Door GroenLinks georganiseerde debatavond over ongelijkheid - Vlaardingen 1 juli 2015
Jesse Frederiks

Verhitte debatavond over ongelijkheid

Tijdens de hittegolf op 1 juli organiseerde GroenLinks een debatavond in de Kroepoekfabriek over ongelijkheid. Aanwezig was correspondent Jesse Frederiks, schrijver van het essay “waarom bankiers meer verdienen dan bankiers”.*)
Dat de avond, ondanks de hitte, toch goed werd bezocht laat zien dat het thema van ongelijkheid leeft, ook in Vlaardingen.

*) Meer achtergrondinfo over deze avond in ons eerdere bericht

Het betoog van Jesse gaf een aantal verrassende inzichten over hoe de liberalen van de 19e eeuw over onverdiend vermogen dachten. Ze namen maatregelen tegen renteniers en speculanten op de beurs die alleen aan zelfverrijking deden zonder ook maar iets wezenlijks bij te dragen aan de samenleving. Dat is heel iets anders dan waar de huidige liberalen - VVD en D66 - voor staan.

De avond werd kundig geleid door Theo Werner, voorzitter van Omroep Vlaardingen. Behalve belangstellenden, GroenLinksers uit Vlaardingen, Rotterdam, Spijkenisse en Maassluis droegen ook de fractievoorzitter van D66 Peter Caljé, SP wethouder Arnout Hoekstra en Kees Borsboom en Lianne van Kalken van de GroenLinks fractie bij aan de levendige discussie.

De voorzitter van de Vlaardingse afdeling van GroenLinks Maurice van Beers trok als conclusie dat de lezing van Jesse Frederiks laat zien dat de economie mensenwerk is en dat wij als samenleving bepalen hoe de economie werkt. En dat we gedwongen zijn tot ingrijpen doordat ongelijke samenlevingen ontsporen en klimaatverandering ons tegen de grenzen van de planeet laat lopen.

Na afloop ging de discussie nog in goede stemming geruime tijd door aan de bar van de Kroepoekfabriek.

Lianne van Kalken gaf bij Omroep Vlaardingen nog een nabeschouwing (beluister hier dit interview).