Natuurorganisatie IVN wil samen met gemeenten, buurtbewoners en tuineigenaren 100 Tiny Forests in Nederlandse steden realiseren. De GroenLinks fractie ziet kansen voor Vlaardingen hieraan ook een bijdrage te leveren en stelt vragen aan het nieuwe college.

Een Tiny Forest is “een dichtbegroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan.” Een Tiny Forest is een klein stukje land dat wordt braak gelegd en waarop een vruchtbare bodem wordt gestort. Hier worden vervolgens zo’n 600 inheemse bomen dicht op elkaar geplant, waardoor er een snelgroeiend en biodivers bosje ontstaat. Inmiddels zijn er zo’n 12 Tiny Forests in Nederland aangelegd, onder andere in Zaandam, Delft, Almere en Utrecht.

Tiny Forests hebben allerlei positieve effecten. Kinderen en buurtbewoners komen gemakkelijker in aanraking met natuur en door hen bij de aanleg en het onderhoud te betrekken, vormt het ook een manier voor de buurt om met elkaar in contact te komen. Hierdoor vervullen ze ook de functie van een echt volksbos. Dankzij minimaal onderhoud worden Tiny Forests zo een kleurenfestijn met een grote diversiteit aan inheemse bomen en planten. Het is een thuis voor insecten als vlinders en bijen, maar ook voor vogels en kleine zoogdieren is het een belangrijke plek. De bossen stimuleren de biodiversiteit en dragen bij aan het tegengaan van hittestress en wateroverlast in de stad, ten gevolge van de opwarming van de aarde. Tot slot heeft meer natuur in de buurt een positief effect op de gezondheid en luchtkwaliteit.

De aanleg van Tiny Forests is ook meteen een deel-antwoord op onze roep jl. 23 mei om maatregelen te treffen die de alarmerende afname van insecten tegen gaat.

Dat het samen aanleggen en onderhouden van groen in de vorm van een bos de inwoners van Vlaardingen samenbrengt is in het verleden al gebleken. Op zaterdag 12 december 1992 plantten 8.000 mensen een boom om zo te voorkomen dat van het in Vlaardingen gelegen recreatiegebied ‘De Lickebaert” een vuilstortplaats gemaakt zou worden. Inmiddels is dit volksbos uitgegroeid tot een mooi stuk groen met een grote verscheidenheid aan planten, dieren en vogels. Vorig jaar was er de tentoonstelling ‘25 jaar protestbos in Vlaardingen’.

En in 2009 werd Vlaardingen nog uitgeroepen tot Groenste stad van Nederland. De jury roemde Vlaardingen om haar bijzondere ambitie en visie op het gebied van groen en openbare ruimte, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Én om het consequente beleid en uitvoering op het gebied van groen….

Wat GroenLinks betreft houden we met de aanleg ‘Tiny Forests’ onze groene en onze volksbos traditie in ere; wat zou het mooi zijn als er binnenkort ook een aantal minibosjes in Vlaardingen te vinden zijn! Welcome to the jungle!

__________________________________________________________________________________

Aan het college van Burgemeester en Wethouders te Vlaardingen

Vlaardingen, 11 juni 2018

Betreft: Tiny Forests in Vlaardingen

 

Geacht college,

Het Instituut voor Natuureducatie (IVN) is een initiatief gestart om in samenspraak met gemeenten vóór 2021 honderd zogenoemde Tiny Forests aan te leggen. Tiny Forests zijn kleine dichtbegroeide inheems bossen in de stad, ongeveer ter grootte van een tennisveld.

Een Tiny Forest is een kleurenfestijn met een grote diversiteit aan inheemse bomen en planten. Het is een thuis voor insecten als vlinders en bijen, maar ook voor vogels en kleine zoogdieren is het een belangrijke plek. Kinderen kunnen er leren over de Nederlandse natuur en het is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Een Tiny Forest kan samen met buurtbewoners, schoolkinderen en buurtkinderen aangelegd en onderhouden worden. Zo worden het kleine volksbossen, net zoals de twee in het verleden geplantte protestbossen.

In gemeenten als Delft en Utrecht zijn inmiddels succesvol Tiny Forests aangelegd, daar blijken ze onder andere een zeer positief effect te hebben op de biodiversiteit, luchtkwaliteit en CO2-absorptie.

GroenLinks is groot voorstander van het vergroenen van onze leefomgeving en het vergroten en versterken van biodiversiteit. Een Tiny Forest in de stad heeft tal van voordelen. Zo heeft het een positief effect op de volksgezondheid, biodiversiteit en natuurbeleving. Daarnaast is groen belangrijk voor het tegengaan van hittestress in de stad en vergroot het de natuurlijke waterberging om wateroverlast door heftige regenval te verminderen. Zo zorgt vergroening ervoor dat we beter bestand worden tegen de gevolgen van de opwarming van de aarde. Tiny Forests hebben, wat GroenLinks betreft, een grote toegevoegde waarde op het groen in de stad. Omdat binnen een Tiny Forest de natuur vooral zijn gang moet kunnen gaan, zijn de besparingen op de beheerkosten een bijkomend voordeel.

Het zal u dan ook niet verbazen dat de GroenLinks fractie zeer enthousiast is over het initiatief van IVN en graag zou zien dat Vlaardingen deelneemt aan het project. Een Tiny Forest geeft, wat GroenLinks betreft, een hele positieve invulling aan het begrip “Urban Jungle”.

GroenLinks vindt dit initiatief perfect aansluiten bij de net vastgestelde ambities de gemeenteraad. Wij willen daarbij aansluitend dan ook antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat vindt u van het initiatief van IVN? Wat vindt u van de ambitie om in 2021 honderd bossen aangelegd te hebben?
  2. Is het college het met GroenLinks eens dat dit project aansluit op de pas vastgestelde ambities in het Rompprogramma? Zo nee, waarom niet?
     
    De gemeenteraadsfractie van GroenLinks Vlaardingen is enthousiast over het initiatief van IVN en ziet graag dat de gemeente Vlaardingen deelneemt. IVN zoekt in 2018 twaalf gemeenten die deelnemen en in 2019 eveneens twaalf. De inschrijfperiode voor dit project loopt tot 17 juli 2018.
     
  3. Bent u het met GroenLinks eens dat groen van onschatbare waarde is voor een stad als Vlaardingen? Wat vindt het college van het voorstel om Vlaardingen aan te melden bij het Tiny Forest project?
  4. Indien u positief tegenovover dit project staat, bent u dan bereid om op korte termijn met natuurorganisatie IVN in gesprek te gaan, om te bekijken of Tiny Forests ook in Vlaardingen aangelegd kunnen worden?
  5. Een Tiny Forest kan door scholen gebruikt worden als een buitenlokaal. Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan Natuur en milieueducatie. Indien u positief staat tegenover de realisatie Tiny Forests, bent u dan bereid om samen met IVN te bekijken op welke manier buurt en schoolkinderen bij de aanleg, het onderhoud en de monitoring betrokken kunnen worden? Kunt u toelichten hoe u hier tegenover staat?

Wij zien uw beantwoording met interesse tegemoet.

 
Met hartelijke groet,

namens de GroenLinks fractie in Vlaardingen,
Neill Voorburg