________________________________________________________________

Voorzitter, daar sta ik dan. Na bijna 1 jaar raadslid te zijn, en geluisterd te hebben naar ervaren collega raadsleden. Nu ben ik aan de beurt.
Wowww!

Voorzitter, het is een eer om hier te mogen staan. Om door zoveel Vlaardingers te zijn verkozen als hun volksvertegenwoordiger. Daarom allereerst bedankt voor het vertrouwen. Ik ga alles op alles zetten om Vlaardingen een beetje beter te maken.
De meeste van jullie heb ik al een keer gesproken, maar ik wil me toch ook aan de Vlaardingse bevolking voorstellen en tante Jo. Mijn naam is Ümit Gülseren, 41 jaar, geboren en getogen in Vlaardingen, in het Holy Ziekenhuis. Dus een echte haringkop.
Mijn ouders zijn wat mij betreft ook haringkoppen want die zijn in Vlaardingen in de stadsgehoorzaal getrouwd.

Voorzitter, mijn ouders hebben mij Umit genoemd en dit betekent hoop.
– Hoop op een GOED bestaan
– Hoop op een gezonde leven
– Hoop op een liefdevol gezin
– Hoop op solidariteit
En ga zo maar door.

Van huis uit ben ik als socialist opgevoed: iedereen is gelijk en verdient o.a. dezelfde zorg, onderwijs enz.

Voorzitter, ik ben altijd betrokken geweest bij onze prachtige multiculturele stad waar voor mij iedereen gelijk is.
‘t Mooiste was toch mijn prille trainerscarrière van zes jaar bij een voetbalvereniging. Hier heb ik vier jaar de jongste kinderen getraind die alles deden wat je vroeg: wanneer ik tijdens de training zei linksaf, gingen zij met zijn allen linksaf. Omdat ik het zo leuk vond en nog steeds vind heb ik mijn KNVB Uefa C certificaat gehaald.
Na dit behaald te hebben wilde ik de oudere jongeren meenemen in mijn voetbalvisie.
De laatste twee jaar heb ik JO17 en JO19 getraind. Ik begreep deze jongens vaak niet. Hoe ze praten/reageren. Ik vond het vaak respectloos.... totdat ik echt met hen ging praten, en daarbij oprecht geïnteresseerd was. Dan voelde ik mee en kon begrijpen waarom ze reageerden op de manier waarop ze reageerden. Dit is uit frustratie en niet begrepen worden. Na zo een gesprek wilden de jongens door het vuur voor je.

Voorzitter, ik had een andere maidenspeech in gedachte totdat ik maandag 6 februari een bericht kreeg van mijn zus.
Het bericht was van 4.23 uur met de tekst, "we maken het goed, maak je geen zorgen".
Dit bericht las ik om 7.15 uur.
Wat er momenteel in mijn vaderland gebeurt gaat mij echt aan mijn hart. Op dit moment al 7200 mensen overleden onder het puin. Ruim 30.000 gewonden. Tienduizenden huizen verwoest.
Voorzitter, dit doet pijn.
Die avond werd er een oproep gedaan via een WhatsApp-bericht om kleding in te zamelen voor de getroffen gebieden.
Mijn vrouw en ik hebben dit bericht direct doorgestuurd naar al onze contacten.
Tot mijn verbazing was binnen één uur mijn busje vol met kleding. Dit had ik niet verwacht. Voorzitter, dit geeft hoop. Vooral omdat ik steunbetuigingen kreeg van buren/kennissen die ik eerder nooit zo uitgesproken heb gehoord.

Eén van de buren zei “politiek staat los van het mensenleed dat er op dit moment gaande is. Dit is een humanitair ramp dat ieder land kan treffen.”
Dezelfde dag ben ik meerdere keren gebeld door de jongeren met de vraag: trainer, hoe is het met uw familie en kunnen wij helpen? Dit raakt mij enorm. Hoe mooi is dit!

Ik hoop daarom dat wij als Vlaardingen jongeren niet veroordelen maar luisteren wat ze nou echt willen of bedoelen voordat we een mening over hen vormen.
Want als we echt oprecht naar ze luisteren staan ze voor je klaar, zo zie je maar.
Zoals een Tweede Kamerlid ooit heeft gezegd: “Liefde van de mensen om je heen kan jongeren tot grote hoogte brengen.”.

Voorzitter, voor mij staat boven alles, het mensenleven.
Wat er nu gebeurt ongeacht nationaliteit, geloof, politieke voorkeur. We zijn mensen van vlees en bloed en allemaal gelijk aan elkaar. We moeten nu, als Vlaardingen, als Nederland, maar ook als heel de wereld laten zien dat we solidair zijn met Turkije en Syrië. Niet alleen maar met woorden maar met daden, met hulp zoals in de motie is aangegeven.
Dank u wel.