Ook wil GroenLinks weten of Vlaardingen mee kan doen aan een (vervolg)onderzoek van de Hogeschool Utrecht en het Kansfonds onder 55 gemeentes om de groep concreter in beeld te brengen.

_________________________________________________________________________
 

Schriftelijke vragen dakloosheid & daklozenopvang

Datum: vrijdag 11 oktober, Vlaardingen

Indieners: Esther van Wieringen & Yasmine Bouchrit

 
Geacht college,
Het is veel in het nieuws maar ook vaker om ons heen hier in Vlaardingen te zien: het aantal daklozen groeit. GroenLinks heeft eerder aangegeven het een zeer zorgelijke ontwikkeling te vinden dat het aantal dakloze mensen in Nederland stijgt (zie schriftelijke vragen april 2024).
Afgelopen zaterdag (5 oktober jl.) hebben wij met de raad een werkbezoek gebracht aan de dak- en thuislozenopvang  ‘De Elementen’. 
De fractie heeft de volgende vragen:

  1. Hoe lang is de wachtlijst momenteel bij De Elementen?
  2. Wat gebeurt er met mensen die op deze wachtlijst staan, ontvangen zij wel al hulp?
  3. Is er zicht op hoe groot de groep ‘draaideur cliënten’ is?
  4. Hoe lang verblijft een cliënt gemiddeld in De Elementen voordat diegene uitstroomt naar huisvesting? Kunnen cliënten tot die tijd verblijven in De Elementen? Hoe is de doorstroom momenteel?
  5. Welke soort hulpvragen hebben de mensen die binnen komen? Wat is de reden dat ze dakloos zijn? Kunt u aangeven hoeveel  dat er zijn om financiële redenen, hoeveel door verslaving, hoeveel door relatiebreuk etc.? 
  6. Hoe groot is de groep waarbij de hulp niet aan slaat? Hoeveel daarvan is GGZ-gerelateerde zorg en hoeveel verslavingszorg of andere soort zorg? 
  7. In het werkbezoek hoorden we dat er momenteel geen zorg wordt verleend door Antes en GGZ. De Elementen/gemeente zou dat anders willen zien maar momenteel door tekorten aan personeel is het lastig om deze zorg te krijgen. Krijgen de cliënten die medische/psychische zorg nodig hebben momenteel deze zorg niet in De Elementen? 
  8. Hoeveel personen (die buiten slapen) heeft bemoeizorg momenteel in het vizier? 
  9. Wordt er momenteel straatzorg uitgezet? 
  10. Verblijven er momenteel EU-arbeidsmigranten in De Elementen? 
  11. Hoeveel cliënten die in De Elementen verblijven hebben werk? 
  12. Hoe groot is het team STOED (Stichting Onder Een Dak)? 
  13. Welke vorm van dagbesteding wordt er georganiseerd? Waar ziet die dagbesteding op toe? Hoeveel cliënten maken gebruik van deze dagbesteding? 
  14. Tijdens het werkbezoek horen we dat de Elementen  geen dagopenstelling heeft. Cliënten moeten tussen 9 en 5 naar buiten, tenzij ze nachtdiensten draaien of corveediensten in De Elementen zelf uitvoeren. Cliënten zwerven dan op straat of gaan langs bij de Groene Luiken of bibliotheek. Binnenkort wordt het kouder. Hoeveel cliënten zouden liever overdag binnen blijven? En is het college het met de fractie eens dat als er nuttige dagbesteding op locatie wordt georganiseerd overdag, dat het beter is dat zij overdag dat doen dan zwerven op straat? 
  15. Het gebouw van De Elementen was eerst een kantoorpand en is ernstig verouderd. Tijdens de rondleiding hebben we kunnen zien dat ruimtes zoals douches en toiletten die er later zijn geplaatst niet goed functioneren omdat het pand niet geschikt is. We begrepen dat het pand geen eigendom is van de gemeente. Kan het college vertellen of er concrete plannen zijn voor nieuwe huisvesting? Helpt/begeleidt de gemeente daarbij? 
  16. Kunt u ons de laatste stand van zaken geven rondom het project ‘Housing First’? 
  17. Onlangs hebben wij de Regiovisie beschermd wonen, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang vastgesteld. Dit was een visie op hoofdlijnen. Wanneer kunnen wij de uitvoeringsplannen verwachten? 
  18. Het gebouw van de Elementen is erg sober en minimaal ingericht. De cliënten slapen met meerderen op een kamer. Privacy is er weinig. In de Regiovisie wordt gesproken over het moderniseren van opvanglocaties. Er is momenteel sprake van een verouderd voorzieningenaanbod in de MVS-regio dat niet past bij de behoeften van de cliënten. Zo slapen de cliënten binnen de daklozenopvang voor alleenstaanden nog met twee tot drie mensen op één kamer. We willen toe naar een situatie in de opvang waarbij iedere dakloze een eigen slaapkamer heeft om cliënten de rust en regelmaat te geven om te kunnen werken aan hun doelstellingen. 
    Een doelstelling waar wij als fractie ons in kunnen vinden. Zijn er concrete plannen om hier uitvoering aan te geven? 
  19. Een van de doelstellingen van de Regiovisie is het meer inzetten op outreachende hulpverlening. Outreachend hulpverleners gaan de straat op en hebben een breed netwerk om cliënten zo snel mogelijk te kunnen signaleren en te begeleiden naar de juiste ondersteuning. Hierbij hebben zij speciale aandacht voor zorgwekkende zorgmijders.
    Hoeveel van deze outreachende hulpverleners hebben wij nu bij de gemeente? En kan het college een schatting geven tot hoeveel cliënten dat heeft geleid? 
  20. Deze week meldde NOS het volgende: ‘Nieuwe telling laat meer vrouwen en kinderen zonder thuis zien’. Het artikel meldt het volgende: ‘Van de volwassen mensen zonder thuis is een op de drie vrouw en van het totale aantal dak- en thuislozen is bijna een op de vijf minderjarig. Dat blijkt uit een telling georganiseerd door het Kansfonds en de Hogeschool Utrecht. Vorig jaar werden in twaalf gemeenten dak- en thuislozen geteld. Dat onderzoek is nu uitgebreid naar 55 gemeenten in zes regio's. Aan de hand van de telling willen gemeenten nu gerichtere opvang gaan organiseren voor deze groepen.’ En ook: ‘Veel mensen blijven onder de radar van de schatting van het CBS, zegt Sermondt. "Om dat te voorkomen vragen wij maatschappelijk werkers en hulporganisaties om mee te tellen, maar toch zijn er mensen die bij organisaties niet in beeld zijn. Toch is hij ervan overtuigd dat de telling gemeentes kan helpen. "Zij kunnen de cijfers gebruiken om met woningbouwcorporaties afspraken te maken over hoe veel woningplekken zij moeten reserveren voor daklozen of mensen die dat dreigen te worden.’ 

    In de Regiovisie die wij onlangs hebben vastgesteld wordt ook het volgende gezegd over betere monitoring/informatieverzameling: ‘niet de hele doelgroep is in beeld. Er is op dit moment onvoldoende beeld bij de groep die zich wel meldt voor opname in de opvang, maar niet wordt toegelaten. De vraag bij deze groep is of eerdere toeleiding naar een woning en begeleiding kan zorgen voor minder problematiek in een later stadium. Ook is er geen zicht op het aantal 'verborgen daklozen" Deze mensen melden zich niet aan voor de opvang maar maken gebruik van hun sociale netwerk om daar te verblijven of verblijven buiten op straat. Het kan zijn dat deze mensen later wel in beeld komen, wanneer de problemen toenemen. De herkomst van de cliënt is nog onvoldoende in beeld. 

    Heeft het college kennisgenomen van dit artikel? Is het mogelijk om te achterhalen of Vlaardingen ook zou kunnen meedoen aan dit onderzoek van Hogeschool Utrecht en het Kansfonds? Zijn er sinds het vaststellen van de Regiovisie concrete stappen gemaakt rondom monitoring/informatieverzameling?

Wij wachten uw beantwoording met belangstelling af.

 
Hartelijke groet,

Namens de GroenLinks fractie,
Esther van Wieringen,
Yasmine Bouchrit.