernoemd naar Agneta van der Linden-van Reeuwijk (1696-1787) , de tweede vrouw van de vooraanstaande Vlaardingse ondernemer Abraham van der Linden (1684 - 1767). Het echtpaar woonde in het Huis met de Lindenboom, nu onderdeel van Museum Vlaardingen. Na het overlijden van Abraham in 1731, zette Agneta alle zaken van Abraham voort. Dit deed zij op een voortreffelijke wijze, totdat zij op 84-jarige leeftijd haar zaken overdroeg aan haar kleinzoon. Naast haar onderneming had Agneta van der Linden een maatschappelijke nevenfunctie als regentes van het weeshuis.
Met de Agnetalezing eert Museum Vlaardingen niet alleen een voormalige bewoonster van het huidige museumpand, maar vooral een sterke vrouw uit de Vlaardingse geschiedenis.