Investeren kan weer!
Dankzij eerdere door de raad genomen maatregelen en meer structurele bijdragen vanuit het Rijk laat de begroting een veel positiever beeld zien dan voorgaande jaren. Zo houdt de gemeente over 2021 ruim 15 miljoen over. Het totale pakket aan extra investeringen kost bijna 3 miljoen euro per jaar. Zelfs met deze extra investering groeit de reserve van 20 miljoen nu naar 66 miljoen in 2025. Volgens GroenLinks is dit dan ook het juiste moment om eindelijk weer in de stad te investeren.
Het aanvullende pakket aan investeringen
Iedere Vlaardinger gaat de komende maanden en jaren de positieve gevolgen van de investeringen merken, ze zijn namelijk veelomvattend.
Het eerste deel van de aanvullende investeringen bestaat uit maatregelen die zijn opgenomen in het coalitieakkoord, maar niet zijn uitgevoerd omdat de financiële toestand van Vlaardingen dit niet toestond. Gelukkig kan het nu wel.
Het gaat om de volgende investeringen:
-
Er gaat extra geld naar het onderhoud van de buitenruimte.
Dit gaat dan om onder andere het onderhoud van wegen, voetpaden en fietspaden, de openbare verlichting en het schoonhouden van de omgeving. -
Een “revolving fund” verduurzaming woningen.
Inwoners kunnen vanuit dit fonds financiële middelen gebruiken om hun woningen te verduurzamen. -
Investering in “revitalisering” binnenstad.
Met deze investering wordt het door de raad vastgestelde “programma levendige binnenstad” eindelijk uitgevoerd. Er wordt hiermee bijvoorbeeld geïnvesteerd in het opknappen van de buitenruimte, maar ook in het ondersteunen van evenementen. -
Subsidieverwerving.
De gemeente Vlaardingen loopt momenteel subsidies mis, doordat aanvraagprocedures lang en complex zijn. Door meer geld vrij te maken voor het verwerven van subsidie kan de ambtelijke inzet hiervoor verhoogd worden. Deze maatregel gaat dus geld opleveren in de toekomst.
Naast bovengenoemd maatregelen vinden de initiatief nemende partijen dat ook op andere onderwerpen een vlucht naar voren nodig is, en dus hoogste tijd voor extra investeringen.
Deze komen dus bovenop de plannen uit het coalitieakkoord en behelzen het volgende:
-
Er gaat een forse extra investering naar de kwaliteit en het onderhoud van het groen.
Dit geld gaat naar de zorg voor het groen op best een aantal punten. Bijvoorbeeld over het verbeteren van “verwaarloosde” stukken groen, het opvullen van kale plekken, het verzorgen van boomspiegels, het herstellen van beschadigingen, het verbeteren van de bodem, het aanplanten van wisselbeplanting etc. Ook is er meer geld om bomen te behoeden voor kap en gevarieerder maaibeleid. Maar het zorgt er bv ook voor dat er meer zwerfvuil wordt verwijderd uit het groen.