Het college spreekt in hun evaluatiememo over een “feestelijke jaarwisseling” zonder grote incidenten. Maar klopt dat beeld wel? In wijken zoals Holy en Westwijk moesten de ME en hulpverleners meerdere keren ingrijpen. Jongeren gebruikten zwaar vuurwerk, vernielden eigendommen en richtten zelfs fysiek geweld op ouderen. Daarnaast voelen sommige kinderen zich al weken voor oud en nieuw onveilig in hun eigen buurt. Op deze manier is de jaarwisseling toch geen feest voor iedereen?
 
Schade en onzichtbare gevolgen: hoe pakken we dit aan?
Er zijn prullenbakken, verkeersborden, bushokjes vernield. Het opvallend aantal autobranden mag ook meer aandacht krijgen. Het zal je auto maar zijn. Deze kosten zijn niet meegenomen in de schade. De geschatte schade van € 23.120 is daarom waarschijnlijk slechts het begin. Daarbovenop komt ook nog de onzichtbare schade: angst bij inwoners, bij dieren en stress bij hulpverleners. Een gevoel van onveiligheid.
 
Hulpverleners zoals politie, brandweer en handhavers verdienen onze waardering. Zij hebben onder moeilijke en soms zelfs bedreigende omstandigheden fantastisch werk verricht. Treurig dat het tegenwoordig de norm is dat zij elk jaar aan het front staan om vuurwerkoverlast en geweld te bestrijden. Dit vraagt om een andere en bredere aanpak.
 
Oud en nieuw kan anders: veiliger en duurzamer
GroenLinks en PvdA Vlaardingen vinden dat het anders moet. Een feestdag mag geen bron van onveiligheid, vervuiling, vernieling en overlast zijn. Wij pleiten al langer voor een landelijk vuurwerkverbod. Dit is niet alleen beter voor de veiligheid van inwoners en hulpverleners, maar ook voor dieren en het milieu. We weten dat er alternatieven zijn, zoals centrale shows met drones en andere gezamenlijke vieringen. Dit biedt niet alleen een veiliger en schoner alternatief, maar brengt ook meer saamhorigheid in onze stad.

Concrete stappen voor een veilige en feestelijke toekomst
We hebben een aantal opbouwende, kritische vragen gesteld aan het college om beter in kaart te brengen wat er precies speelde in Vlaardingen:

  • Hoe groot was de werkelijke schade, inclusief autobranden en extra personeelsinzet?
  • Hoeveel meldingen van overlast zijn er gedaan, en welke typen overlast kwamen het meest voor?
  • Wat doet het college om de onveiligheid, zoals ervaren door kinderen in wijken als Holy, aan te pakken?
  • Welke plannen zijn er om volgend jaar schade, overlast en geweld structureel te verminderen?

Wij hopen dat het college ook de mensen voor wie de jaarwisseling een stuk minder leuk is serieus neemt. Wij adviseren het college om samen met de raad en inwoners te kijken naar hoe we de jaarwisseling veiliger en feestelijker kunnen maken.
 
De weg vooruit: een jaarwisseling voor iedereen
PvdA en GroenLinks Vlaardingen zien dit niet alleen als een lokale kwestie. Een landelijk vuurwerkverbod is nodig om dit probleem structureel aan te pakken. Wat ons betreft schaart Vlaardingen zich achter gemeenten als Schiedam en Rotterdam en spreekt zich uit richting Den Haag voor een landelijk verbod. Want alleen met een verbod zorgen we voor een veilige, duurzame en feestelijke jaarwisseling waar iedereen - jong en oud, mens en dier -zonder angst aan kan deelnemen.
 
Meepraten?
Wil je jouw stem laten horen of heb je ideeën voor een veiligere jaarwisseling? Neem contact op met Neill Voorburg (Neill.voorburg@vlaardingen.nl) of Jos van Rij (Jos.vanrij@vlaardingen.nl). Samen voor een groen en sociaal Vlaardingen waarin iedereen meetelt!

Hieronder de schriftelijke vragen die wij stelden aan het college.

Schriftelijke vragen i.v.m. jaarwisseling - 3 januari 2025

Geacht college,

Allereerst wensen de fracties van de PvdA en GroenLinks jullie alle moois toe voor 2025. Dat Vlaardingen dit jaar verder mag groeien en bloeien. Op 1 januari ontving de gemeenteraad een memo omtrent de jaarwisseling in Vlaardingen. Bedankt voor de snelle communicatie hierover.

Zoals u weet, zijn de fracties van GroenLinks en de PvdA gedreven uitdragers en beoefenaars van positieve politiek. Echter, de overwegend optimistische toon in het memo doet volgens ons niet volledig recht aan de situatie. De grote overlast en angst die sommige inwoners – zowel op twee als vier voeten – hebben ervaren, worden hierdoor onvoldoende belicht. Daarnaast worden enkele voorvallen geschetst die wij wel als ‘groot’ zouden willen bestempelen, zoals de inzet van de ME. Op iedere andere avond van het jaar zou dit naar onze mening zeker als zodanig zijn gekwalificeerd.

Wij willen tevens onze waardering uitspreken voor de inzet van alle hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Politieagenten, brandweerlieden, handhavers en jongerenwerkers hebben onder moeilijke en soms bedreigende omstandigheden waardevol werk verricht. Zij hebben met hun inspanningen gezorgd voor zoveel mogelijk veiligheid en ondersteuning, en daar zijn we erg dankbaar voor.

  1. De PvdA en GroenLinks betreuren de hoeveelheid overlast, geweld, vernieling en vervuiling tijdens de jaarwisseling en vinden dit eigenlijk onacceptabel. Daarom hebben wij een aantal vragen ter verduidelijking: In het memo wordt aangegeven dat er “geen grote incidenten” waren, terwijl er sprake was van ME-inzet, geweld tegen hulpverleners en ernstige overlast. Hoe definieert het college “grote incidenten,” en hoe past dit bij de geschetste situatie?
  2. De stijging van het aantal autobranden wordt genoemd, maar niet gekwantificeerd. Hoeveel autobranden hebben er plaatsgevonden tijdens de jaarwisseling, en wat is de geschatte schade hiervan?
  3. Het genoemde bedrag van € 23.120 lijkt enkel betrekking te hebben op specifieke posten zoals prullenbakken en bushokjes. Kan het college een volledig overzicht geven van alle kosten, inclusief de schade door autobranden, extra personeelsinzet en opruimkosten?
  4. In de weken voorafgaand aan de jaarwisseling hebben sommige inwoners, waaronder kinderen in de wijk Holy, aangegeven zich onveilig te voelen en zelfs niet meer naar buiten te durven vanwege vuurwerkoverlast. Is het college op de hoogte van deze signalen, en welke maatregelen worden overwogen om het gevoel van veiligheid in de aanloop naar de jaarwisseling te vergroten?
  5. Kan het college een overzicht geven van het aantal meldingen van overlast in de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling? Welke typen overlast werden het meest gemeld, en hoe heeft de gemeente op deze meldingen gereageerd?
  6. De ME moest meerdere keren optreden tegen groepen jongeren, en er waren ook meldingen van fysiek geweld (zoals het slaan van ouderen). Welke structurele maatregelen worden overwogen om dit soort overlast en geweld tijdens de jaarwisseling terug te dringen?
  7. Hoe evalueert het college de effectiviteit van de genomen maatregelen tijdens deze jaarwisseling? Wordt overwogen om het beleid aan te scherpen of nieuwe methoden te proberen?
  8. Hoe informeert het college inwoners over de schade, overlast, geweld, vervuiling en de inspanningen van de gemeente, en welke rol speelt dit in het bevorderen van verantwoordelijk gedrag tijdens de jaarwisseling?

We zien uit naar de antwoorden op onze vragen en hopen samen met de gemeenteraad en het college te kunnen werken aan een veiligere en feestelijkere jaarwisseling voor alle inwoners van Vlaardingen.

Met vriendelijke groeten namens de fracties van GroenLinks en PvdA Vlaardingen,
Neill Voorburg en Jos van Rij