“ Minder maaien redt de insecten! ”

Veel bermen in Vlaardingen staan vol met verschillende bloemen en planten. Wilde bijen en andere insecten gebruiken de nectar van deze bloemen als voedsel. Door de bermen niet of maar voor een deel te maaien kunnen insecten in het hoge gras overleven en voldoende voedsel vinden.

Helaas gaat het nog steeds niet goed met veel insecten waaronder bijen in Nederland. Zo is bijna de helft van de wilde bijen al verdwenen. Dat komt onder andere omdat er steeds minder plekken zijn waar ze voedsel kunnen vinden en hun nest kunnen maken.

Daarom is het erg belangrijk dat er minder gemaaid wordt en sowieso niet voor 1 juni. Wel is 1 keer maaien vlak voor de langste dag van het jaar op een aantal plekken goed voor de groei van bloemen. Daarnaast is in de stad twee keer maaien, in plaats van de gebruikelijke drie keer, meestal al meer dan voldoende.

In Vlaardingen zou er dus in het voorjaar en in de zomer minder gemaaid moeten worden dan nu het geval is. Dit geldt onder andere voor bermen, parkjes en boomspiegels maar ook in tuinen. Om het belang van bloemen en planten extra duidelijk te maken aan zowel de gemeente als inwoners van Vlaardingen gaan we op zaterdag 12 juni “maai-me-nietjes” planten op verschillende plekken in onze stad.

Een maai-me-nietje bord om te planten
Om duidelijk te maken dat er echt niet gemaaid moet worden is Natuurmonumenten met deze geweldige actie gestart. Ook in Vlaardingen gaan we op zoveel mogelijk plekken verspreid door de stad maai-me-nietjes ‘planten’.
In deze link wordt uitgelegd hoe je zelf zo’n bordje kan maken.

Waar en hoe laat?
We verzamelen met de fiets om 13.00 uur bij de grote kerk aan de Markt.
Op advies van “Team Klavertje 4” fietsen we vervolgens naar verschillende mooie plekjes in Vlaardingen waar waardevol groen staat. Hier zetten we de bordjes stevig in de aarde.
Wil je aansluiten? Of wil je een maai-me-nietje maken?
Neem dan even mailcontact op met Neill Voorburg of Esther van Wieringen.
Uiteraard horen wij ook graag of je nog mooie bloemrijke plekken in Vlaardingen weet waar absoluut niet gemaaid mag worden.